forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Meranie teploty s LM35 alebo PT100/1000/ ?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů
 
ZULU
Anonymní





PříspěvekZaslal: 04 únor 2013, 22:06    Předmět: Citovat

To je v pohode Wink ,podarilo sa mi zohnat ten TL431 tak to zajtra vyskusam a dam vediet ako to dopadlo
Návrat nahoru
 

 
ZULU
Anonymní





PříspěvekZaslal: 05 únor 2013, 9:35    Předmět: Citovat

Tak som to skusal len mam problem s tym zosilnenim ,ty si to asi pocita podla toho chybneho vypoctu lebo zosilnenie 2x je malo ja by som potrebova asi 4x mozes mi prosim ta pomoct este s tymto ? Alebo staci iba zmenit hodnoty R3 a R4 ?
Návrat nahoru
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1538

PříspěvekZaslal: 05 únor 2013, 13:39    Předmět: Citovat

Ja som nic nepocital.
Zosilnenie sa nastavuje podla Tvojich potrieb a podla vztahu (pre zosilnenie OZ v neinvertujucom zapojeni)

A = 1 + R1/R2

pricom R1 je ten pripojeny na vystup OZ.

Ak je R1 a R2 rovnaky, potom je zosilnenie 2. Ak potrebujes zosinenie 4, potom pomer R1 a R2 musi byt 3. Moze spouzit odpory 33k a 11k. Alebo si aj tam daj trimer a nastav si zosilnenie ake potrebujes. Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
ZULU
Anonymní





PříspěvekZaslal: 05 únor 2013, 14:29    Předmět: Citovat

Uz to tak mam a vyzera to ze to bude chodit len to napajanie asi budem musiet stabilizovat lebo ak nadstavim napr.18V namiesto 20V meni sa aj vystupne napatie na OZ Crying or Very sad
Návrat nahoru
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1538

PříspěvekZaslal: 05 únor 2013, 15:32    Předmět: Citovat

O kolko? referenciu na -OZ mas? Meni sa aj jej napatie?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
ZULU
Anonymní





PříspěvekZaslal: 05 únor 2013, 15:56    Předmět: Citovat

Z 20V na 18V o 1V vystup na OZ .Referencne napatie pokial nie je zatazene tak sa nemeni ,inak o 0,3V z 20V na 18V
Návrat nahoru
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1538

PříspěvekZaslal: 05 únor 2013, 17:32    Předmět: Citovat

Ak sa referencia zmenou Ucc o 2V zmeni o 0.3V, potom to nie je ziadna referencia. Nepochopil som dost dobre co rozumies pod pojmom referencia so zatazou a bez zataze V tej scheme predsa je nejako ukotvena a zapojenie jej vystupu sa nemeni. Ci?


Daj sem presnu schemu aj s hodnotami suciastok.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
ZULU
Anonymní





PříspěvekZaslal: 05 únor 2013, 17:47    Předmět: Citovat

Ak to je zapojene ako na scheme tak je tam ten pokles o 0,3V ale ak odpojim ten 100k potenciometer od R5 tak sa napatie nemeni
Návrat nahoru
 

 
ZULU
Anonymní





PříspěvekZaslal: 05 únor 2013, 18:01    Předmět: Citovat

Uz som to asi vyriesil ten odpor R5 2,2K som vymevil za 560Ω a zatial to vyzera stabilne Laughing tak uvidim este to otestujem
Návrat nahoru
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1538

PříspěvekZaslal: 05 únor 2013, 21:13    Předmět: Citovat

To moze byt. Myslel som, ze si tam dal 78L10.
Je dolezite, aby cez TL431 tiekol "znacny" prud. Hodnotu R5 som len tak odhadol, zalezi na hodnotach odporov toho delica pri TL431.
Predpokladal som, ze ich hodnota bude v okoli mnoho desiatok kohm a tak nebude cez ne tiec vyznamna cast z prudu tecuceho cez 2k2.
Ale aspon vnikas do tajov urcenia hodnot suciastok nastrelom, odhadom, vypoctom a solichanim. Tak to ma byt Smile

Mozno by nebolo zle, keby si tu uviedol Tvoje zapojenie. Moze byt inspiraciou pre ostatnych, ktori chcu merat teplotu, ale nechcu zlozito linearizovat (odporove telotne cidla) ci programovat 1-wire komunikaciu (napr. pre 18B20).


Naposledy upravil Martin dne 06 únor 2013, 20:24, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
ZULU
Anonymní





PříspěvekZaslal: 06 únor 2013, 19:38    Předmět: Citovat

Jasne ze to sem dam len akosi nestiham ,tak snad cez vykend, az to poriadne odskusam. Wink
Návrat nahoru
 

 
ZULU
Anonymní





PříspěvekZaslal: 11 únor 2013, 22:03    Předmět: Citovat

Tak som to testoval zatial sa mi nepodarilo nadstavit lepsiu presnost ako 1V ale to sa este bude dat vylepsit co ma viac trapi je, ked to napojim na to PLC-cko lietat ta zobrazovana teplota +- 3-4 stupne neda sa to stabilizovat. Na vystupe OZ mam napr.2,00v +- 0,02 a na PLC-ceku to lieta +-3 stupne nenapada ta ako to stabilizovat ak tam dam kondenzator je to lepsie ale meni sa aj zobrazena teplota takze to asi nemera presne Crying or Very sad
Návrat nahoru
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1538

PříspěvekZaslal: 11 únor 2013, 22:43    Předmět: Citovat

Tak tam mas nieco dost zle spravene. Najskor nevhodne rozmiestnenie spojov na plosnom spoji. LM334 pouzivam dlhe roky a taketo problemy sa mi nestavaju. Prave naopak, prudova slucka je jedna z najodolnejsich voci roznym ruseniam ci nie uplne najvhodnejsie navrhnutemu plosnemu spoju. Je pravda, ze som nikdy nepouzil posun pomocou OZ (ved naco aj Smile ) ale vsetko co popisujes vyzera na tazky pruser v navhru rozmiestnenia spojov alebo vodicov smerom k PLC. Jedna z najcastejsich chyb byva spolocny usek GND pre merany signal a pre napajanie. Casto to takto odflaknu monteri aby usetrili 1-2m vodica.Ak cez taky vodic tecie spolocny prud zo sondy a napriklad prud napajania stykaca, problem je na streche.

Najlepsie sa o tom presvedcis pomocou osciloskopu. Staci nejaky "hrackarsky", napriklad QUAD DSO od SEEED Studia. Za maly peniaz ma celkom dobru uzitkovost. Pozri, ako vyzera signal na pinoch OZ a ako vyzera signal na vstupnych AD svorkach toho PLC. Bez toho sa nepohnes. Kondenzator sice moze byt dobre riesenie, ale v tomto pripade skor zametie pod koberec zdroj problemu, ktory bude urcite riesitelny.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
ZULU
Anonymní





PříspěvekZaslal: 11 únor 2013, 23:34    Předmět: Citovat

Ja to mam zatial iba na nepajivom kontaktnom poly a kabel mam cca 2m ,ale asi budem musiet zohnat ten osciloskop ako pises,a este jedna vec neda sa mi nadstavit na vystupe OZ nula je tam min.0,7V ale to asi bude tym OZ na to aby tam bola nula by to chcelo asi iny OZ ?
Návrat nahoru
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1538

PříspěvekZaslal: 12 únor 2013, 0:06    Předmět: Citovat

Ak mas na vystupe minimalne 0.7V a mas tam LM358 tak tam mas urcite chybu. Normalne je tam minimalne napatie tak v okoli 1-3mV. zavisi samozrejme od zataze, ale podla mojho odhadu 1-3mV tam budu aj pri zatazi 4k7. Si si isty, ze PLC ma napatovy vstup? Napatovy vstup by mal mat viac ako 100kohm. To skor vyzera, ze Ti tam nieco talci prud.

Nemozem napisat nic ine ako som uz uviedol. Uved presnu schemu vratane hodnot suciastok a zapojenie na to PLC a presny typ toho PLC. Dalej sa uz asi nepohneme. V kazdom pripade sa to takto spravat nema aj s LM358.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
 
Strana 3 z 3
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2020 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)