forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Jak jednoduše zvýšit stejnosměrné napětí z 12V na 15V?
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů
 
Marcelooo
Anonymní





PříspěvekZaslal: 20 březen 2012, 5:44    Předmět: Jak jednoduše zvýšit stejnosměrné napětí z 12V na 15V? Citovat

Ahoj,
potřebuji co možná nejjednodušeji (málo součástek = žádný nebo velmi jednoduchý plošný spoj) zvýšit napětí +12 V DC na +15 V DC. Nemusí to být moc přesně (klidně i na 16 V). Přes obvod poteče proud do 100 mA.

Má prosím někdo tip na dobré zapojení?

Děkuji
Marcel O.
Návrat nahoru
 

 
B0sc0
Profesionál
Profesionál


Založen: 28.1.2011
Příspěvky: 213
Bydliště: Absurdistán nebo Banánová republika

PříspěvekZaslal: 20 březen 2012, 19:03    Předmět: Citovat

Jednoduše nevím, ale kdybys to chcel dělat složitě tak přes zvyšovák s trafem a usměrňovačem Very Happy ale to je fakt asi hodně složitý. A těch 12V máš z čeho, z autobaterie?
_________________
MPLAB + HI-TECH + PICKIT2
Zatím jenom amatér Smile a asi i navždy :-/
SMT technolog+vše okolo LED modulů
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
xpertvis
Profesionál
Profesionál


Založen: 3.12.2010
Příspěvky: 221

PříspěvekZaslal: 20 březen 2012, 19:20    Předmět: Citovat

zapojenie s MC34063 by mohlo vyhovovat. chrobak ma akolo seba len par suciastok. a jeden pekny videonavod: http://youtu.be/qGp82xhybs4
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Marcelooo
Anonymní





PříspěvekZaslal: 20 březen 2012, 20:32    Předmět: Citovat

Díky moc za reakce!

B0sc0 napsal:
A těch 12V máš z čeho, z autobaterie?

Z průmyslového spínaného zdroje. Druhý zdroj, který by dával 15 V, se tam již bohužel dát nemůže.

xpertvis napsal:
zapojenie s MC34063 by mohlo vyhovovat.

Moc pěkný obvod a kupodivu velice levný. Díky za tip!

Marcel O.
Návrat nahoru
 

 
B0sc0
Profesionál
Profesionál


Založen: 28.1.2011
Příspěvky: 213
Bydliště: Absurdistán nebo Banánová republika

PříspěvekZaslal: 20 březen 2012, 22:24    Předmět: Citovat

To je fakt elegantní s tím obvodem, tady jsem našel nějáký pěkný PDFko o tom IO http://free-energy.xf.cz/simulace/boost-conv.pdf

Arrow administrator: přiloženy externí soubory



boost-conv.pdf
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  boost-conv.pdf
 Velikost:  130.89 kB
 Staženo:  520 krát


_________________
MPLAB + HI-TECH + PICKIT2
Zatím jenom amatér Smile a asi i navždy :-/
SMT technolog+vše okolo LED modulů
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Tommi
Profesionál
Profesionál


Založen: 2.2.2009
Příspěvky: 45

PříspěvekZaslal: 21 březen 2012, 12:32    Předmět: Citovat

Myslím, že toto by mohlo být to pravé, jednodušší to snad být ani nemůže (možná).
http://dics.voicecontrol.ro/tutorials/mc34063/
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Radim Musil
Anonymní





PříspěvekZaslal: 21 březen 2012, 19:32    Předmět: Citovat

Super téma, děkuji za něj!

Pokud mohu trochu rozšířit původní Marcelův dotaz, existuje, prosím, ještě nějaký jednodušeji zapojitelný DC-DC měnič? Ne snad, že bych si stěžoval na MC34063, ale říkám si, že určitě existe něco dražšího, co potřebuje okolo ještě méně součástek a např. nepotřebuje připojit cívku.
Návrat nahoru
 

 
Billy Bob Bean
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.9.2009
Příspěvky: 257
Bydliště: OLOMOUC - BRNO

PříspěvekZaslal: 21 březen 2012, 22:00    Předmět: Citovat

Bez cívky akorát tak nábojovou pumpu s kondenzáory, ale to je jen pro malý proudy, řádově mA. Respektive má to smysl jen pro malý proudy, ne že by to na velký nešlo.

Ta cívka je tam defakto hlavní prvek. Pokud ti jde o to, že doma žádnou cívku nemáš, tak stačí kuchnout skoro jakoukoli toroidní cívku z čehokoli. Jestli máš doma nějakej PC zdroj, tak ty cívky jsou vcelku vhodné, kdyby ne, tak to bude mít jen horší účinnost.

_________________
Stavím UPSky
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
xpertvis
Profesionál
Profesionál


Založen: 3.12.2010
Příspěvky: 221

PříspěvekZaslal: 21 březen 2012, 22:15    Předmět: Citovat

Ta cievka tam ozaj musi byt. V PC zdroji su toroidne cievky mega rozmerov oproti tomu co on potrebuje. Podla udajov z kalkulatora mu vyhovuje cievka tak okolo 0.1uH, to je mala cievka. Ja by som skusil kuchnut radcej nejake stare radio. BTW tento obvod sa pouziva v cinskych autonabijackach na mobil.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Anonymní






PříspěvekZaslal: 22 březen 2012, 5:11    Předmět: Citovat

Děkuji. Právě jsem zjistil, že není problém koupit hotové cívky. Jen je musím hledat pod pojmem tlumivka a ne cívka. Předpokládám, že je jedno, zda je to malý toroid nebo součástka připomínající kondenzátor a že záleží jen na indukčnosti, která musí být větší než Lmin, který vypočítá kalkulátor.


tlumivka-330uH.jpg
 Komentář:
Tlumivka CW68 330µH
 Velikost:  7.14 kB
 Zobrazeno:  17655 krát

tlumivka-330uH.jpg


Návrat nahoru
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2139

PříspěvekZaslal: 22 březen 2012, 12:24    Předmět: Citovat

Kromě indukčnosti taky záleží na odporu (=> dovoleném proudu). V závislosti na velikosti L a R ji můžeš sehnat i opravdu malou v SMD. http://cz.farnell.com/multicomp/mcsd43-4r7mu/inductor-4-7uh-1-7a-20/dp/1864098
No a jako vždy bývá cena až na prvním místě. Záleží tedy, zda je pro tebe cenější čas (platí v případě kusové výroby pro zaměstnavatele) nebo součástky (sériová výroba, domácí zábava). Pro první případ existují monolitické 3/4-nohé měniče např. http://cz.farnell.com/tracopower/tma-1215s/converter-dc-dc-1w-15v-0-1a/dp/1007521 . Tenhle je na menší proud, snadno najdeš silnější.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Marcelooo
Anonymní





PříspěvekZaslal: 22 březen 2012, 17:39    Předmět: Citovat

Objednávat jednu součástku - to už by byla cena opravdu zbytečně velká. Velice podobný (možná stejný) DC-DC z 12V na 15V jsem našel i v GESu (DCC1-1215S), ale má jen 67mA a to už nestačí, takže budu stavět s MC34063. Moc díky za tip na ten integráč.

Děkuji za info ohledně toho proudu cívkou. Vůbec mi to nedošlo, že musí zvládnout výstupní proud. V GESu mají malý toroid 22uH 3A za velice přijatelnou cenu, takže o cívku postaráno Wink. Díky.

Jinak jestli tě mohu ještě otravovat, pokud použiji zapojení MC34063, které mi vyhodil kalkulátor (přikládám do přílohy zkušební Step-Down z kalkulátoru), je prosím možné místo nějakého rezistoru přidat trimr a jemně donastavit výstupní napětí?

Moc děkuji
Marcel O.



mc34063-step-down-priklad.jpg
 Komentář:
Příklad step down měniče s MC34063.
 Velikost:  55.7 kB
 Zobrazeno:  17619 krát

mc34063-step-down-priklad.jpg


Návrat nahoru
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2139

PříspěvekZaslal: 22 březen 2012, 21:09    Předmět: Citovat

Ano. Můžeš ho umístit třeba mezi R1 a R2, jezdec na 5.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Technik
Anonymní





PříspěvekZaslal: 23 březen 2012, 0:51    Předmět: Citovat

Tommi napsal:
Myslím, že toto by mohlo být to pravé, jednodušší to snad být ani nemůže (možná).


Šlo by to pomocí DC-DC měniče z 12V na 3,3V s galvanicky odděleným výstupem. Vystupní napětí 3.3V by se přičetlo k 12V, takže by zdroj měl 15.3V
Návrat nahoru
 

 
Marcelooo
Anonymní





PříspěvekZaslal: 24 březen 2012, 16:48    Předmět: Citovat

Tak to je bezva trik Smile. Děkuji Techniku!

Existuje prosím nějaká konvence jak se označují stabilizátory s galvanicky odděleným výstupem? Např. jsem našel stabilizátor LM2576, ale V PDF není zmínka o "galvanically isolated output", takže předpokládám, že výstup oddělen není.



LM2576-LM2576HC.PDF
 Komentář:
LM2576 LM2576HC

Stáhnout
 Soubor:  LM2576-LM2576HC.PDF
 Velikost:  750.55 kB
 Staženo:  288 krát

Návrat nahoru
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Strana 1 z 2
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)