forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Regulace topení s Atmega, Ds18S20 (teď LM35) a GM37-14+L298N
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> AVR
 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2139

PříspěvekZaslal: 04 červenec 2011, 16:31    Předmět: Citovat

Podsvětlení může být. Jen mezi diodu a tranzistor vlož odpor (22R). Možná nebude potřeba a nahradíš ho drákem, ale radši být připraven Smile.

Cesty nějak zkus natáhnout, pak se uvidí. Co se týká silových cest, honza nám k tomuto tématu dodal zajímavé materiály Wink.
http://forum.mcontrollers.com/viewtopic.php?t=673
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Jirkamm
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.5.2011
Příspěvky: 43
Bydliště: Pardubice

PříspěvekZaslal: 04 červenec 2011, 18:00    Předmět: Citovat

Díky to je fakt dobrej prg.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
relatko
Profesionál
Profesionál


Založen: 3.2.2009
Příspěvky: 139

PříspěvekZaslal: 08 červenec 2011, 2:45    Předmět: Re: Regulace topení s Atmega, Ds18S20 (teď LM35) a GM37-14+L Citovat

Jirkamm napsal:

je-li teplota nižší o více než:
- 3°C sepne motor na 15s pak 15 min nic
- 2°C sepne motor na 10s pak 15 min nic
- 1°C sepne motor na 5s pak 15 min nic
- o méně než 0,5°C nic
- a vše naopak

Těch "15min nic" bude pouze v případě, že proběhne nějaká regulace. Jinak bude měření dál probíhat 4x/min.

Jirka

Nazdar.
Tento systém si niekde odpozoroval?
Totiž riešim niečo podobné a mám to zatiať tak,pokiaľ je rozdiel medzi požadovanou a skutočnou teplotou väčší ako 5°C,servoventil sa trvale otvára(zatvára).
Ak je rozdiel menší,servo sa otv/zatv. podľa nastavenia krok a pauza (1-255 sekúnd).
Relatko.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Anonymní






PříspěvekZaslal: 08 červenec 2011, 11:56    Předmět: Citovat

Zkus kouknout sem: http://www.pazi.webovka.eu/Regulace/Regulace.htm.

Jsou tam zajímavé regulátory. třeba se bude hodit jako inspirace.

Arrow administrator: příspěvek byl upraven
Opraven odkaz.
Návrat nahoru
 

 
Atlan
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.2.2009
Příspěvky: 892

PříspěvekZaslal: 08 červenec 2011, 16:37    Předmět: Re: Regulace topení s Atmega, Ds18S20 (teď LM35) a GM37-14+L Citovat

relatko napsal:
Nazdar.
Tento systém si niekde odpozoroval?
Totiž riešim niečo podobné a mám to zatiať tak,pokiaľ je rozdiel medzi požadovanou a skutočnou teplotou väčší ako 5°C,servoventil sa trvale otvára(zatvára).
Ak je rozdiel menší,servo sa otv/zatv. podľa nastavenia krok a pauza (1-255 sekúnd).
Relatko.


Viac menej to zalezi od systemu a jeho odozvy.... TAk že navod by to mohol byt ale treba vyskusať v reale...
Ja som to naladil na +-1st stym že to musi dokazat zregulovať prival zohritej vody na 60-80st (pouziva sa kotol aj na kurenie aj na zohrievanie vody) teplota je merana neustale predpokladam 1 za sekundu

Arrow administrator: příspěvek byl upraven
Citace byla pozměněna.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
relatko
Profesionál
Profesionál


Založen: 3.2.2009
Příspěvky: 139

PříspěvekZaslal: 08 červenec 2011, 19:13    Předmět: Citovat

A TÚV ako pripravuješ?
Máš bojler?
A ako ho máš zapojený?
V primárnom (kotlovom) okruhu samotiažou?

Relatko.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Jirkamm
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.5.2011
Příspěvky: 43
Bydliště: Pardubice

PříspěvekZaslal: 14 červenec 2011, 0:59    Předmět: Citovat

relátko: Pokud byla otázka na mě tak:
Mám akumulátor 1000l
Plynový kotel má svoje čerpadlo.
Popis zapojení by byl na hodně dlouhou dobu.
Ještě to stejně není finální verze ale už se tomu blíží.

Myslím, že topení na toto forum nepatří.
Jestli chceš tak ti udělám popis zapojení ale musíš mi dát čas.



IMAG0263.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  IMAG0263.jpg
 Velikost:  176.48 kB
 Staženo:  415 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
relatko
Profesionál
Profesionál


Založen: 3.2.2009
Příspěvky: 139

PříspěvekZaslal: 14 červenec 2011, 19:19    Předmět: Citovat

Jirkamm napsal:
Myslím, že topení na toto forum nepatří.

Máš pravdu,ale vďaka za reakciu.
Poprosím Atlana o info na SZ.
Relatko
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Šebi
Častý přispěvatel
Častý přispěvatel


Založen: 12.4.2007
Příspěvky: 30

PříspěvekZaslal: 11 prosinec 2016, 14:25    Předmět: Citovat

Zdravím.
Omlouvám se, že zase otevírám toto vlákno. Dělám něco podobného a potřeboval bych více teplotních čidel (cca 12, možná i více). Dalo by se to řešit LM35 s muxem 4051 viz schéma, nebo to je blost? Původně jsem přemýšlel o DS18B20, ale čtení teploty by zabralo strašnou dobu.



LM35_mux.png
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  LM35_mux.png
 Velikost:  14.46 kB
 Staženo:  39 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1455

PříspěvekZaslal: 11 prosinec 2016, 15:45    Předmět: Citovat

Ísť by to šlo. No pri týchto analógových teplomerov je veľká pakáreň s ich kalibráciou. Teda ak sa neuspokojíš s presnoťou cca +/-5°C.

Ďalšia vec je, že cez ne musí tiecť veľmi maličký prúd, aby sa teplomer v jeho dôsledku nezohrieval. To môže byť kľudne aj o 1-2°C. Ide o teplotu vnútorného čipu, nie o teplotu na povrchu čidla.

Po rôznych experimentoch pri trochu masovejšej výrobe som to vzdal a používam výhradne čidlá, ktoré komunikujú digitálne. Inak budeš furt pochybovať o tom, či ten či onen analógový teplomer je dobre nakalibrovaný.

A aj s tými digitálonymi treba opatrne. Napríklad v návode na SHT1x je vyslovene upozorňované na vlastný ohrev počas komunikácie.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
kuto
Profesionál
Profesionál


Založen: 13.7.2010
Příspěvky: 118
Bydliště: Varnsdorf

PříspěvekZaslal: 11 prosinec 2016, 17:33    Předmět: Citovat

Sice to nemám s LM35, ale přepínám bez problémů pomocí dvou kusů 4051 8 třídrátově připojených čidel KTY81 na vstupu operáku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 720

PříspěvekZaslal: 11 prosinec 2016, 18:42    Předmět: Citovat

Šebi napsal:
... Původně jsem přemýšlel o DS18B20, ale čtení teploty by zabralo strašnou dobu.


Tak nějak nechápu, proč by čtení 12-ti čidel DS18B20 mělo trvat strašnou dobu ...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Atlan
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.2.2009
Příspěvky: 892

PříspěvekZaslal: 20 prosinec 2016, 18:50    Předmět: Citovat

Ked niekto spusti konvrziu a potom testuje ci bola ukon ena aby mohol nacitat teplotu tak to trva. Treba obsluzit vsetki cidla najprv spuztit prevod teploty a kym obsluzi posledne na prvom moze ci tat teplotu. Osobne by som to riesil delenim v programe. Obsluzit displey, tlacidla a prve cidlo prevod, displey tlacidla a druhe cidlo prevod atd....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Šebi
Častý přispěvatel
Častý přispěvatel


Založen: 12.4.2007
Příspěvky: 30

PříspěvekZaslal: 20 prosinec 2016, 23:18    Předmět: Citovat

Koukal jsme znova do datasheetu DSka a nevím teda jestli jsem to pochopil správně. Jak je udáváno při 12 bitech (bude mi stejnak stačit asi jen 9 bitu) doba 750 ms, to je do ba za kterou dostanu data z každého čidla? Nebo to jen doba konverze teploty na data (za kterou všechny čidla převedou teplotu naráz) a + doba čteni dat z každého čidla? Potom by to tedy netrvalo takovou dobu jak jsem si myslel.

Atlan:
To rozdělení čtení čidla po čidle s obsluhou LCD a tlačítek je dobrej nápad. Chtěl jsem to číst všechny čidla naráz.

Přikládám i schéma co jsem si vyplodil z mé fantazie . Můžete mi prosím na to někdo mrknout jestli to je správně? Hlavně jestli to stačí odrušit od sítě jen varistorem, nebo by tam měli bejt nějaký kondenzátory, případně cívky. Na relátkach budou jen čerpadla (Alpha2) a na tyristorech směšováky zónové ventily (cca 10VA/ventil). Vydržel by ten MOC3041 spínat ten ventil (3 - 10VA) napřímo, bez toho silnějšího triaku? Že bych je neosadil a ušetřil tak pár peněz:-)

Schéma https://drive.google.com/file/d/0BxG-lcWG29W5RmNGalpzMWI4WFU/view?usp=sharing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Atlan
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.2.2009
Příspěvky: 892

PříspěvekZaslal: 21 prosinec 2016, 14:37    Předmět: Citovat

Nie spustis prevod a pockas 750ms, potom das vycitat teplotu z cidla(pritom sa opytas ci prevod skoncil ( odpoved. Cidla bude na 99 ze ano) takze ti posle teplotu.
Uz som stym robil davnejsie, ale spustenie konverzie asi 12ms, a vycitanie 20ms? Nemam sajn. Teraz.
Iste je ze ked spustis konverziu a hned potom das vycitat teplotu, odpoved cidla bude ze konverzia prebieha a bude to stat v testovacej slucke 750ms a procesor nic nebude robit. Tak ze musi spustit konverziu v 1 cidle potom druhom az poslednom. A ked uz ubehlo na prvom 750ms tak mozes vycitavat teplotu z prveho potom druheho.....
Precitaj si poznamku ohladom 1wire zbernice ake zapojenie pouzit ake BUDICE zbernice aby to chodilo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> AVR Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
 
Strana 3 z 4
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)