forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Debugger Microchip MPLAB ICD 2, jeho klony (SPCD) a PICkit 2
Jdi na stránku 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Programátory
 
administrator
hlavní administrátor
hlavní administrátor


Založen: 2.1.2006
Příspěvky: 758
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: 10 říjen 2007, 9:48    Předmět: Debugger Microchip MPLAB ICD 2, jeho klony (SPCD) a PICkit 2 Citovat

Debugger a programátor Microchip PIC MPLAB ICD2 a jeho klony (SPCD2, apod.)
Opensource debugger a programátor PICkit-2

Co je to ICD2 (ICD 2, ICD-2)?
In Circuit Debugger - ICD2 je nástupce ICD (ICD1). Je to debugger pro mikropočítače Microchip, který využívá MPLAB, což je vývojové prostředí taktéž od Microchipu. Uživatel nejdříve navrhne zapojení a sestaví jej. ICD2 (nebo i jiné debuggery) se připojí přímo do vyvíjeného zapojení a uživatel může na počítači v MPLABu příjemně ladit a krokovat program a všechny změny vidí okamžitě i na svém vyvíjeném zapojení. Debugger je nesrovnatelný se simulátorem. Simulátor je pouze software, kde uživatel ladí na virtuálním schématu. Simulátor je dle mého názoru vhodný jen pro pochopení a naučení základů programování. Pokud uživatel píše program, tak debugger nepotřebuje. Obrovská síla debuggeru spočívá až v pozdějším ladění nebo např. ve hledání chyby v programu.

Co je to PICkit 2 (PICKIT2, PICKIT2DE, PICKIT-2, PICKIT-2DE)?
PICkit2 (nástupce PICkit 1, PICkit1, PICkit-1) je open source projekt (nekomerční projekt s otevřeným kódem) debuggeru a programátoru. PICkit je vyvíjen pod záštitou Microchipu. PICkit je velmi podobný originálnímu Microchip ICD2, ale není to jeho klon. PICkit je naprosto samostatný projekt. PICkit nemusíte kupovat, ale můžete si jej sami sestrojit (jeho stavební plány jsou volně a zdarma ke stažení). V tuto chvíli PICkit ještě zaostává za originálním ICD2, ale rychlost jeho vývoje je obrovská. PICkit má před sebou velkou budoucnost a nyní je to nejlepší možná koupě v poměru cena / výkon.




Několikrát jsem na fóru zaslechl přání udělat samostatné vlákno pro ICD od Microchipu a PICkit. Plním tedy Vaše přání a doufám, že se toto vlákno rozroste v plnohodnotnou diskuzi.

Směřujte, prosím, zde všechno, co se týče Microchip ICD, všech jeho klonů a PICkit. Upozorňuji ale, že příspěvky, které by úmyslně dělaly reklamu některému českému prodejci originálních zařízení nebo klonů ICD a PICkit, budou nekompromisně vymazány.

Veškeré prověřené informace a postupy budu dávat níže do tohoto příspěvku, aby to měli nově příchozí jednodušší.


Základní rozdělení

    1. Originální ICD2
      a. Pouze ICD2 a kabel
      Pokud jste ochotni zaplatit za originál, tak by vám tato sada měla stačit.

      b. Plné balení s vývojovou deskou, ICD2, kabely, manuály, CD, atd.
      Většina vám řekne, že jsou to zbytečně investované peníze navíc.

    2. Neoriginální ICD2 (tzv. klon)
      a. Připojení přes RS232 (sériový port počítače, COM)
      Tyto klony bývají velmi pomalé. Jsou tak pomalé, že jeden krok trvá třeba i 5 sekund. Takto pomalý klon je prakticky nepoužitelný.

      b. Připojení přes USB je vytvořeno USB/RS232 převodníkem
      Toto bývají už rychlejší klony, ale ne vždy. Opět platí, že ty pomalé jsou nepoužitelné. Před stavbou takového ICD je nutné si dát pozor, jestli lze sehnat všechny integrované obvody. Některé USB/RS232 převodníky nelze v ČR normálním způsobem zakoupit.

      c. Nativní připojení přes USB (tzv. true USB)
      Nejlepší klony. Často srovnatelné s originálem.

    3. PICkit 2 (PICKIT2, PICKIT2DE, PICKIT-2, PICKIT-2DE)
      a. Běžně zakoupený
      I když je PICkit projekt s otevřeným kódem, tak jej není problém zakoupit originálně sestavený.

      b. Ručně postavený
      Dnes už nemá skoro význam PICkit ručně stavět, protože jeho prodejní cena je velmi nízká.


Užitečné odkazy

Oficiální stránka ICD2
http://www.microchip.com/stellent/idcplg?IdcService...

Oficiální stránka PICkit2
http://www.microchip.com/stellent/idcplg?IdcService...

Český distributor originálních ICD2 a PICkit2 – GM electronic:
http://www.gme.cz/

Fórum o ICD2:
http://www.edaboard.com/viewtopic.php?t=97955

Známé ICD2:
http://www.stolz.de.be/

Jeden z prvních klonů (SPCD), který dle informací patří k těm velmi pomalým a nepříjemně drahým:
http://www.dhservis.cz/dalsi_1/scpd.htm

Tři články na mcu.cz o klonu (tzv. ICD2.5), jehož cena je značně přemrštěná:
*** články již neexistují ***



Aktuální doporučení

Koupit PICkit2 nebo postavit klon ICD2 s nativním USB rozhraním.

_________________
Rudolf Veselý
Administrátor webu http://www.mcontrollers.com/ a fóra http://forum.mcontrollers.com/.
Pravidla fóra mcontrollers.com.

You can do everything in assembler, but no one wants to program in assembler anymore.
... Yukihiro Matsumoto

Rudolf Vesely on LinkedIn


Naposledy upravil administrator dne 20 leden 2008, 21:31, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
faga
Anonymní





PříspěvekZaslal: 05 listopad 2007, 11:04    Předmět: SCPD 2 nebrat! Citovat

Měl jsem jeden na zkoušku a po hodině jsem ho s díky vracel. Jeto příšerně pomalé a k pořádné práci se to skoro nedá použít. Mám konečně funkční originál od Microchipu a ani ten není nejrychlejší ale krokování zvládá pod jednu sekundu zatím co SCPD2 to bylo skoro pět. Zkus si sám krokovat program v MPLABu a čekej s dalším krokem pět sekund a uvidíš sám jestli je to takhle použitelné. Jasně že použití BREAKPOINTů to řeší ale můžeš použít pouze jeden takže taky nic moc. Ale abych jenom nepomlouval na zjištění stavu registrů se to použít dá. Já už bych dnes šel do vlastní konstrukce PICKIT 2 je to opensource projekt pod záštitou Microchipu a vypadá to skvěle. více na www.MCU.cz ve fóru http://www.mcu.cz/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=1188&forum=8&28
Návrat nahoru
 

 
jankop
moderátor
moderátor


Založen: 24.10.2007
Příspěvky: 336
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: 05 listopad 2007, 20:31    Předmět: Citovat

Z příspěvku faga by někdo mohl nabýt dojmu, že ICD2 je pomalé a špatné a PICKIT 2 je rychlý a dobrý. Klony ICD2 USB jak řečeno "tzv. true USB" jsou určitě plně srovnatelné s PICKIT 2 a v současné době dovedou myslím pracovat i s více procesory. I když nadlouho to nemusí být pravda. Faktem je, že třeba na Slovensku jde pořídit samotný PICKIT 2 za cca 1000Sk a to je velice lukrativní cena. Když jsem dělal ICD2, tak jen materiál mě stál 400 - 500Kč. PICKIT 2 by při konstrukci byl asi lacinější o jeden procesor, ale o tolik jednodušší celkově zase není.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
faga
Anonymní





PříspěvekZaslal: 06 listopad 2007, 16:39    Předmět: Re: ICD2 Citovat

Pokud to tak vyznělo tak se omlouvám. Originál ICD2 i USB klony (ne převodníkové USB -> RS232) jsou rychlostně naprosto srovnatelné a funkče taktéž ikdyž ICD2 podporuje téměř všechny PIC kdežto PICKIT 2 je zatím omezen na řadu 16 a 18 ale velmi rychle přibývají další adalší. Rozhodně jsem nechtěl pomlouvat ICD2, jenom varovat před verzemi s RS232, bez ohledu na to jestli si je připojíte přes převodník, je to strašně pomalé. A dnešní ceny ať už ICD2 nebo PICKIT2 nebo jejich klonů jsou rozhodně zajímavější než SCPD2, ten už je dnes podle mého názoru za tu cenu úplně mimo rámec použitelnosti.

Přibližné ceny originálních: SCPD2-1200kč , ICD2-2200kč , PICKIT2-1200kč

Uznávám že už se to skoro ani nevyplatí stavět. Ale SCPD2 bych nebral !!!
Návrat nahoru
 

 
administrator
hlavní administrátor
hlavní administrátor


Založen: 2.1.2006
Příspěvky: 758
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: 06 listopad 2007, 17:26    Předmět: Re: ICD2 Citovat

faga napsal:
... Přibližné ceny originálních: SCPD2-1200kč , ICD2-2200kč , PICKIT2-1200kč

Uznávám že už se to skoro ani nevyplatí stavět. Ale SCPD2 bych nebral !!!


Pokud si dobře vzpomínám, tak cena SPCD je stejná od doby jeho vydání. Přidali ho dokonce do nabídky GM electronic. Zajímalo by mě, kdo si jej koupí Very Happy.

_________________
Rudolf Veselý
Administrátor webu http://www.mcontrollers.com/ a fóra http://forum.mcontrollers.com/.
Pravidla fóra mcontrollers.com.

You can do everything in assembler, but no one wants to program in assembler anymore.
... Yukihiro Matsumoto

Rudolf Vesely on LinkedIn
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
Jirky
Anonymní





PříspěvekZaslal: 15 prosinec 2007, 23:52    Předmět: Citovat

Sakra, ještě že jsem narazil na tenhle topic.

Už jsem měl cukání koupit SCPD2 z GM za 1200,-. Takže pokud to chápu, tak ho radši nebrat kvůli rychlosti ? Je to ten oranžový, co mají v novém katalogu?

Přemýšlel jsem právě o SCPD2 nebo o PICKIT-2DE. Cenově je to stejné.
Návrat nahoru
 

 
jankop
moderátor
moderátor


Založen: 24.10.2007
Příspěvky: 336
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: 16 prosinec 2007, 21:50    Předmět: Citovat

Nemám sice zkušenosti s PicKit2, ale asi bych do SCPD2 nešel. Klidně nějakýmu brňákovi slušně funkční sériový klon ÏCD2 prodám za 500Kč.

citace:
Přemýšlel jsem právě o SCPD2 nebo o PICKIT-2DE. Cenově je to stejné.


Tady je volba jasná, PICKIT-2DE !
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
XkO
Anonymní





PříspěvekZaslal: 15 únor 2008, 23:13    Předmět: ICD2.5 Citovat

Ahoj co rikate ICD2.5?Je dostatecne rychly?a co kompatibilita s ICD2 od microchipu?
Návrat nahoru
 

 
jankop
moderátor
moderátor


Založen: 24.10.2007
Příspěvky: 336
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: 16 únor 2008, 22:35    Předmět: Citovat

Pokud za ICD2.5 považuješ poslední Kosťův výtvor, tak nemusí být špatný. Asi jediný rozdíl ve funkci proti originálu je fixní napětí Vpp. Rychlost by měla být stejná, jako u všech "true" USB klonů. Ale praktické zkušenosti s ním nemám. Vlastním jeho sériový model.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1158
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 21 květen 2008, 19:42    Předmět: Citovat

Může mi někdo říct, kterej z těchto je lepší?

Potyo1 mám já, ale po menším úrazu přemýšlím o jiném, nejlépe bez IO HCT a LS. Docela se mi zamlouvá rev. B, ale jak jsem koukal na ICD2.5, tak nemusí být taky špatná. Kdysi jsem ju chtěl vyzkoušet, ale zešlo z toho.

Zatím přemýšlím o rev. B, skoro všechno na to mám doma. Very Happy Very Happy

Díky za názory.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
jankop
moderátor
moderátor


Založen: 24.10.2007
Příspěvky: 336
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: 21 květen 2008, 20:14    Předmět: Citovat

Na základě svých zkušeností s komunikací ICD2 nevěřím, že spojení bez budičů bude spolehlivé. REV. B nemá také převodník úrovně, tak k němu nejdou připojit PIC s napětím 3V3, respektive nebudou fungovat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1158
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 21 květen 2008, 20:27    Předmět: Citovat

To nemá ani Potyo1 a zatím mi to nevadilo. Ty máš doma co?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
jankop
moderátor
moderátor


Založen: 24.10.2007
Příspěvky: 336
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: 21 květen 2008, 21:03    Předmět: Citovat

Potyo1 má pochopitelně převodník úrovně, proto ho mám doma. Ten převodník je právě 74HC126.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1158
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 21 květen 2008, 21:40    Předmět: Citovat

Aha, já myslel, že jde úplně o něco jiného. Tak zůstanu u Potyo1. Já jsem s ním byl spokojenej do úrazu. Čím se dá nahradit 74HC126??? 74LS07 a 74HC125 jsem sehnal, ale tu 126 ani ťuk.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
jankop
moderátor
moderátor


Založen: 24.10.2007
Příspěvky: 336
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: 21 květen 2008, 21:54    Předmět: Citovat

74HC126 jsem zkoušel z nějakých důvodů nahrazovat 74HCT126. Na funkci to nemělo vliv.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Programátory Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Další
 
Strana 1 z 11
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)