forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Oprava LCD monitoru-podsvětlení(CCFL trubice)nemůže naskočit
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů
 
Konopa
Anonymní





PříspěvekZaslal: 09 duben 2012, 6:07    Předmět: Oprava LCD monitoru-podsvětlení(CCFL trubice)nemůže naskočit Citovat

Ahoj,
již řadu let mám LCD displej Fujitsu Siemens SCENICVIEW P19-2. Je to výborný 19“ monitor, který mi bohužel začal odcházet do věčných lovišť, ale jelikož jsem správný český kutil, rád bych se pokusil o opravu. Nové monitory nejsou drahé, ale zaprvé mám v našem malém bytě problém umístit na stůl širokoúhlé LCD a zadruhé se mi nechce vyhazovat jinak dobrou obrazovku.

Před dvěma lety začal monitor po vypnutí po nějaké době jemně křupat. Myslím, že je to chladnutím a následným smršťováním (pohybem) jednotlivých plastů při chladnutí. Tímto problémem začínám, ale myslím, že na problém s podsvětlením to nemá vliv.

Před nějakou dobou začal mít monitor problém s nastartováním. Má kontrolku, která svítí modře, pokud monitor běží a žluto-oranžově, pokud je ve stand by. Po zapnutí kontrolka začala modře blikat, a pokud jsem monitor zapnul v noci (tzn. bez okolního osvětlení místnosti), tak jsem viděl, jak při každém bliknutí modré LED kontrolky jemně blikne jakoby bílá na celé ploše LCD displeye. Osobně si myslím, že to jsou fluorescenční CCFL trubice, které slouží k prosvětlení LCD displeye. Když jsem monitor nějakou dobu nechal jen tak, tak se nakonec spustil.

Po pár měsících se to ale zhoršilo. Monitor stále naskakuje, ale musel bych ho nechat naskakovat několik hodin, tzn. aby monitor naskočil, tak by bylo nutné zapnout počítač a nechat blikat modrou LEDku (a tedy nechat blikat podsvětlovací zářivky) po několik hodin. Zářivkám se asi nechce nastartovat.

Chtěl bych se pokusit monitor opravit, ale nemám nejmenší tušení s čím začít. Má s tím prosím někdo zkušenost? Když ho rozšroubuji, kam se mám prosím nejprve podívat? Co vyměnit?

Moc děkuji.
Jindřich Konopa



lcd-monitor-fujitsu-siemens-scenicview-p19-2.jpg
 Komentář:
LCD displej Fujitsu Siemens SCENICVIEW P19-2
 Velikost:  14.81 kB
 Zobrazeno:  27126 krát

lcd-monitor-fujitsu-siemens-scenicview-p19-2.jpg


Návrat nahoru
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 251

PříspěvekZaslal: 09 duben 2012, 14:07    Předmět: Citovat

Zrovna mám rozebranou 22". Ale tam je vadný IO. Jaký to má zdroj? Je přímo na 230V nebo má napájecí adaptér? Každopádně vyměň všechny elektrolytické kondenzátory na desce, protože měnič pro CCFL zářivku jim dává zabrat. V případě, že zdroj 230V je na desce, může být chyba i tam. Ta vadná zářivka to může být samozřejmě také. Ale přikláním se k těm kondenzátorům. Ještě taková poznámka. Pokud je na světle alespoň trochu vidět obraz z PC, tak je to v měniči pro CCFL zářivku, pokud nenaskočí vůbec nic, tak v hlavním zdroji.
Mikop
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Konopa
Anonymní





PříspěvekZaslal: 09 duben 2012, 16:52    Předmět: Citovat

Ahoj,
má interní zdroj - 230V jde přímo do monitoru.

Vůbec nenaskočí, takže se pokusím vyměnit elektrolyty.

Děkuji.
Jindřich Konopa
Návrat nahoru
 

 
Konopa
Anonymní





PříspěvekZaslal: 13 duben 2012, 5:29    Předmět: Citovat

Díky moc za tip na výměnu elektrolytických kondenzátorů - pomohlo to. Vyměnil jsem skoro všechny elektrolyty, pravděpodobně i nějaké, co byly v pořádku, ale bylo jednodušší vyměnit více kondíků než muset podruhé šroubovat monitor Wink.

Kupodivu ale žádný kondenzátor nevypadal poškozeně - kondenzátory nebyly nafouklé. Měli pouze na vršku hlavičky nějakou barvu. Nejsem si jist, zda je to vyteklý elektrolyt, protože některé součástky byly značeny barvou (asi, že byly otestovány nebo kdo ví proč).


Děkuji.
Jindřich Konopa



vytekle-elektrolyty.jpg
 Komentář:
kondenzátory v LCD
 Velikost:  81.96 kB
 Zobrazeno:  27021 krát

vytekle-elektrolyty.jpg


Návrat nahoru
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 251

PříspěvekZaslal: 13 duben 2012, 6:44    Předmět: Citovat

Ta barva je zřejmě z výstupní kontroly. Co se týká toho nafouknutí, není to vždy jednoznačné. Kondenzátor vyschne, čímž ztratí kapacitu a zvýší se mu ESR (sériový odpor). To nafouknutí či prasknutí je vlivem tepelných ztrát při funkci.
Mikop
PS. Na tom obrázku se mi zdá, že ten elyt u tranzistoru (má zelenou barvu nahoře) nafouknutý je.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Konopa
Anonymní





PříspěvekZaslal: 13 duben 2012, 9:51    Předmět: Citovat

Mikop napsal:
PS. Na tom obrázku se mi zdá, že ten elyt u tranzistoru (má zelenou barvu nahoře) nafouknutý je.

Ale jenom malinko - viděl jsem nafouklé kapacitory na základníc deskách počítačů a ty teda byly - nafouklé jako žárovky Wink. Každopádně jsem vyměnil všechny kondy, co jsou na obrázku a dokonce jsem tam dal větší kapacity a větší napětí, takže by to mělo sloužit dalších pět let.

Jsem rád, že vím, že ta barva není elektrolyt - docela mi to vrtalo hlavou, zda je to právě jak říkáš nějaká kontrola. Každopádně kdyby měl elektrolyt význačnou barvu (třeba oranžovou), tak by to určitě pomohlo. Dobrý tip pro výrobce Wink.

Děkuji Mikope, zachránil jsi mi LCDčko Wink.

Jindřich Konopa
Návrat nahoru
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2139

PříspěvekZaslal: 13 duben 2012, 15:51    Předmět: Citovat

Fix je od kontroly, ale ty tmavý bobky u středů křížů už signalizují problém.

Je to spínanej zdroj, takže doufám, že jsi koupil kondenzátory s nízkým odporem (Low ESR). Jinak se může stát, že budeš brzo měnit znovu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Konopa
Anonymní





PříspěvekZaslal: 14 duben 2012, 6:31    Předmět: LOW ESR kondenzátory Citovat

piityy napsal:
doufám, že jsi koupil kondenzátory s nízkým odporem (Low ESR)

Tak to jsem netušil. Koupil jsem tyto kondenzátory na 105 °C (nevím zda jsou i low ESR). Že mám koupit teplotně odolnější kondíky mi bylo jasné (přečetl jsem si to na pouzdru). o Low ESR jsem nevěděl Wink. Děkuji za tip.

Jindřich Konopa
Návrat nahoru
 

 
Petr Nahota
Anonymní





PříspěvekZaslal: 30 duben 2012, 3:43    Předmět: Re: LOW ESR kondenzátory Citovat

Mohu prosím vědět, jak se poznají ty lowESR kondenzátory? Je to napsané někde na pouzdr součástky? Odkazované kondenzátory na 105°C mají požadovaný nízký odpor?

Děkuji
Petr
Návrat nahoru
 

 
Crimson
Anonymní





PříspěvekZaslal: 21 červenec 2012, 18:38    Předmět: dotaz Citovat

Dobrý den chtěl bych se zeptat jak se vám povedlo monitor rozdělat? Odšrouboval sem 4 šrouby pro uchycení stojanu, ale nevím co dál (nejsou zde žádné další šrouby) děkuji moc.
Návrat nahoru
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 251

PříspěvekZaslal: 21 červenec 2012, 20:32    Předmět: Citovat

Po celém obvodu jsou západky a plastová čela jsou do sebe zaklapnuty. Zkus opatrně, nejlépe plastovým plochým nástrojem (nebo pokud máš dobré nehty), rozevírat plasty. Začni raději uprostřed. Jde to samozřejmě i šroubovákem, ale zůstávají po něm stopy na plastu.
Mikop
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Crimson
Anonymní





PříspěvekZaslal: 22 červenec 2012, 13:10    Předmět: kryt Citovat

Děkuji za odpověď, jěště bych měl menší problém : povedlo se mi z části oddělat rám kolem monitoru nicméně ze spodu drží na rámu kryjící reproduktory a tlačítka a ten se mi nedaří touto metodou oddělat drží taktéž jen na záskočkách nebo je na to nějaká finta?
Návrat nahoru
 

 
Crimson
Anonymní





PříspěvekZaslal: 22 červenec 2012, 13:18    Předmět: kryt Citovat

Jěště posílám obrázek s problematikou.
http://imageshack.us/photo/my-images/204/p22iso.jpg/

Arrow administrator: přiloženy externí soubory



p22iso.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  p22iso.jpg
 Velikost:  38.81 kB
 Staženo:  1454 krát

Návrat nahoru
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 251

PříspěvekZaslal: 23 červenec 2012, 13:36    Předmět: Citovat

Nejde sundat ten rámeček na repro zepředu? Možná jsou tam šroubky. Nevíém.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Crimson
Anonymní





PříspěvekZaslal: 23 červenec 2012, 14:09    Předmět: kryt Citovat

Rámeček na repro právězě sundat nejde zkoušel jsem ho stejně jako to krytí obrazovky podebrat kreditkou ale drží tak že jsem jednu ohnul. Šroubky tam nejsou. Hlavní problém je že nevím co drží v čem, jestli musí jít první dolů ten rám na monitor nebo ten na ty repráky, jelikož jsou do sebe nějak zaklapnuté.
Návrat nahoru
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
 
Strana 1 z 3
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)