forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Jak jednoduše zvýšit stejnosměrné napětí z 12V na 15V?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů
 
xpertvis
Profesionál
Profesionál


Založen: 3.12.2010
Příspěvky: 221

PříspěvekZaslal: 24 březen 2012, 17:24    Předmět: Citovat

to chces ako stabilizator s integrovanym oddelovacim trafkom ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2138

PříspěvekZaslal: 24 březen 2012, 19:30    Předmět: Citovat

LM2576 je pouze čip. Sám od sebe nic neodděluje. Když se podíváš na základní zapojení, tak ti musí být jasné, že se žádné oddělování nekoná. Samozřejmě všechno jde když se chce, ale v tomhle konkrétním případě je to nevýhodné. Musel bys v zapojení nahradit cívku trafem a na jeho výstup přidat obvod s optočlenem pro zpětnou vazbu.
Naopak ten DCC1-1215, co jsi odkazoval nejspíš galvanické oddělení má (jinak by nepotřeboval 4 piny). To se ostatně dočteš v datasheetu (nečetl jsem ho). Stačilo by pak sehnat onu 3V verzi místo 15V (která bude mít větší výstupní proud) a použít to, jak píše technik. Nicméně na výstupu najdeš zvlnění ze vstupu + to, co přidá onen 3V měnič. Proto bych doporučil spíš přímou konverzi. Záleží ale na tvých požadavcích, třeba to bude vyhovující.

Takovéto zapojení se však často používá tam, kde je to levnější a rušení ze vstupu nevadí. Např. když chceš prodloužit životnost žárovky (snížit jí napětí), tak to série s ní a 230V dáš sekundár 24V trafa tak, aby se oněch 24V odečetlo. Takové trafo stačí s menším výkonem(stejný výstupní proud, ale menší výstupní napětí), než kdyby se transformovalo přímo z 230 na 206.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Technik
Anonymní





PříspěvekZaslal: 24 březen 2012, 19:50    Předmět: Citovat

Měl jsem na mysli např. měnič DC-DC AM1S-1203SZ. Viz ds na http://www.gme.cz/dokumentace/332/332-232/dsh.332-232.1.pdf
Návrat nahoru
 

 
thoraxsonners
Anonymní





PříspěvekZaslal: 08 listopad 2015, 8:58    Předmět: :-D elektromechanickej měnič Citovat

Ahoj .. taky sem potřeboval na lithio Iontovou 12v baterii zvednout napětí na 16v .. vše se my zdalo zbitečně složité a nespolehlivé .. vyřešil sem to amatersky postačili my ventilatory z Pc 12voltovej - na baterii a ten pohaněl druhej 12v ventilator , kněmu sem přidal několik kondenzatorů a výsledně fungoval jako alternator o 12v přidal sem dotyčnej potenciometr nebo rezistor abych upravoval napětí , a poté sem to seriově napojil na baterku Very Happy a hle mam 4 +12v -16 a taha my to zesilovač 2x40w na 16v paradně ( straty z baterie 0,2Ah na 12v Very Happy
Návrat nahoru
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 251

PříspěvekZaslal: 09 listopad 2015, 12:09    Předmět: Citovat

thoraxsonners: Nějak jsem to nepochopil. Výkonově to skrze ty ventilátory nestačí ani náhodou. Předpokládám, že to stejně jede jen na 12V z té baterie skrze ten výstupní ventilátor. Pošli foto nebo schéma.
Osobně bych použil např. toto:
http://www.zajic.cz/menic/menic.htm
http://dexhal.cz/step-up-zvysuje/80-4a-step-up-zvysuje-dcdc-menic-napeti-_el-vc-up-02.html
http://dexhal.cz/step-down-snizuje/101-3a-step-up-zvysuje-dcdc-menic-napeti-35-18v_el-vc-dw-05.html
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Strana 2 z 2
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)