forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Regulace topení s Atmega, Ds18S20 (teď LM35) a GM37-14+L298N
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> AVR
 
Jirkamm
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.5.2011
Příspěvky: 43
Bydliště: Pardubice

PříspěvekZaslal: 30 červen 2011, 20:57    Předmět: Citovat

šetřit nechci. jen se mi to nechtělo předělávat. ale jdu na to.
kreslím v "isis"
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
kuto
Profesionál
Profesionál


Založen: 13.7.2010
Příspěvky: 115
Bydliště: Varnsdorf

PříspěvekZaslal: 30 červen 2011, 21:02    Předmět: Citovat

pitty: Ja ale pouzil odporove snimace KTY110. 3 draty kvuli eliminaci odporu vedeni. Nemyslel jsem snimace s napetovym vystupem. Vetsinou delam z toho co mam po ruce Smile Ty LM35 jsou koukam za lidovku Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2139

PříspěvekZaslal: 30 červen 2011, 22:05    Předmět: Citovat

Teď nevim, jesli tě rozesmála kovová verze za 270,- nebo plastová za 25,- Smile.
Ve dvojvodičovym zapojení, který mám na mysli, by to byl spíš proudovej "výstup" Smile. Ten se u procesoru převede na napětí, trochu vyfiltruje, zabezpečí a hurá do ADC.

Ještě jak jsem psal o trimru u komparátoru pro detekci zastavení motoru - to by se dalo připojit na některý PWM výstup a hranici nastavovat programově (což by šlo i u kontrastu displeje). Ušetřila by se tím jedna/dvě nespolehlivá součástka.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Jirkamm
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.5.2011
Příspěvky: 43
Bydliště: Pardubice

PříspěvekZaslal: 01 červenec 2011, 1:20    Předmět: Citovat

Piityy: mrkneš mi na to prosím? asi jsem nepochopil trimr s odporem na komparátoru.
Mega umí proud nebo se musí převést na napětí?
RL4 - snažil jsem se.
Díky moc



reg smes vent L298N mega16.JPG
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  reg smes vent L298N mega16.JPG
 Velikost:  188.72 kB
 Staženo:  641 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
kuto
Profesionál
Profesionál


Založen: 13.7.2010
Příspěvky: 115
Bydliště: Varnsdorf

PříspěvekZaslal: 01 červenec 2011, 7:11    Předmět: Citovat

Ted uz to vypada pouzitelne, akorat bych ty tlacitka pripojil primo a ne pres AD prevodnik. AREF mas uzemeny. Pokud tam mas LM35, tak je budes muset dat na AD prevod, maj analogovy vystupy. A dej pozor aby ti stacily rozsahem teplot. Ty levnejsi verze jsou jen 0-100, coz je treba pro me potreby nepouzitelne). Navic jsem si vsiml, ze ty rozsahy teplot se nekde podle datasheetu lisej od udaju ktery pisou obchodnici (tme, gme,...)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2139

PříspěvekZaslal: 01 červenec 2011, 11:41    Předmět: Citovat

Vida, docela pokrok v kreslení Smile.

L298: pin6 -> GND, pin11 -> Vcc (+5V)

Spínání relé (AD2) a řízení motoru (AD5 a AD4) bych připojil na jiné piny procesoru - AD převodník budeš potřebovat na teplotní čidla.

Snímání proudu(pin15 driveru, nyní připojen na AD3) bych připojil na vstup komparátoru, lze tak totiž využít přerušení k zastavení motoru, což není u avrkovýho AD převodníku možné (nemá okénkový režim). Tedy z pinu 15 driveru na AIN0(PB2), pro jistotu přes ochranný odpor 100R.
Na AIN1(PB2) bych přes odpor přípojil pwm výstup OC2 (PD7) a zároveň kondik mezi PB2 a gnd.
Pokud bys nechtěl mít možnost nastavovat proudovou mez progrmově, ale trimrem, použil bys úplně to samý zapojení jako u pinu Vee displeje a jezdec trimru na AIN1.

U konektoru J8 (485) se vyhejbáš pinu PD2. To má nějaký důvod?

Napájecí větev Vcc - na výstupu 7805 ta značka není. Seš si jistej, že až budeš routovat desku, že to tam bude správně připojeno? To samé platí pro napájení procesoru, které ve schématu není zobrazeno.

Jak píše kuto - AREF máš na gnd. To by ti nefungoval AD převodník. Má to být připojeno na GND, ale přes kondenzátor(100n).

Jelikož musejí být teploměry na AD převodníku (PORTA) a s jiným zapojením, uvolní se ti PORTC. Tam můžeš zapojit tlačítka (každé samostatně mezi pin a GND, pull-upy nejspíš nebudou třeba, ale můžeš pro ně udělat ve schématu místo).

Jelikož bude třeba kvůli komparátoru přemístit 2 spoje mezi LCDa procesorem, asi bych celý lcd přendal na PORTC a tlačítka z něj dal na volná místa na portuB.

Zapojení teploměrů by bylo podle "FIGURE 6. Two-Wire Remote Temperature Sensor (Output Referred to Ground)" v datasheetu. Jen napájené by to bylo z +12V, vynechat odpor 6k8 (kalibrace se udělá programově) a mezi výstup a pin procesoru vložit RC článek (R mezi výstup a pin, C mezi pin a GND).

Koukám na tranzistor - ty deska bude v provedení smd? Kdyby to mělo bejt v hole-through, tak bych použil spíš BC546, BC548.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Jirkamm
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.5.2011
Příspěvky: 43
Bydliště: Pardubice

PříspěvekZaslal: 02 červenec 2011, 2:50    Předmět: Citovat

Ahoj.
Konečně jsem se k tomu dostal.
Mohl bych tě poprosit?

kondik mezi PB2 a gnd.--Jaký?
se vyhejbáš pinu PD2. ---Jsou věci mezi nebem a zemí ... (netuším, asi jsem to odněkud okopíroval)
napájení procesoru.------Je pouze skryté ale je tam.
AREF máš na gnd.---------Takto?
RC článek.------------------ Jaké hodnoty? Je to vůbec správně?
smd nebude.

Děkuji moc moc moc



reg smes vent l298n2.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  reg smes vent l298n2.jpg
 Velikost:  197.33 kB
 Staženo:  596 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2139

PříspěvekZaslal: 02 červenec 2011, 3:32    Předmět: Citovat

C11 nech uzeměn jak byl původně. Jen dej kondik 100n mezi AREF a GND.

Spoj pojmenovaný PB2 by se tak už asi jmenovat neměl (už není připojen k PB2 Smile), ale to není důležité. Kondik C14 má být paralelně k R6. Ale když necháš i u R14, nic se nestane, maximálně se neosadí. Konkrétní hodnoty se doladí později. Kde nevíš, sázej kondiky 100n.

Displej bych asi hodil na PORTC celej abys ho nemusel tahat kolem celýhoprocesoru.

Na procesoru je dost místa, tak můžeš tlačítka, která se momentálně dělí o ISP klidně připojit kamkoli jinam.

Kdyby sis chtěl do schématu dodělat konektory k teploměrům, tak by byl jeden pin na +12V a druhý pak uzel, na kterém se nacházejí piny č.3 teploměrů. Tedy např. teploměr U3 s odporem R2 budou v místě měření a zbytek zůstane na desce.
Opět součástky jako R3 a C3 se doladí později až na detail, že kondiky C3, C4... mají být u druhého konce odporu R3, R4...
Těch +12V by ovšem mělo být mezi diodou D3 a 7805 (trochu filtrované).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Jirkamm
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.5.2011
Příspěvky: 43
Bydliště: Pardubice

PříspěvekZaslal: 02 červenec 2011, 12:28    Předmět: Citovat

Jestli máš ještě trpělivost mrknul bys na to prosím?
Lm35 mám špatně. V simulaci z nich nic nedostanu. Všude je 0V.
Díky moc.



reg smes vent l298n3.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  reg smes vent l298n3.jpg
 Velikost:  199.1 kB
 Staženo:  571 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2139

PříspěvekZaslal: 02 červenec 2011, 20:10    Předmět: Citovat

Čím to simuluješ?
Ve schématu nejsou piny teploměrů označené.
+Vs má být na +12V (radši ale až za diodou D3)
Vout na odpor 220R
GND patří do uzlu, ve kterém se všechny 3 odpory kolem čidla scházejí. Ve schématu to máš dobře, jen ti tam nějak haprujou čísla pinů. Jesli ti nejde simulace, tak to neřeš. Simulátory nejsou ani zdaleka dokonalý a všemocný. Pokud máš možnost, jeden nebo všechny senzory si kup a vyzkoušej si je fyzicky.

Při pokojový teplotě by měly mít napětí asi 0.25V mezi Vout a GND (piny senzorů) a to samé napětí by mělo být mezi GMD senzoru a GND desky (kde se to bude měřit procesorem).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Jirkamm
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.5.2011
Příspěvky: 43
Bydliště: Pardubice

PříspěvekZaslal: 02 červenec 2011, 21:21    Předmět: Citovat

Simuluji v Proteus 7/ ISIS
Už jsem si všiml, že simulace není vždy 100%. Ale většinou mi to šlo (cca ehmehmkrát)
Když to nešlo tak to vždy bylo v nastavení součástek - např. pinů. Proto si to hlídám. Tady je to ok.
Jinak je vše ok - můžu kreslit desku?



LM35.JPG
 Komentář:
 Velikost:  65.28 kB
 Zobrazeno:  4297 krát

LM35.JPG



reg smes vent l298n4a.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  reg smes vent l298n4a.jpg
 Velikost:  219.04 kB
 Staženo:  526 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2139

PříspěvekZaslal: 03 červenec 2011, 12:36    Předmět: Citovat

Podle datasheetu je výstup teploměru (pouzdro TO-92) uprostřed a napájení na krajích. V takovém případě ti to nesedí.

Jen nezapoměň, že kondik 100n v napájecí větvi 5V má být co nejblíže napájecím pinům procesoru.

Nebudeš do desky dávat konektory pro teploměry?

Datové vodiče displeje D0:3 uzemni. Při inicializaci totiž displej startuje v 8bit režimu a pro přepnutí do 4bit je na těchto pinech potřeba nula.

Jinak preventivně bych nastřelil kondiky 100n (rozteč 5mm) mezi PB2 a GND, pak k napájení displeje, mezi Vee displeje a GND. Dále pull-upy k tlačítkům (odpor mezi pin procesoru a napájení) a resetu procesoru. Patrně nebudou potřeba osadit, ale je lepší mít pro ně připravené místo než to tam pak lepit nějak zespoda.

Petr: většinou to chodí i z interního RC, ale když to nepojede, tak na nikoho nemůžeš. Interní RC oscilátor má totiž povolených 10% ve frekvenci a kdyby se ti k okraji tolerance přiblížil, už by sis moc nepokecal. Krystal je jistota. Navíc určité frekvence jsou pro standardní rychlosti uartu ideální (jako třeba 11.0592 MHz nebo 14.7456MHz).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Jirkamm
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.5.2011
Příspěvky: 43
Bydliště: Pardubice

PříspěvekZaslal: 03 červenec 2011, 17:01    Předmět: Citovat

Ahoj.
Snad už tě zdržuju naposledy.

U teploměrů jsem dal pouzdra - "nějaká". Z pohledu simulace je to jedno hlavně, že sedí piny. Ale to je jedno budou na kabelu.

kondik 100n v napájecí větvi 5V = C11? (ptám se pro jistotu)

konektory určitě.

D0:3 díky

pull-up jsem pochopil dobře? i reset procesoru?

Díky moc



reg smes vent l298n5.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  reg smes vent l298n5.jpg
 Velikost:  225.37 kB
 Staženo:  558 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2139

PříspěvekZaslal: 03 červenec 2011, 19:17    Předmět: Citovat

C11 také (analogové napájení), ale hlavně C2 (digitální napájení). To je právě problém, že tam ty napájecí piny nejsou vidět.
Doufám, že není ten sw case-sensitive. Máš tam titiž jeden spoj pojmenovaný "propoj" a druhý "PROPOJ".

Jinak to už vypadá vpořádku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Jirkamm
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.5.2011
Příspěvky: 43
Bydliště: Pardubice

PříspěvekZaslal: 03 červenec 2011, 20:47    Předmět: Citovat

na Céčka si dám pozor. Díky za upozornění.
PROPOJ je vidět na "reg smes vent l298n4a.jpg" že je tam stejný napětí.

mohlo by takto být zapojené a ovládané podsvícení LCD? místo LED by to bylo připojeno na LCD pin 15 a 16.

ještě bych se tě zeptal - jaká šířka cest napájení, země a ostatních je ideální?

děkuji děkuji děkuji



reg smes vent l298n6.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  reg smes vent l298n6.jpg
 Velikost:  234.59 kB
 Staženo:  641 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> AVR Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
 
Strana 2 z 4
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)