forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
U/I meter cez interný AD
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika s mikrokontroléry, procesory
 
dodik
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.10.2009
Příspěvky: 66

PříspěvekZaslal: 23 leden 2013, 12:59    Předmět: U/I meter cez interný AD Citovat

Zdravím, mal by som jeden problém, pracujem na dvojitom zdroji. Aby bol univerálzny tak by som ho chcel vedieť spojiť do serie (symetricke napajanie alebo zvačšanie U na vystupe).
Problém je v tom že zaporny potencial bude spoločný ak pripojím výstupy zdrojov na MCU. A v prípade že zdroje prepojím sériovo tak - sa mi objavý na +. Podobne to bude aj pri meraní prúdu na bočníku. Jedna možnosť by bola použitie dvoch MCU s dvomi displejmi, ale tomu by som sa chcel vyhnúť. Ďakujem
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Panda38
Profesionál
Profesionál


Založen: 18.9.2012
Příspěvky: 398
Bydliště: Praha, Most

PříspěvekZaslal: 23 leden 2013, 13:21    Předmět: Citovat

A co sice 2x MCU, ale předávat údaje přes optočlen do jednoho z nich, který zajistí zobrazení?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
dodik
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.10.2009
Příspěvky: 66

PříspěvekZaslal: 23 leden 2013, 13:58    Předmět: Citovat

to je dobrý nápad. Mohol by som použiť atmega8 alebo nejaky podobny lacny procesor. Komunikácia musí byť obojsmerná pretože tam mám aj AD a DA prevod.
Na komunikáciu bud stačiť I2C zbernica? jedna obojsmerna linka a clk To by mi stačili 2 optočleny.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Panda38
Profesionál
Profesionál


Založen: 18.9.2012
Příspěvky: 398
Bydliště: Praha, Most

PříspěvekZaslal: 23 leden 2013, 14:04    Předmět: Citovat

Nebyl by lepší klasický asynchronní sériový přenos? Nevyžaduje hodiny (takže 1 opto tam a 1 zpět) a rychlost je pro dané účely více než dostačující. U I2C bys musel přenášet ještě hodinový signál.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
dodik
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.10.2009
Příspěvky: 66

PříspěvekZaslal: 23 leden 2013, 14:10    Předmět: Citovat

A keby som sa chcel úplne vyhnuť druhému mcu mohol by som použiť 6 prevodníkov cez I2C a bolo by to úplne oddelené od zeme zdrojov. 4 optočleny.

http://www.tme.eu/sk/Document/8fd8e0ef3372a8c4284cd0a782e88890/mcp3221.pdf

http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/409889/MICROCHIP/MCP4726.html
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Panda38
Profesionál
Profesionál


Založen: 18.9.2012
Příspěvky: 398
Bydliště: Praha, Most

PříspěvekZaslal: 23 leden 2013, 14:26    Předmět: Citovat

U MCU je nevýhoda, že se špatně měří proud v napájecí větvi, nevím jestli jsi tohle nějak řešil a vyřešil (mě napadá jen měřit proud v zemi, což nevyhovuje u symetrického napájení, nebo použít diferenciální vstup, což nemusí stačit rozsahem napětí). Oddělené převodníky by mohly vyřešit i tento problém.

Ty chceš řídit napětí digitálně? Tam asi bude problém řešit přechodné stavy, např. po zapnutí napájení, aby napětí nevyskočilo na nesmyslnou úroveň.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
dodik
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.10.2009
Příspěvky: 66

PříspěvekZaslal: 23 leden 2013, 14:32    Předmět: Citovat

Ano presne tento problem som mal na mysli. Prúd by som chcel merať na odpore ktorý bude v sérii s pripájaným zariadením v zápornej vetve. Ako u vačšiny takých zdrojov. Ešte som tu videl prevodník na meranie prúdu ACS754. S tým by to bolo najlepšie aj čo sa týka teplotnej nestability bočníka.

ano cez DA riadim napatový a prúdový zosilnovač a sním výkonový tranzistor (darlington). Vyriešené to mám tak že po zapnutí zdroja je potrebné zopnúť relé ktoré pripojí zátaž.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Panda38
Profesionál
Profesionál


Založen: 18.9.2012
Příspěvky: 398
Bydliště: Praha, Most

PříspěvekZaslal: 23 leden 2013, 15:14    Předmět: Citovat

Když se opožděně připojí zátěž - nehrozí že na neřízeném zdroji vylítne napětí nahoru, ale bez odběru (odpojená zátěž) to nestihne kvůli elytům klesnout na správnou úroveň než se zátěž připojí?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
dodik
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.10.2009
Příspěvky: 66

PříspěvekZaslal: 23 leden 2013, 15:20    Předmět: Citovat

V zdroji mám bateriu kondenzatorov 3x4,7mF hned za mostikom čiže napatie na nich je konštantné.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1486

PříspěvekZaslal: 23 leden 2013, 16:24    Předmět: Citovat

Ako pomocny mcu sa da pouzit aj ATtiny85. I2C galvanicky oddeluj najjednoduchsie s ADUM1xxx.

Ak sa ma prenasat iba hodnota I a U a na druhu stranu iba zelaha hodnota U, potom to mozes hravo zvladnut cez PWM (ak by UART robil mentalnomoralne problemy).

priklad: pulz 1s, aktivna uroven od 0,1s do 0,5s je hodnota prudu, od 0,6 do 0,9s je hodnota napatia. Tieto dve casove hodnoty sa mozu po sebe striedat. Presnost (alebo skor nepresnos) odcitania casovej hodnoty pomocou citaca/casovaca na hlavnom mcu daleko presahuje samotne rozlisenie pomocneho mcu. Cas samotnej periody urcuje zakladnu casovu zakladnu pomocneho mcu, takze z nameraneho casu pwm a periody sa da dosattocne presne vypocitat analogova hodnota. Casy sa daju pouzit samozrejme kratsie, uvadzam to ako priklad. Tym padom pomocny mcu nepotrebuje Xtal. Obdobne je to s prenosom zelanej hodnoty napatia, respektive sa tak da zakodovat aj zelane obmedzenie prudu na druhom zdroji.

Principialne by som sa vsak priklanal k UARTU. Ten obdobne ako vyssie popisany sposob porebuje iba dva lacne optocleny bez nejakych speci narokov na parametre.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
dodik
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.10.2009
Příspěvky: 66

PříspěvekZaslal: 23 leden 2013, 17:11    Předmět: Citovat

Pre I2C som našiel ADUM1250 ktorý je na to stavaný.

A prečo je komunikacia cez twi zlá? Len sa pýtam nikdy som snou nerobil a preto by som ju tu chcel použiť. Už som si našiel aj hotové knižnice
http://lubosweb.php5.sk/clanky/14_i2c.php



ADUM1250-circuits.jpg
 Komentář:
 Velikost:  17.08 kB
 Zobrazeno:  8105 krát

ADUM1250-circuits.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1486

PříspěvekZaslal: 23 leden 2013, 21:47    Předmět: Citovat

TWI je skvela zbernica. Ale porovnaj si cenu toho ADUM125x s obycajnymi optoclenmi. Pri jednosmernej komunikacii (to nie je tvoj pripad) je pomer este vacsi.

Komunikaciu cez UART mozes napriklad lahko testovat priamo cez PC.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
dodik
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.10.2009
Příspěvky: 66

PříspěvekZaslal: 23 leden 2013, 22:38    Předmět: Citovat

Malo by to zvladat obojsmernu komunikaciu
http://www.analog.com/static/imported-files/data_sheets/ADUM1250_1251.pdf
aspon podla toho datasheetu
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 756

PříspěvekZaslal: 23 leden 2013, 23:45    Předmět: Citovat

Osobně bych použil asynchronní obousměrnou komunikaci pomocí UART přímo v MCU a oddělit je optočleny.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1486

PříspěvekZaslal: 24 leden 2013, 0:03    Předmět: Citovat

dodik napsal:
Malo by to zvladat obojsmernu komunikaciu
http://www.analog.com/static/imported-files/data_sheets/ADUM1250_1251.pdf
aspon podla toho datasheetu


Ale ved samozrejme aj zvlada. Na to to bolo vyrobene a na zaklade vlastnych skusenosti mozem potvrdit, ze to funguje skvele.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika s mikrokontroléry, procesory Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
 
Strana 1 z 3
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2018 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)