forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Regulace topení s Atmega, Ds18S20 (teď LM35) a GM37-14+L298N
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> AVR
 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 731

PříspěvekZaslal: 21 prosinec 2016, 19:26    Předmět: Citovat

Můžeš to klidně udělat tak, že vyšleš "Skip ROM" a "Start konverze" - tím spustíš konverzi na všech čidlech současně. Počkáš 750ms (nebo třeba celou vteřinu) a pak vyčteš teploty z jednotlivých čidel. Nepředpokládám, že bys tam dal takovou blbost jako Delay_ms(1000), ale že během té vteřiny program normálně poběží. Vyčtení všech čidel nelze udělat najednou, musíš je číst každé zvlášť pomocí ROM code. Jakmile vyčteš všechny hodnoty, vrátíš se zase na začátek. Zápis/čtení jednoho bitu trvá 60us + alespoň 1us jako mezibitová mezera => řekněme tedy 62us na 1 bit. Nejdelší paket je dlouhý 19 bytů - tedy 152 bitů. A to je adresace pomocí ROM code + vyčtení celého ScratchPad. Při 62us na bit to trvá 62*152=9424us - tedy s rezervou 10ms na jedno čidlo. Na čtení teploty Ti stačí přečíst ze ScratchPad jen první 2 byty - tedy i s adresou to dělá 12 bytů - tedy 96 bitů. 62*96=5952us => necelých 6ms na 1 čidlo. 12 čidel tedy přečteš za 72 ms. Navíc je nemusíš číst všechny v jednom bloku, ale v každé smyčce programu přečíst jedno.

Časy nejsou vymyšlené - všechno je vyčtené z datasheetu od DS18B20. A jsme zase u toho :

ČÍST DATASHEETY, ČÍST DATASHEETY, ČÍST DATASHEETY !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Šebi
Častý přispěvatel
Častý přispěvatel


Založen: 12.4.2007
Příspěvky: 30

PříspěvekZaslal: 21 prosinec 2016, 23:45    Předmět: Citovat

V tomhle jsem se potřeboval ujistit. Na poprvé jsem to pochopil blbě. Datasheety se snažím číst, ale moje cizí jazyky jsou na tom hodně bídně. Takže hojně využívám strýčka Googla a tam jsou někdy ty překlady docela (ne)logické. A tak většinou hodně hledám po netu, tady ve fóru a pak se teprve ptám.

Atlan: Na tom 1wire mi chybí pull-up, to sem si všim. Ale myslíš že bych to měl spíš hodit přes nějakej budič třeba 1wire/i2c? A tím to pro jistotu i oddělit od mcu? Nebo by stačilo dát 2 transily (Vcc/gnd a data/gnd) a na data dát do série odpor třeba 50 Ohmu?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Atlan
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.2.2009
Příspěvky: 907

PříspěvekZaslal: 03 leden 2017, 12:26    Předmět: Citovat

Da sa to riesit napisanim programu tak aby sa zbernica natvrdo nabijala log1 a potom prepla na pullup. Ale pri chybnom naprogramovani mozes odpalit cidla. Kedze chces pouzit dost cidiel a este neviem na akom dlhom vedeni. Doporucujem ten 1wire driver usetris si starosti. Okrem odporu tam je aj kondenzator. Ak pouzijes budic v datasheete bude aj zapojenie na zbernicu aspon myslim. Nemam cas ani pristup k datasheetom teraz.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
palikem
Účastník
Účastník


Založen: 11.10.2015
Příspěvky: 11

PříspěvekZaslal: 26 únor 2017, 11:15    Předmět: Citovat

Robil som niečo podobné, pred časom na riadenie kotla na tuhé palivo. Použil som atmega8, lcd z Nokie, servo na klapku a ventilátor. Použil som tam klasický odporový senzor teploty a bol to boj s odčítaním teploty.

https://m.youtube.com/watch?v=mPeb151h520

Potom som robil peletový kotol a tam som použil atmega8, 7segment, servo, ventilátor a na snímanie teploty LM 35. Toľko probémov som mal s tím snimaním teploty, neustále kolísanie teploty. Nakoniec som to vyriešil v program s tím že teplota má odchylku +- 1 stupeň.

https://m.youtube.com/watch?v=fjJFsl_d7Ak

Teraz robím tretiu riadiacu jednotku a tam požívam tri senzory DS18B20 a max spokojnosť. Toľko moja skúsenosť.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Šebi
Častý přispěvatel
Častý přispěvatel


Založen: 12.4.2007
Příspěvky: 30

PříspěvekZaslal: 01 březen 2017, 22:29    Předmět: Citovat

Já jsem nakonec použil DS18B20. Minulý týden jsem zrovna dělal zkoušku na soustavě a nějak se mi to nechce načítat čidla. Když jsem to měl na stole, tak jsem to zkoušel s dvěma čidly hned v konektoru. To fungovalo. Pak jsem to zkusil v reálu se čtyřmi čidly na 3x cca 2metrových kabelech a jedno čidlo je na cca 6m dlouhém kabelu. Použil jsem utp kabely. A nějak mi to nechce čidla hledat, tak nevím, kde je zrada. Jestli v kapacitě kabelů, nebo v softu. Zatím používám knihovnu co jsem našel na netu. Tak jsem to zase zbalil a leží mi to na stolku a zatím jsem se k tomu nedostal. Navíc mám na výstupu pro čerpadla a směšováky stále napětí, i když triaky jsou vyplí. Když jsem to vzal do zkratu přes ampermetr proti nule, tak naměřím cca 0,7mA a při dotyku to jemně brní. Zjistil jsem, že mi to propouští ochranný kondíky za triakem. Tak nevím jestli je nevyhodím.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 731

PříspěvekZaslal: 01 březen 2017, 23:28    Předmět: Citovat

Používám DS18B20 na snímání venkovní teploty kvůli automatickému zapínání/vypínání kotelny. V podstatě jednoduchý termostat s ATmega8, jedním DS18B20, 2 relátky, 3-místným 7-segmentovým displejem a 4 tlačítky. Mám k čidlu asi 10m dlouhý kabel - klasická kulatá licna 3x1,5mm a chodí to bez problémů. Ale dával jsem tam tenkrát menší hodnotu na pull-up oproti datasheetu - 2k2 místo 4k7. Přesně už si to nemapatuju, přecijen jsem to stavěl před skoro 10 lety.

Co se softu týká, tak jsem trošku ve výhodě, protože jsem si ovládání čidel psal sám. Žádné cizí knihovny, takže přesně vím, co sw dělá a jak to dělá. Maximálně jsem testoval najednou 8 čidel, ale měl jsem je jenom na cca metrových kabelech do hvězdice, ale i s odporem podle datasheetu to chodilo dobře. Ale je fakt, že na větší vzdálenosti (dneska už asi i na těch 10m) bych to spíš řešil malým mcu přímo u teploměru a RS485 komunikace po UTP kabelu i s napájením.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Šebi
Častý přispěvatel
Častý přispěvatel


Založen: 12.4.2007
Příspěvky: 30

PříspěvekZaslal: 02 březen 2017, 22:03    Předmět: Citovat

Soft si budu muset napsat asi taky. Teď mám výstup čidla připojen přímo na vstup mcu, ale na desce mám osazenej i převodník (driver) I2C/1-wire, tak to zkusím s ním. Jen se děsím toho vyhledávání romcodu. Ale nevím kdy, blíží se jaro a s tím další etapa rekonstrukce baráku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Radius
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2013
Příspěvky: 478

PříspěvekZaslal: 03 březen 2017, 0:23    Předmět: Citovat

Bych se na tyhle sběrnice které jsou nevhodné na dlouhé dráty vykašlal a připojil to RS485 / CAN / WIRELESS .....
_________________
x51 , ARM , XILINX
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
Atlan
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.2.2009
Příspěvky: 907

PříspěvekZaslal: 04 březen 2017, 15:20    Předmět: Citovat

Šebi napsal:
Soft si budu muset napsat asi taky. Teď mám výstup čidla připojen přímo na vstup mcu, ale na desce mám osazenej i převodník (driver) I2C/1-wire, tak to zkusím s ním. Jen se děsím toho vyhledávání romcodu. Ale nevím kdy, blíží se jaro a s tím další etapa rekonstrukce baráku.


Doporucujem romcode nevyhladavat na zbernici, ale nacitat ho na inom pine alebo externe a rom kod ulozit do programu alebo eeprom uP. Tak casto sa to nemeni zeby bola potreba a usetris starosti.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Fanfa07
Nováček
Nováček


Založen: 8.7.2017
Příspěvky: 1

PříspěvekZaslal: 08 červenec 2017, 1:34    Předmět: Citovat

Divous napsal:
Zdravím,
já ti bohužel nepomůžu. Jsem zaměřen trochu jiným směrem.
Přesto mám pár otázek:

O jaký typ kotle jde?
Směšovací ventil mísí co přesně?
Nezdá se ti, že je to vzorkování paris airports transfers zbytečně časté?
Vždyť odezva teploty na změnu přiváděného tepla bude mít každopádně nějaké zpoždění.

Thank you for your sharing Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu AOL Instant Messenger
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> AVR Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
 
Strana 4 z 4
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)