forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
S jakýma mcu je dneska nejperspektivnější začínat?
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Jiné mikrokontroléry, procesory, hradla
 
Longin
Profesionál
Profesionál


Založen: 6.12.2009
Příspěvky: 147
Bydliště: Brno, Pardubice

PříspěvekZaslal: 31 prosinec 2012, 19:54    Předmět: S jakýma mcu je dneska nejperspektivnější začínat? Citovat

S jakýma mcu je dneska nejperspektivnější začínat?
Před 2 roky jsem dělal maturitní práci s atmegou a od té doby jsem na to nekoukl a chci s tím zase začít.

Arrow administrator: přesunuto z "Ostatní"

_________________
"uč se vole, budeš inženýrem!"
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Anonymní






PříspěvekZaslal: 31 prosinec 2012, 21:34    Předmět: Citovat

definuj "nejperspektivnější"
Návrat nahoru
 

 
Panda38
Profesionál
Profesionál


Založen: 18.9.2012
Příspěvky: 398
Bydliště: Praha, Most

PříspěvekZaslal: 31 prosinec 2012, 22:55    Předmět: Citovat

Hlavní požadavek je programovat hlavně v C a pak už se dá snadno přecházet mezi procesory. Je to už pak jen věc použití registrů, ale procedury zůstávají stejné. Stačí jen měnit drivery v aplikaci při překladu pro jiný hardware. Na drobnosti stále vítězí ATmegy a na větší věci ARMy a cortexová jádra (STM, Freescale, NPX, TI). Cortexy se postupně protláčejí i do drobných aplikací.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
lou
Profesionál
Profesionál


Založen: 9.10.2009
Příspěvky: 296

PříspěvekZaslal: 02 leden 2013, 19:25    Předmět: Citovat

Být tebou zaměřil bych se na 32 bity - pokud jsi tu atmegu nedělal v ASM a zvládáš Céčko, tak ti to nebude dělat žádný problém - začal bych nějakým cortexem M0 - dělá je víc výrobců, ale na začátečníky celkem masivně útočí STM - vývojový kit za hubičku, IDE zdarma, kompletní knihovny pro všechno na co si jen vzpomeneš přímo od výrobce - na všechny typy,RTC, cenově srovnatelné 8bity (PIC,Atmel) jim nesahají ve výbavě a rychlosti ani po kolena - daní je ovšem mnohem složitější architektura - i proto doporučuju pro začátek něco malého s cortexem M0 - až pochopíš práci s ním - můžeš se dostat třeba k M4kám co umí už zpracovávat obraz z kamery,USB host, běží na 170MHz a stojí to samé co nějaký osmibitový PIC co nic neumí a funí na 20MHz Smile.

Já teda vidím budoucnost tímto směrem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
DragonSoul
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.3.2010
Příspěvky: 503
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: 03 leden 2013, 0:25    Předmět: Citovat

Vyvojove kity asi super, ale v nasi zpatecnicke zemi je vhodne pracovat s 8-bitami, protoze 32-bity nelze v beznem obchode koupit a na bastleni malych veci v DIP se nehodi vubec. Co clovek usetri na Cortexu to zaplati navic za dodani postou a nekdy i dan a clo.
Takze za mne doporucuji zacit s AtMega88 nebo 168

_________________
Hodne se ucim (delam hodne chyb).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Kolemjdoucí
Anonymní





PříspěvekZaslal: 06 leden 2013, 13:25    Předmět: Citovat

Dragonsoul: To je dobrý postoj, postěžovat si na spátečnickou zemi, a pak dát spátečnickou radu Very Happy Pak to dopadá podobně, jako třeba když jsme se v roce 1994, kdy už byla 8051 na světě vic jak deset let, učili na škole stále ještě 8080A Very Happy

Já bych se těch ARMů atd. nebál, dostupnost i ceny jsou u prodejců jako TME, Farnell apod. víc než dobré, jen prostě nehrozí, že si v sobotu dopoledne usmyslíš, že potřebuješ "nějaký ten procesor" a vysprintuješ za roh do GME nebo k jinému trafikantovi, je třeba přemýšlet víc dopředu, no...
Návrat nahoru
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1449

PříspěvekZaslal: 06 leden 2013, 15:59    Předmět: Citovat

Dospupnost ARMov a ich puzdro sa tu uz rozoberalo

http://forum.mcontrollers.com/viewtopic.php?p=21245&sid=d9d7442c7a1b9c20c093defcee624b78#21245


LPC1114 v DIP28 v GME.

Nebal by som sa ist cestou redukcie TQFPxxx na DILxxx. Takych plosacikov je hafo a na bastlenie sa oplati tych 5-10ks nechat osadit profesioalnou firmou. Je pravda, ze tym je cenovy rozdiel "zruseny", ale skusenosti s novu a zda sa ze mnoho desiatok rokov pouzitelnou platformou to stoji za to.

sam robim na ATmegach v GCC a STM32F0/1/4 kity mam v sufliku na ktore nie je cas, lebo zatial tie ATmegy na vsetko s prehladom stacia.
Ale ak by som zacinal, tak isto by to bolo Cortex M0/3/4.

Ak by ta zaujalo ST, tak potom rad STM32F10x oblukom vynechaj.
Z hladiska ceny a moznosti je asi najlepsi STM32F20x. Ma AD vstupy 5V tolerant, co STM32F0xx nema. To vydim ako velky hendikep. Vo farnelli su za velmi dobru cenu. STM32F3xx maju sice M4-kove jadro ale zufalo malo pamate. To uz potom radsej STM32F4xx. Sluzsne vyzera STM32L15x. Pamate je pomenej ale on je urceny pre nizko odberove aplikacie. Sumasumarum. STM32F20x je moj favorit. Dost pamate, dost rychlosti. Myslim, ze v amaterskych podmienkach nema ani zmysel pouzivat viacere vlastnostami blizke mcu. Preto si z tabulky vyber nejake pre Teba optimum, nakup 10ks, budes mat aj zlavu a za tu si ich nechaj niekde osadit na redukcie na DIL. Redukcie maju aj tu vyhodu, ze ich nemusis zaletovat ale vlozit do patice. Nemusi sa jednat hned o hotovu DIL40 paticu, ale tvar si sprav akykolvek a ako paticu pouzi lamaciu preciznu svorkovnicu. Potom mozes mcu zo starsieho, casom prekonaneho projektu mcu vybrat a pouzit v novom projekte.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
DragonSoul
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.3.2010
Příspěvky: 503
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: 06 leden 2013, 19:13    Předmět: Citovat

Dneska jsem se koukal a asi je vsechny Panda38 vykoupil, protoze uz neni ani jeden Smile
_________________
Hodne se ucim (delam hodne chyb).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Panda38
Profesionál
Profesionál


Založen: 18.9.2012
Příspěvky: 398
Bydliště: Praha, Most

PříspěvekZaslal: 06 leden 2013, 19:37    Předmět: Citovat

Jsou na objednávku - ale to teda úplně po... kazili, nejmenší množství je teď 52 ks a už ani není známá cena. V tom případě tento zdroj přestává být zajímavý. Zato ale může být teď zajímavý STM32F101C8T6 s Cortex M3 za 148 Kč.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1449

PříspěvekZaslal: 06 leden 2013, 20:41    Předmět: Citovat

Chlapi neblaznite.

STM32F101C8T6 je v TME pri troch kusoch za 68,3CZK bez dane.
To co usetrite dajte na postovne, aj tak budete kupovat za take dobre ceny viac veci.

za 44,60CZK tam maju aj toto

STM32F050C6T6A

Je pravda, ze to treba dat na tu redukciu. Bez tejto podmienky bude treba ostat vo svete PIC/AVR
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1449

PříspěvekZaslal: 06 leden 2013, 20:50    Předmět: Citovat

Na pociatocne hranie odporucam z Farnella - do dvoch dni to mate doma na stole.

s Cortex M3, nizko prikonovy rad mcu
STM32L-DISCOVERY - STM32L1, ST-LINK/V2, DISCOVERY KIT za 13,12EUR

s Cortex M0
STM32F0DISCOVERY - EVAL BOARD, CORTEX M0, STM32F0 za 7,93EUR
s Cortex M4
STM32F3DISCOVERY - EVAL, STM32F3, CORTEX M4, DISCOVERY 11,65EUR

silna doska s Cortex M4
STM32F4DISCOVERY - BOARD, EVAL, STM32F4-DISCOVERY za 13,17EUR

nic netreba letovat, vsetko je odskusane u vyrobcu, dosky sa daju priamo pouzit do koncovej aplikacie a ceny su take, ze za ne sa to pomaly ani neoplati vyrobit ked zoberiete do uvahy co tie dosky vsetko obsahuju. Normalne sa oplati kupit 5-6 dosticiek a k nim dobastlit len periferie a svorkovnice k tomu ktoremu projektu.

A kompletne sa da obist problem maleho puzdra. Odporucal by som ist touto cestou, obzvlast, ked na mcu.cz na tieto mcu su podrobne tutorialy. Zacat s 32b nie je teda na rozdiel od AVR ziadna prechadzka ruzovym sadom.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Peťus
Profesionál
Profesionál


Založen: 27.2.2009
Příspěvky: 49
Bydliště: Pelhřimov

PříspěvekZaslal: 07 leden 2013, 19:39    Předmět: Citovat

STM32 je super, ale v některých aplikacích je naprosto zbytečnej, takže kombinace...
já programuju AVR (Mega8 a ATtiny) a poslední rok programuju MSP430 na vývojovým kitu LauchPad. A s MSP430F2132 programuju i bakalářku.
http://www.chiptron.wz.cz/uP.php
až dodělám bakalářku, chtěl bych taky omrknout nějaký 32bit. Takže záleží na použití. Popravdě zatím jsem nepocítil nějaký veliký rozdíl 8bitu (AVR) oproti 16bitu (MSP430), třeba časem Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
NoNameA
Anonymní





PříspěvekZaslal: 09 leden 2013, 14:59    Předmět: Citovat

Jen na doplněnou, můžete někdo pro STM uvést odkaz na IDE zdarma a jeho hodnocení a možnosti, velmi by mně to zajímalo jako jedno z hledisek na výběr vhodného cpu.
Návrat nahoru
 

 
Panda38
Profesionál
Profesionál


Založen: 18.9.2012
Příspěvky: 398
Bydliště: Praha, Most

PříspěvekZaslal: 09 leden 2013, 15:59    Předmět: Citovat

Pro STM jsem používal Eclipse + Yagarto. Ale ono to prostředí nic moc nepřináší, příliš velký kolos, takže nakonec edituju a překládám jen v příkazovém řádku (Far) a úplně to stačí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
lou
Profesionál
Profesionál


Založen: 9.10.2009
Příspěvky: 296

PříspěvekZaslal: 12 leden 2013, 16:50    Předmět: Citovat

Attolic TS

Základy na MCU.cz

Free verze má sice nějaká omezení v podobě jediného breakpointu v debuggeru , v tom , že negeneruje hex. soubor - takže nahrávání jen přes debugger , navíc otravné vyskakovací okno. Ale na druhou
stranu žádné omezení ve velikosti kódu.

Dá se použít taky Code::blocks s volně dostupnými knihovnami od ST - využívají je jak Attolic, tak třeba Keil.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Jiné mikrokontroléry, procesory, hradla Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Strana 1 z 2
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)