forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Měření proudu z úbytku napětí na rezistoru
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů
 
maxin
Účastník
Účastník


Založen: 8.11.2013
Příspěvky: 17

PříspěvekZaslal: 08 listopad 2013, 16:59    Předmět: Měření proudu z úbytku napětí na rezistoru Citovat

ahojte, mám problém s měřením proudu z úbytku napětí na rezistoru. Hodnotu úbytku napětí zesiluji pomocí neinvertujícího OZ (Lm358) viz schéma zapojení. Pro hodnoty R2=20k, R1=10k je zesílení A=3 a hodnota Rm= 1,41 ohm s úbytkem U1=2,25 V, což znamená že výstupní napětí pak je U2= 6,75 V, což je v pořádku.

Problém nastává když změním odpor Rm=0,01 ohm. Jelikož chci měřit proud na rozsahu 0-8 A, musím použít rezistor s velmi malým odporem kvůli ztrátám. Při použití hodnot R2=20k, R1=10k, Rm=0,01 ohm a naměřeném napětí U1= 17,5 mV jsem dostal na výstupu OZ při zesílení A=3 napětí U2= 137 mV místo U2= 52,5 mV.

Ví někdo čím je to způsobeno?? Mám použít kvalitnější OZ? (popř. jaký?) Nebo je odpor Rm až moc malý a nedá se na něm spolehlivě měřit proud? (popř. jakou hodnotu Rm bych měl použít?)
Děkuji za odpovědi


[img][/img]



2013-11-08 14.29.58.png
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  2013-11-08 14.29.58.png
 Velikost:  393.95 kB
 Staženo:  1025 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
kuto
Profesionál
Profesionál


Založen: 13.7.2010
Příspěvky: 120
Bydliště: Varnsdorf

PříspěvekZaslal: 08 listopad 2013, 20:26    Předmět: Citovat

Bezny OZ takto napajeny na vystupu napeti blizke nule neda. Musis pouzit soumerne napajeni nebo jinej OZ. Zkus LM 393, jsou v PC zdrojich. Ma ale otevreny kolektor. A nebo pri mereni malych proudy zvys zesileni Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1460

PříspěvekZaslal: 08 listopad 2013, 22:24    Předmět: Citovat

Od OZ necakaj nulove napatie, ak je jedna jeho napajacia vetva pripojena na GND. Rozdiel este bude aj v zatazovacom odpore. Zmeraj si napatie, ak das na vystup OZ postupne 1kohm, 2k2, 10k, 47k. Vyskusaj si to, aby si bol do buducnosti chytrejsi.

Pouzi true rail-to-rail OZ, ale ani tam nepocitaj s nejakou absolutnou nulou bez zaporneho napajania. Mam skusenosti, ze LM358 je schopna zliezt nizsie k nule pri nesymetrickom napajani ako bezne RtR OZ.

Druha vec, ktora zohrava ulohu je napatova a prúdová nesymetria. Ak ma OZ zosilnenie 3 a napatova nesymetria je napr 10mV, tak na vystupe kludne mozes mat 30mV z "luftu".

Ak je prudova nesymetria napr 100nA a vstupny odpor (myslim ako suciastka naletovana napr do + alebo - vstupu OZ) do jendeho zo vstupov je napr. 10kohm, tak sa na nom vytvori napatova nesymetria 1mV.

OZ s bipolarnym vstupom majú vacsiu prudovu a mensiu napatovu nesymetriu. OZ s FET vstupom maju vacsiu napatovu a mensiu prudovu nesymetriu.

To ale nie je ziadna tragedia, lebo ak pouzijes zapojenie so zaporným napájaním (nemusí byť nevyhnutne symetrické, kludne +12V/-5V),
napatovy ofset sa da lahko vykompenzovat. To samozrejme aj pri jednostrannom napati, ale s korektnymi hodnotami mozes v praxi bez nejakych extremov pocitat tak nad 0,2V.
OZ LM358 a jemu podobne su velmi dobre OZ pre 80% pouziti. Pre pracu so signalom v rozsahu desiatok mV by som s nimi neuvazoval.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
maxin
Účastník
Účastník


Založen: 8.11.2013
Příspěvky: 17

PříspěvekZaslal: 13 listopad 2013, 23:54    Předmět: Citovat

Díky vám za rady. Zkusil jsem ten OZ LM 393 z pc zdroje a dostal jsem se na reálnější hodnoty avšak pro přesné měření stačit nebude. Budu muset použít to symetrické napájení, ale problém je v tom, že celý obvod budu napájet z frekvenčního zdroje +19,5 V. Nalezl jsem tento měnič z který by mi měl však pomoct http://pandatron.cz/?311&menic_pro_zaporne_napeti
Nevíte o nějakém elegantnějším řešení? Třeba něco jako je LM828 ale snáze sehnatelné?

V příloze posílám zapojení které bych chtěl použít. Odpor Rm jsem zvýšil na hodnotu Rm=0,082 ohm kvůli většímu úbytku napětí. Jako OZ jsem použil OPA177GS měl by mít nízký napěťový offset.
Proud chci regulovat pomocí PWM a mosfet tranzistoru.
Zapojení jsem obohatil o změnu rozsahu (tedy změnu zesílení OZ) pro měření proudu I= 0-8 A a I=0-0.7 A. Na rozsahu I=0-0.7 A bych chtěl měřit proud s přesností na 1 mA pomocí 10 bit A/D převodníku. Je to zapojení a měření s přesností na 1mA reálné?

[img][/img]



Obr.1.png
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  Obr.1.png
 Velikost:  343.86 kB
 Staženo:  996 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1460

PříspěvekZaslal: 14 listopad 2013, 1:02    Předmět: Citovat

K comu je ten TR?

Na + vstup OZ by som zaradil nejaky odpor. Minimalne nejaky 1k.
Od toho C si slubujes co konkretne?
Ako zdroj zaporneho napatie mozes kludne pouzit aj MAX232. Nebudes potrebovat velke prudy. Alebo MC33063/MC34063A (je bezny a lacny) ale to je uz asi na zbytocne velky prud.

Ten BS170 chces ovladat cim? Ak pomocou MCU, tak Ti to nebude fungovat, lebo pri velkych prudoch sa bude tranzistor zatvarat. Bude mu klesat napatie medzi G a S. Schemu radsej prerob tak, aby si spinal tranzistorom odpor tam kde mas teraz -vstup OZ a tych 10k oproti zemi.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
maxin
Účastník
Účastník


Založen: 8.11.2013
Příspěvky: 17

PříspěvekZaslal: 14 listopad 2013, 19:36    Předmět: Citovat

TR jsem do obvodu zařadil kvůli výstupnímu napěťovému offsetu což by mi umožnilo nastavit si přesnou hodnotu. Nebo výstupní napětí bude i tak přesné a je zbytečné tento trimr zahrnout do obvodu?

Kondenzátor C jsem do schématu umístil kvůli PWM řízení proudu protékajícího odporem Rm. Tento kondenzátor by mi měl napětí na odporu Rm "zprůměrovat" abych pak výsledkem na A/D převodníku neměl pulzní hodnotu proudu ale spojitou. Hodnotu tohoto C zjistím až při programování MCU neměla by být moc malá ani moc velká počítám s tak C=500 nF.

BS170 budu ovládat portem MCU přes budič 15V (NPN tranzistor + odpor v kolektoru). Když jej zařadím mezi odpor R1 a GND tak jej stejně nemůžu spínat přímo z portu MCU (3,3V) myslím že by to bylo stejně málo a musel bych použít budič tak i tak.

Co to měření s přesností na 1mA na rozsahu I=0-0,7 A je to reálné?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1460

PříspěvekZaslal: 14 listopad 2013, 21:21    Předmět: Citovat

Meranie s 10b na 0,1% realne.
Napatovy ofset sa nenastavuje na vystupe ale uz ked tak na vstupe.

Medzna frekcencia filtra 500nF a 0.1R je 3.183MHz. Takato frekvencia by mala aku taku sancu byt poznacena filtrom. Mensie frekvencie ani nie.

Ak chces nieco filtrovat, tak potom daj medzi C a maly odpor este napriklad 10000R. potom Ti zlomova frekvencia filtra klesne na 318Hz a samotne meranie prudu to neovplyvni.

Ano, BS170 moc dobre 3V neotvoris.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
maxin
Účastník
Účastník


Založen: 8.11.2013
Příspěvky: 17

PříspěvekZaslal: 31 prosinec 2013, 17:41    Předmět: Citovat

Tak jsem zjistil že kvůli propojení zemí nemůžu použít low side zapojení ale musím použít high side. K tomuto účelu jsem našel obvod allegro ACS712ELCTR-20A-T, který je určen k tomuto měření s malou výkonovou ztrátou. Problém je v tom že tento obvod měří kladný i záporný proud a má rozsah +-20 A a já potřebuji měřit proud pouze kladný do 8 A s referenčním napětím 3.3 V. Pokud bych připojil výstup tohoto obvodu na A/D 10 bit převodník tak bych proud sice změřil ale s malou přesností. Chtěl bych dosáhnout přesnosti cca 10 mA na rozsahu 0-8 A.
Existuje třeba obvod snímaný hallovou sondou který měří pouze kladný proud?
Nebo napadá vás jak tento signál upravit tak abych dostal požadovanou přesnost? popř. jiné lepší řešení?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
B0sc0
Profesionál
Profesionál


Založen: 28.1.2011
Příspěvky: 213
Bydliště: Absurdistán nebo Banánová republika

PříspěvekZaslal: 01 leden 2014, 16:37    Předmět: Citovat

Co třeba použít něco takovédleho? http://www.ebay.com/itm/NEW-5A-range-Current-Sensor-Module-ACS712-Module-Free-Shipping-/231123406635?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item35d0074f2b
_________________
MPLAB + HI-TECH + PICKIT2
Zatím jenom amatér Smile a asi i navždy :-/
SMT technolog+vše okolo LED modulů
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
maxin
Účastník
Účastník


Založen: 8.11.2013
Příspěvky: 17

PříspěvekZaslal: 02 leden 2014, 19:15    Předmět: Citovat

Tento modul obsahuje také obvod allegro jak jsem již zmiňoval ale měří rozsah +-0-5 A což mi také nepomůže Sad
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 269

PříspěvekZaslal: 02 leden 2014, 22:12    Předmět: Citovat

Z toho ACS712 leze při 0A přibližně U/2. Mám je doma a chystám se na ně také. Pro kladné proudy je výstup U/2 až U a pro záporné proudy je to 0 až U/2. Samozřejmě dle typu je i výstup různém rozsahu. Pro pouze jednu polaritu můžeš buď v mcu měřit jen do U/2 nebo od U/2. Nebo jsem do přílohy dal obrázky, kde jsou operační zesilovače jako zesilovače i jako posuny nuly.


acs712-sampe2-235x300.jpg
 Komentář:
 Velikost:  18.62 kB
 Zobrazeno:  21795 krát

acs712-sampe2-235x300.jpg



acs712.jpg
 Komentář:
 Velikost:  56.59 kB
 Zobrazeno:  21795 krát

acs712.jpg



mchviacs712.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  mchviacs712.jpg
 Velikost:  41.35 kB
 Staženo:  970 krát


Fig_10_Rus.gif
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  Fig_10_Rus.gif
 Velikost:  21.91 kB
 Staženo:  1035 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
B0sc0
Profesionál
Profesionál


Založen: 28.1.2011
Příspěvky: 213
Bydliště: Absurdistán nebo Banánová republika

PříspěvekZaslal: 03 leden 2014, 18:32    Předmět: Citovat

pokud ti nevyhovuje rozsah 0-5 A u ACS712 lze sehnat tuším verzi s 0-20 A
_________________
MPLAB + HI-TECH + PICKIT2
Zatím jenom amatér Smile a asi i navždy :-/
SMT technolog+vše okolo LED modulů
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 731

PříspěvekZaslal: 03 leden 2014, 18:37    Předmět: Citovat

Jenom pro upřesnění - Allegro vyrábí tyhle proudový čidla až do 100A.
Abych byl přesný :
řadu 712 - 5A, 20A, 30A
řadu 713 - 20A, 30A
řadu 756 - 50A, 100A
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1460

PříspěvekZaslal: 03 leden 2014, 19:00    Předmět: Citovat

No on potrebuje 0-8A s rozlisenim 10mA.
Takze bud pouzije cidlo do 20A a sadu operacnych zosilnovacov podla uz uvedenych obrazkov
Alebo pouzije externy 12b AD prevodnik s prislusnou schopnostou vzorkovania.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
rob.brno
Profesionál
Profesionál


Založen: 26.8.2013
Příspěvky: 53

PříspěvekZaslal: 04 leden 2014, 10:19    Předmět: Citovat

Ono ani měření z těma Hall čidlama není ideální viz. zkušenosti zde:
http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=99&t=1590&hilit=amploc
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Strana 1 z 2
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)