forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Náhodné resety procesoru
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Microchip
 
cybertronic
Nováček
Nováček


Založen: 5.1.2013
Příspěvky: 3
Bydliště: Svatobořice

PříspěvekZaslal: 05 leden 2013, 10:04    Předmět: Náhodné resety procesoru Citovat

Ahoj,

rád bych nadhodil téma o problematice, kterou řeším nějaký ten pátek. Jde o náhodný restart microchipu PIC a to různých rodin, především jsem problém sledoval u rodiny16F628,877. Jde o jednoduché aplikace, spínání relátek, triaků, nebo jen ovládání modelářských serv.

Jsou dodrženy veškeré zásady napájení, tedy napájecí cesty vedeny pod pouzdrem, blokační kondíky hned u napájecích pinů, filtrovací kondíky na trase cest.

Nastává mi tento problém:
Aplikace je schopná fungovat i nekolik hodin, nebo taky jen 1minutu. Nastávají náhodné restarty procesoru.

Neřešil někdo podobný problém? Díky
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Billy Bob Bean
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.9.2009
Příspěvky: 307
Bydliště: OLOMOUC - BRNO

PříspěvekZaslal: 05 leden 2013, 12:02    Předmět: Citovat

Já jsem tento problém řešil hodně dlouho než jsem vyřešil.
Nepoužívat interní MCLR, dát na napájení co nejblíž MCU zenerku 5V6, piny co uvládají nějakou výkonovou záležitost mám opět ochráněnou 5V6 zenerkou a odporem cca 560R.
Měl jsem s tím obrovský problém na PIC16F1936. Od té doby nevím o žádných problémech. Je hlavně potřeba mít natáhané dobře země.

_________________
Stavím UPSky
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
cybertronic
Nováček
Nováček


Založen: 5.1.2013
Příspěvky: 3
Bydliště: Svatobořice

PříspěvekZaslal: 05 leden 2013, 12:08    Předmět: Citovat

Díky za radu z praxe, prováděl jsem různé měření, tyto náhodné jevy jsem však nikdy pořádně nevystopoval. Vyzkouším tvůj poznatek, opravdu děkuji za radu

Arrow administrator: příspěvek byl upraven
Předchozí příspěvky se necitují.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Panda38
Profesionál
Profesionál


Založen: 18.9.2012
Příspěvky: 398
Bydliště: Praha, Most

PříspěvekZaslal: 05 leden 2013, 12:22    Předmět: Citovat

Billy ty rušivé impulsy vznikají i když se relé ošetří ochrannými diodami?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
cybertronic
Nováček
Nováček


Založen: 5.1.2013
Příspěvky: 3
Bydliště: Svatobořice

PříspěvekZaslal: 05 leden 2013, 12:35    Předmět: Citovat

Ochranná dioda u cívky relé zabrání nárustu napětí na cívce při odpojení a tím průrazu tranzistoru. Ovšem jiná zkutečnost jistě nastává tehdy, pokud toto relé spíná třeba zátěž 2kW. Domnívám se, že přitažením, či odpojením kotvy relátka nastává prostor pro jiskření a ten shodí procesor. Přesná obrana proti tomu mi není známá, respektive ji nemám prakticky otestovanou

Arrow administrator: příspěvek byl upraven
Předchozí příspěvky se necitují.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Panda38
Profesionál
Profesionál


Založen: 18.9.2012
Příspěvky: 398
Bydliště: Praha, Most

PříspěvekZaslal: 05 leden 2013, 14:58    Předmět: Citovat

Jo tak, indukce ze silnoproudých rozvodů. Tak pak jsou asi ty zenerky skutečně nutností. A asi ještě tlumivka s kondíkem, protože záporný resetovací impuls by to neodstranilo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
Billy Bob Bean
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.9.2009
Příspěvky: 307
Bydliště: OLOMOUC - BRNO

PříspěvekZaslal: 05 leden 2013, 21:03    Předmět: Citovat

Já jsem na zenerky došel ve stavu zoufalosti kdy jsem prostě na osciloskopu vůbec nic nenašel. Náhodně jsem vyzkoušel a osvědčilo se.
PIC řídila měnič z 12 na sinusových 230VAC. Vcelku hodně zarušené prostědí. V mojí aplikaci naprosto neosvědčila rozlitá zem.
Ještě jestli je použit krystalový oscilátor, tak se mi osvědčilo dát mírně vyšší kapacity pro krystal. Používám 33p na 20MHz šutr. Stávalo se mi, že když se z měniče potáhl vyšší proud tak chcípl oscilátor.

_________________
Stavím UPSky
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
pechyx
Přispěvatel
Přispěvatel


Založen: 10.10.2010
Příspěvky: 22

PříspěvekZaslal: 19 únor 2013, 19:05    Předmět: Citovat

mrknete do datasheetu od PIC. Myslim, ze od "novejsi" rady 16F19xx maji doporuceny C 100n na pinu MCRL proti GND. U PIC16F1939 jsem mel tentyz problem a vyresil to onen 100n kondenzator.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Atlan
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.2.2009
Příspěvky: 950

PříspěvekZaslal: 19 únor 2013, 19:46    Předmět: Citovat

To tam davam automaticky. Ale tie zenerky vyskusam.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Anonymní






PříspěvekZaslal: 20 únor 2013, 19:56    Předmět: Citovat

cybertronic napsal:
...odpojením kotvy relátka nastává prostor pro jiskření a ten shodí procesor.


Stínit a stínit a stínít, oddělení na všechny piny a na napájení T-článek (klidně i zdvojený). Pokud má zařízení i analogovou zem, tak důsledně oddělit od digitální a spojit jen v jednom místě přes tlumivku (ale to je myslím samozřejmost).

Jednou mi kamarád popisoval problém, kdy řídící jednotka v autě (teda přesněji v Alfě Rolling Eyes Very Happy ) za určitých podmínek vypovídala službu, ale poškozená nebyla a po zmizení podmínky zase vesele fungovala. Ta podmínka byla rychlost > 180km/h - jednotka prostě vyplivla jako by ji někdo vypnul, a až do vypnutí klíčkem nechtěla fungovat. Že prý si užili spoustu legrace při testování s osciloskopem v autě (podmínka musela platit aby se dalo něco zjistit Very Happy ), nakonec jediný co pomohlo po mnoha pokusech bylo právě to, že milou řj oddělili od kostry a ukostřili přes tlumivku. Technicky velmi zajímavé, ale hledat tu závadu bych teda nechtěl Laughing
Návrat nahoru
 

 
amatér
Anonymní





PříspěvekZaslal: 21 únor 2013, 20:27    Předmět: schéma Citovat

Dobrý den pánové,
chtěl bych vás požádat i o schéma zapojení uvedených ochranných prostředků a hodnot předřazených odporů před zenerkami typy a zapojení tlumivek atd.
Děkuji
Návrat nahoru
 

 
Anonymní






PříspěvekZaslal: 21 únor 2013, 21:12    Předmět: Citovat

amatér: Googluj, listuj knížkama, navrhuj, počítej. Pokud si i přesto neporadíš, předhoď zapojení a návrhy a pak se ptej. Nikdo neví co přesně řešíš, takže takhle obecně ti nikdo neporadí, věštecké koule tu vlastní málokdo.

Ale abys neřekl že jsme tě odbyli, tak začít můžeš třeba zde (Netýká se to jen plošných spojů, dají se z toho odvodit i obecné zásady. Vyber si z toho co se tě týká):
http://www.tzb-info.cz/download.py?file=docu/texty/0001/000107_odruseni_plosnych_spoju.pdf

Arrow administrator: přiloženy externí soubory



000107_odruseni_plosnych_spoju.pdf
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  000107_odruseni_plosnych_spoju.pdf
 Velikost:  143.09 kB
 Staženo:  221 krát

Návrat nahoru
 

 
jipol57
Nováček
Nováček


Založen: 26.11.2017
Příspěvky: 2

PříspěvekZaslal: 26 listopad 2017, 20:32    Předmět: Citovat

Nechci zakládat nové téma, a tady se mě to zdá nejvýhodnější. Taky jsem už podle tohoto vlákna částečně svůj problém vyřešil.
Doposud jsem programoval jen 12Fxx, a teď potřebuji hodně portů, tak dělám s 16F877A. A on se mě nechtěl rozběhnout. Vůbec. Původně jsem chtěl taktovat jen s RC a nešlo to, tak jsem dodělal krystal, ale zase nic. Tady jsem se dozvěděl o připojení kondíku na mclr. To už se rozběhl, ale musí být připojený k plusu. Je to normální? Ještě nevím jak je to stabilní, ale aspoň se rozběhl. Ale stejně nepracuje úplně přesně co jsem naprogramoval, tak jako PICsimulátor.
Mám krystal 4M a kondíky jsem zkoušel různé 15-33p. A v konfiguraci XT, taky jsem zkusil i HS.
Děkuji za nějakou odpověď od místních profesionálů.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Atlan
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.2.2009
Příspěvky: 950

PříspěvekZaslal: 26 listopad 2017, 21:42    Předmět: Citovat

V prv9m rade musis s toho MCLR dat odpor na plus pol. A kondik na gnd.
Moja vestecka gula sa diva do tvojej dielne a ten odpor tam nemas.
Citat cita citat hlavne datasheet.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
jipol57
Nováček
Nováček


Založen: 26.11.2017
Příspěvky: 2

PříspěvekZaslal: 27 listopad 2017, 13:27    Předmět: Citovat

Odpor tam nemám. Dám ho tam. Moc děkuju.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Microchip Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Strana 1 z 2
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2018 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)