forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Detekce sepnutí okruhu
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů
 
radekpaos
Profesionál
Profesionál


Založen: 8.3.2011
Příspěvky: 437

PříspěvekZaslal: 16 únor 2013, 22:04    Předmět: Detekce sepnutí okruhu Citovat

Ahoj, potřebuji poradit. Mám okruh, který se spíná a rozepíná, jen jednou za čas. K tomu okruhu jsem schopen se připojti paralelně, lze si to představit tak, že jsem schopen se připojit třeba na ten spínač (fyzicfky ale ne, je to cca 10 m daleko od vypínače). Potřebuji detekovat to spenutí, tj. okamžik, kdy spínačem někdo okruh sepne. Jenže - potřebuji sledovaný okruh od sledujícího zařízení oddělit, nemohu si ani dovolit,a by moje zařízení v tom okruhu cokoli "generovalo" za produ/napětí. jinými slovy, obě zařízení musí být zcela izolované. nějak se nemohu dobrat správné úvaze, jak an to a to jsem si myslel, jaká to bude trivka. Nakopnete mne, prosím, někdo, jak na to? Díky.

Arrow administrator: přesunuto z "Ostatní"
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Panda38
Profesionál
Profesionál


Založen: 18.9.2012
Příspěvky: 398
Bydliště: Praha, Most

PříspěvekZaslal: 16 únor 2013, 22:20    Předmět: Citovat

Asi je k tomu málo informací. Odhadový návrh - u zařízení operák hlídající napětí na kontaktu a budící LED optočlenu. Nejlépe kdybys konkretizoval o co se přesněji jedná.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
radekpaos
Profesionál
Profesionál


Založen: 8.3.2011
Příspěvky: 437

PříspěvekZaslal: 17 únor 2013, 0:02    Předmět: Citovat

v tom okruhu čert ví, co teče. je to obvod od zvonku, který spíná nějakoulogiku ve zvonku. a já bych potřeboval detekovat, že někdo zazvonil a podle toho něco dalšího dělat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1462

PříspěvekZaslal: 17 únor 2013, 0:07    Předmět: Citovat

kód:

1) okruh spina ~230V

     1a) snimaj napatie na "spotebici" cez optoclen PC814 a 100k/2W odpor.  Na diodu optoclena samozrejme daj odpor 4k7-10k. Toto riesenie splna zadanie - indikacia zopnutia spinaca bez ohladu na odber spotrebica

     1b) zopnuty spotrebic ma nejaky vacsi odber, napriklad >0.1A. Navlec na vodic za spinacom prudove trafko, napriklad od TALEMY ASM010, pripadne ine podla predpokladaneho odberu. Signal z prudoveho trefka spracuj.

     1c) pouzi obvod ACS712. Vsekto o nom najdes v jeho datasheete

2) okruh spina jednosmerne bezpecne napatie

     2a) vid 1a), len uprav hodnotu 100k/2W na primerane inu

     2b) vid 1c)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
radekpaos
Profesionál
Profesionál


Založen: 8.3.2011
Příspěvky: 437

PříspěvekZaslal: 17 únor 2013, 1:27    Předmět: Citovat

Zvonek je na 9V, ale pri spenuti tim okruhem tece jen nejaky zbytkovy produ, na meraku sjem ho ani nenameril. Okruh ma jen ucel spinace, niceho jineho. A tak se ztracim, navrhovane reseni by bylo funkcni, kdyby tech 9V bylo soucasti toho okruhu, ale ono neni:(
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Panda38
Profesionál
Profesionál


Založen: 18.9.2012
Příspěvky: 398
Bydliště: Praha, Most

PříspěvekZaslal: 17 únor 2013, 11:21    Předmět: Citovat

No a není to úplně nejobyčejnější zvonkový okruh se střídavým transformátorem, takže nic nenaměříš stejnosměrným voltmetrem?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
radekpaos
Profesionál
Profesionál


Založen: 8.3.2011
Příspěvky: 437

PříspěvekZaslal: 17 únor 2013, 14:30    Předmět: Citovat

ne, ten zvonek je na 9V na baterku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1462

PříspěvekZaslal: 18 únor 2013, 1:07    Předmět: Citovat

Ale chlape tak nemeraj napatie na spinaci ale na tom spotrebici.

Ak budes merat napatie na spinaci, tak urcite cez FET. Ten bude otvoreny lebo medzi G a S bude 9V. G a S das paralelne k spinacu a paralelne k nemu este tak odpor 100k-1M. Po stlaceni tlacitka bude napatie medzi G a S nulove, takze FET bude zavrety. Musis pouzit FET, alebo napr OZ, skratka nieco s malinkym vstupnym prudom, aby nahodou prud cez sledovaci clen (keby ta nahodou napadlo pouzit optoclen) by mohol zopnut ten spotrebic.

Velice jednoduche.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
radekpaos
Profesionál
Profesionál


Založen: 8.3.2011
Příspěvky: 437

PříspěvekZaslal: 18 únor 2013, 1:10    Předmět: Citovat

hm, jenže já se nedostanu k tomu místu, kde je zvonek, resp. k tomu nenatáhnu potřebné vedení. Potřebuji to paralelně zavěsit na ten okruh:(
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1462

PříspěvekZaslal: 18 únor 2013, 1:45    Předmět: Citovat

paralelne k comu? K akemu okruhu?
Okruh je podla mojej predstavy na zaklade pochopeneho textu tvoreny troma prvkami zapojenymi v serii.

Zdroj, tlacitko, spotrebic (asi zvoncek)

Ako chces nieco zapojit paralelne k okruhu? Ja by som to nevedel.

Vedel by som nieco zapojit paralelne ku zdroju, alebo k zvonceku alebo k tlacitku. Ale k okruhu ani nahodou. Tak si vyber a skus to problem popisat co najjednoznacnejsie.

Ak mas pristup iba k tomu tlacitku, daj paralelne k nemu ten FET. Ale to som uz popisoval vyssie, tak teraz presne neviem, v com je este problem. Sad
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
radekpaos
Profesionál
Profesionál


Založen: 8.3.2011
Příspěvky: 437

PříspěvekZaslal: 18 únor 2013, 13:02    Předmět: Citovat

ne, ta predstava je milná. ten okruh pouze spíná něco v tom zvonku (kam se nedostanu), přirovnal bych to k magnetickému senzoru, který teprve je ve zvonku vyhodnocován. Zkusim to posat jeste jednou:

místo A: tlačítko
-------------------
dva vodiče, jeden spínač

místo B:zvonek
-------------------
dva vodiče (viz A) vedou na svorkovnici zvonku, podle proměření po stisknuté tlačítka v místě A neteče vodiči žádný změřitelný proud (ale chápu, že něco málo asi ano, jinak by to nefungovalo)

No a já potřebuji v místě C, což není ani zvonek,ani tlačítko, napíchnout se na ty dva vodiče a detekovat, že bylo tlačítko stisknuto. Ale současně potřebuji oddělení zvonku (tedy A, B i C) mít oddělené od měřícího prvku. A tohle fakt nevím, jak udělat:(
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Panda38
Profesionál
Profesionál


Založen: 18.9.2012
Příspěvky: 398
Bydliště: Praha, Most

PříspěvekZaslal: 18 únor 2013, 13:08    Předmět: Citovat

Údaj, že neteče skoro žádný proud, je fakt k ničemu, takto se k řešení nedá dopracovat. Smile Je potřeba vědět jaké je napětí na tlačítku v rozepnutém stavu a příp. proud v sepnutém (aby se vědělo, jak je možné tlačítko zatížit).

A je nějaký důvod, proč by měla být u zvonku nějaká elektronika a ne jen obyčejné sepnutí napájení? Je to elektronický zvonek (melocidký) nebo klasický mechanický (např. bzučák s přerušovačem)?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
radekpaos
Profesionál
Profesionál


Založen: 8.3.2011
Příspěvky: 437

PříspěvekZaslal: 18 únor 2013, 13:44    Předmět: Citovat

zvonek je melodický, nemám šanci do něj zasáhnout.
na tlačítku v rozepnutém stavu - 0 V
proud v sepnutém - dle měřáku 0 A, ale chápu, že by něco téct mělo (viz předchozí příspěvek)

konstrukce zvonku - napájení 9V baterií, to vede do nějakého zalitého tišťáku / čipu, na svorkovnici je přívod těch dvou vodičů.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
OMG
Anonymní





PříspěvekZaslal: 18 únor 2013, 14:42    Předmět: Citovat

Takže dvanáct příspěvků, než jsme se dozvěděli, co je to vůbec za zvonek. Dobrý, co dál?
Návrat nahoru
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1462

PříspěvekZaslal: 18 únor 2013, 15:00    Předmět: Citovat

Za predpokladu, ze zariadenie pracuje spravne je nezmysel, aby v stave pocas vypinania a zapinania bolo na tlacitku 0V a v procese zapinania cez neho tieklo 0.000A. Inak odporucam pre tieto merania nastavit rozsah na uA.

Pre bateriove zariadenia, napriklad aj pre tlacitka s RF vystupom sa spotreba ofajcuje tak, ze tlacitko spina obvod cez kondenzator, ktory casovo obmedzuje aktivvaciu tlacitka pre dalsie obvody.

Takze pekne krasne sa vybodni na nejaky VA meter a signal zmeraj osciloskopom.

Druhe riesenie je nasledovne

Povodnym tlacitkom spinaj svoj obvod TLACITKO-ZDROJ-RELE. Kontakt rele nahradi povodnu funkciu tlacitka

Stlacenie tlacitka mas tak plne pod kontrolou
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
 
Strana 1 z 3
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)