forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Regulace topení s Atmega, Ds18S20 (teď LM35) a GM37-14+L298N
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> AVR
 
Jirkamm
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.5.2011
Příspěvky: 43
Bydliště: Pardubice

PříspěvekZaslal: 30 červen 2011, 0:21    Předmět: Regulace topení s Atmega, Ds18S20 (teď LM35) a GM37-14+L298N Citovat

Zdravím všechny zkušené.
Chtěl bych vás poprosit o pomoc.
Potřebuji regulovat nastavení směšovacího ventilu topení na základě teploty v místnosti.
DS18S20, Atega8, motor GM37-14 + L298N, LDC 1602
Schéma jsem složil z různých útržků z netu. Pokud je nutná (100% asi jo) nějaká úprava tak není problém. Jsem amatérský amatér. Takže - prosím do mě.

Ale potřeboval (chtěl) bych aby:
_____________________________________________________________

- 4x/min. měření teploty, výpočet průměru 1x/min:

je-li teplota nižší o více než:
- 3°C sepne motor na 15s pak 15 min nic
- 2°C sepne motor na 10s pak 15 min nic
- 1°C sepne motor na 5s pak 15 min nic
- o méně než 0,5°C nic
- a vše naopak

Těch "15min nic" bude pouze v případě, že proběhne nějaká regulace. Jinak bude měření dál probíhat 4x/min.

to je teď to nejdůležitější.
_____________________________________________________________

Potom bych to potřeboval doplnit o druhý a třetí DS18S20 na 1 Wire
Druhý DS18S20 1/s (za směšovacím ventilem) jen pro info na LCD 1602.
Třetí DS18S20 (teplota v akumulátoru) jako termostat pro spínání kotle. Zde jde jen o spínání signálu 24V.
- 1/s změří teplotu akumulátoru a je-li nižší než 40°C RL4 sepne, je-li více než 45°C RL4 rozepne.

Hodnoty, které bych potřeboval nastavovat na LCD:
- rozdíl teploty a času sepnutí ve třech úrovních v plusu i mínusu od nastavené teploty (např. 24°C)
- nastavení rozsahu teplot pro spínání kotle
- týdenní termostat pro teplotu v místnosti (jako poslední)

Nevím jak zajistit aby toto vlákno bylo i pro ostatní jako tutoriál a ne jako v některých vláknech - guláš různých názorů a urážek.
Tímto bych chtěl poprosit někoho zkušeného, kdo s tímto má dostatek zkušeností, jestli by byl ochoten a schopen mě (a i jiné) dovést ke zdárnému konci.

Našel-li by se někdo kdo by to napsal teď-hned za úplatu a půjde o rozumnou cenu - ok. Jaká je cena?

Díky za cokoli co mě nebo komukoli pomůže.
Jirka



reg smes vent L298N.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  reg smes vent L298N.jpg
 Velikost:  182.44 kB
 Staženo:  982 krát



Naposledy upravil Jirkamm dne 02 červenec 2011, 2:52, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Divous
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.4.2009
Příspěvky: 225
Bydliště: Valašsko

PříspěvekZaslal: 30 červen 2011, 6:09    Předmět: Citovat

Zdravím,
já ti bohužel nepomůžu. Jsem zaměřen trochu jiným směrem.
Přesto mám pár otázek:

O jaký typ kotle jde?
Směšovací ventil mísí co přesně?
Nezdá se ti, že je to vzorkování zbytečně časté?
Vždyť odezva teploty na změnu přiváděného tepla bude mít každopádně nějaké zpoždění.

_________________
AVR Studio 4.18 + WinAVR, AVR Studio 6.2
Elnec T51prog, ASIX PRESTO, AVR MKII
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
kuto
Profesionál
Profesionál


Založen: 13.7.2010
Příspěvky: 118
Bydliště: Varnsdorf

PříspěvekZaslal: 30 červen 2011, 7:58    Předmět: Citovat

no nejspis jde o plynovy kotel, kdyz ho spina relatkem a smesovat bude vodu Smile

Jirkamm: nevim presne co konkretne chces vedet, ci jen shanis nekoho, kdo ti to udela? Me by spis zajimalo mechanicke provedeni toho ventilu+motoru. Mas tam nejake koncove spinace, nebo snimac polohy? Ja delal neco podobnyho, ale na smesovak zpatecky u kotle na uhli a smesovak topeni/bojler. Pohony mam ale a prace z parniho ventilu, ktery maj snimace polohy. Snimace teploty mam obyc KTY110, presnost pro tohle pouziti je vic nez dostatecna a hlavne je jednodussi program Smile

Ten merkur.cz je dobrej zdroj motorku s prevodovkou, ani jsem nevedel ze to existuje. Dokonce nabizej zapisovac ALFI - moje vzpominka na mladi a zacatky s pocitacema Very Happy ale ta cena Shocked
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Jirkamm
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.5.2011
Příspěvky: 43
Bydliště: Pardubice

PříspěvekZaslal: 30 červen 2011, 9:23    Předmět: Citovat

To: Divous
kotel je plynový
mísení teplé a studené vody
vzorkování se bude upravovat podle potřeby.

To: kuto
vzhledem k časové tísni bych byl raději aby mi to někdo napsal.
A to, že bych se rád něčemu přiučil je bohužel na druhém místě.
Mechaniku mám zatím jen v hlavě.
Snímač je mi jedno jaký tam bude. S DS18S20 mám dobré zkušenosti a program jsem vždy na netu nějaký našel.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
kuto
Profesionál
Profesionál


Založen: 13.7.2010
Příspěvky: 118
Bydliště: Varnsdorf

PříspěvekZaslal: 30 červen 2011, 10:07    Předmět: Citovat

Jestli ti to nekdo neudela jen pro zabavu a sa symbolickou cenu, tak si myslim, ze cena bude takova, ze mozna bude levnejsi se poohlednout a koupit to hotove.
jj, programu najdes na netu plno, otazka je jestli vubec fungujou a autor to vubec vyzkousel, protoze to zdaleka neni tak bezne, ale snad se trefis Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Jirkamm
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.5.2011
Příspěvky: 43
Bydliště: Pardubice

PříspěvekZaslal: 30 červen 2011, 10:22    Předmět: Citovat

Nekoupím - neexistuje
googlil jsem dlouho a zatím nenašel. jasně, že budu hledat dál.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
kuto
Profesionál
Profesionál


Založen: 13.7.2010
Příspěvky: 118
Bydliště: Varnsdorf

PříspěvekZaslal: 30 červen 2011, 11:15    Předmět: Citovat

Koukam jeste na to schema. To rele RL4 mas spinane primo vyvodem mcu? To se mu asi moc libit nebude. Dej tam tranzistor. Zajimavy cteni tlacitek Smile Ja bych tam dal spis nejakej posvnej registr, jestli nestacej vyvody a nebo radsi rovnou megu16. Misto v pameti neni nikdy na skodu Smile A nebo je muzes cist pres linky k displeji, akorat bys jim spinal tranzistorem spolecnou nulu, aby nebyla ovlivnovana komunikace s displejem, kdyby nekdo zmacknul tlacitko. Nebo je oddelit nakym74244 nebo podobnym a pri komunikaci s displejem mu jednim vyvodem mcu vypnout vystupy.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Jirkamm
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.5.2011
Příspěvky: 43
Bydliště: Pardubice

PříspěvekZaslal: 30 červen 2011, 12:15    Předmět: Citovat

RL4 jsem myslel R1-1A0500 z TME.
Myslíš, že i na něj bude lepší tranzistor? (Sice nevím jak ale to snad někde najdu)

Dál už je to na mě moc složitý. Jsem rád, že jsem dal dokupy toto. Kdybych tam měl dělat změny tak bych tě musel poprosit o konkrétní zapojení.
Vůbec tomu totiž nerozumím.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
kuto
Profesionál
Profesionál


Založen: 13.7.2010
Příspěvky: 118
Bydliště: Varnsdorf

PříspěvekZaslal: 30 červen 2011, 12:29    Předmět: Citovat

Tohle relatko by asi utahnout mel. I kdyz ja osobne bych ze zvyku k indukcni zatezi ten tranzistor dal stejne Smile
Jestli jsi az takovy zacatecnik, ze budes hledat zapojeni tranzistoru k relatku, tak bude opravdu lepsi kdyz ti to nekdo udela Smile Na uceni je tenhle projekt mozna trochu slozitej, ale zalezi na tvym odhodlani Smile . Ja ti to bohuzel ale udelat nemuzu, to bys to mel mozna na prespristi topnou sezonu a muj cas je drahej Wink . Jediny jak ti muzu pomoct jsou rady.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2139

PříspěvekZaslal: 30 červen 2011, 13:55    Předmět: Citovat

Předně - pokud neumíš zapojit tranzistor a sestavil jsi osobně tohle schéma, tak klobouk dolů Smile.
Každopádně nešetři se značkama napájení a gnd. ZNAČNĚ se zvýší čitelnost schématu.

Relé jsem nehledal, ale podle označení to bude jazýčkové a to procesor utáhne přímo. Jiná věc je, zda jeho parametry stačí pro spínání kotle. V každém případě máš obráceně diodu D6.

Jak daleko budou teploměry od regulátoru? Digitální teplotní čidlo nemůžeš bez další inteligence táhnout moc daleko (což by u analogového tolik nevadilo).

Jak podotknul kuto, s megou8 bys mohl mít problém. Většina programů pro DS18x20 používá naprosto zbytečně float aritmetiku a tím ti zazdí půl FLASH. Další je obsluha displeje, obsluha menu, ošetření analogově čtených tlačítek, všechno to smysluplně propojit... A mega je plná jesli se to vůbec vejde. Určitě bych dal alespoň M16.

Ten konektor "pin485" má jaký význam? 485 driver ve schématu není a kdybys ho tam měl později jako modul, chybělo by mu napájení 5V Wink.

Použití krystalu mi přijde zbytečné. Nemáš tam nic náročného na přesnost a stabilitu hodin (pokud tam nebude sériová komunikace, třeba ona 485).

Ve schématu máš dodatečnou filtraci (L1, C11), která se dává k analogové části. Použil jsi ji ovšem pro digitální část (komunikace s teploměry), kde je zbytečná. Spíš bych tím napájel AVCC. Dále není explicitně zobrazeno napájení mcu, asi bude připojeno automaticky. Zkontroluj si, aby bylo zapojeno správně.

RV1 bych dal jen 1k5 a mezi něj a Vcc pak vložil rezistor 4k7. Kontrast se totiž mění jen asi v rozmezí 0-1V.

Ohledně řízení ventilu - jak si s tím poradí motor, když se dostane na doraz? Tipnul bych stržení převodovky. Minimálně by to chtělo dodělat koncáky nebo snímání proudu motorem. Prodávají se serva přímo na směšovací ventily. Je však pravda, že stojí několik tisíc...

Driver L298: pokud motor bere více jak 2A, je v datasheetu zapojení pro paralelizaci výstupů. Buď tedy zapoj jen jednu část, nebo je dej paralelně. Takhle ti hrozí jeho zničení špatným programem. Taky ušetříš polovinu diod a řídicích pinů.


Co se týká hotového řešení - opravdu by se nenašel hotový ekvitermní regulátor schopný ovládat servo ventilu, spínání kotle a mít 2 a více vstupů pro teplotní čidla? To mi přijde jako celkem běžný požadavek.

Cena programu by byla rozumná pouze kdyby ti to někdo psal z nudy s tím, že si za to dá pár piv. Za 100/h totiž dneska programátoři ani nevstávají (teda až na mě, ale co bych nechtěl jako brigádník Sad). Navíc ladění, práce v terénu... Na to nestačí bejt programátor, co neví, kde se drží páječka a co je voltmetr Very Happy. Je pravda, že zkušený programátor má potřebné moduly dávno napsané a odladěné. Pochopitelně si je však nechá zaplatit pokaždé znova Smile.

No, prozatím snad stačí Smile.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Jirkamm
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.5.2011
Příspěvky: 43
Bydliště: Pardubice

PříspěvekZaslal: 30 červen 2011, 14:26    Předmět: Citovat

Díky za reakci a rozbor.
Večer se to pokusím opravit.
Jinak motor má
- naprázdno 80mA
- v zátěži 800mA
- v "0"ot. 1050mA
měřeno mnou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Jirkamm
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.5.2011
Příspěvky: 43
Bydliště: Pardubice

PříspěvekZaslal: 30 červen 2011, 17:20    Předmět: Citovat

piityy
Se značkama se polepším.
Teploměr bude od regulátoru max.10m. Jaký snímač bys doporučil?
Když by se použili jiný snímače tak by se to "8" vešlo? Problém asi bude počet vstupů.
PIN 485 je pro komunikační modul pro budoucí automatizaci. 5V doplněno.
Pokud tam budou analog. teploměry tak tam (L1, C11) asi nechám?
RV1 - 4k7 takto?
Koncáky motoru třeba takto? (možná, že jsem to otočil)
Driver L298: když jsem okolo 1A hrozí také poškození?

Díky za kontrolu a poznámky



reg smes vent L298N1.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  reg smes vent L298N1.jpg
 Velikost:  204.14 kB
 Staženo:  783 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
kuto
Profesionál
Profesionál


Založen: 13.7.2010
Příspěvky: 118
Bydliště: Varnsdorf

PříspěvekZaslal: 30 červen 2011, 19:35    Předmět: Citovat

10m by nemel byt problem, pokud to nemas v nejak silne zarusenym prostredi.
Co znamena "8" by se veslo?
Pro napajeni analogovy casti mas ten filtr L1,C11 blbe, ten musi byt ve vyvodu AVCC. V datasheetu ty megy je to namalovany presne.
Koncaky motoru tam nevidim vubec. Mysli se tim koncove spinace (mechanicke, opto), ktere zablokuji dalsi pohyb motoru na konci drahy prislusnem smeru, ale zachovaji moznost chodu zpet.
Ty odpory cos tam nakreslil u motoru jsou na nic. Zkratujes s nima vystup toho mustku a mas je spojeny oba paralelne. Pokud by se jima mel merit proud, musely by byt ve vyvodech 1 a 15 toho mustku. Schema je v datasheetu.
1A je v pohode.

Ja tam pouzil analogovy snimace pripojeny 3-dratove, ale zkomplikujou ti schema. Merim to pres mustek, operaky a prepinam 8 snimacu pomoci multiplexeru 4051, protoze nebylo dost volnych vstupu. S tema DS to mas jednodussi, ale i drazsi a slozitejsi program (neco za neco).

Byt tebou, tak vazne uvazuju o ty mega16. Nemas tam zadnou rezervu pro pripadny rozsireni.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2139

PříspěvekZaslal: 30 červen 2011, 20:38    Předmět: Citovat

U běžných kódů pro DS18xxx je problém v pisatelích, nikoli v čidlech. Dá se to bez problému napsat celočíselně a pak je to mnohem menší.

Uvidíme jesli se nenajde někdo se zkušenostmi s dalasy na takovou vzdálenost, ale osobně bych dal analog, třeba LM35. V pdfku je i zapojení pro "vzdálené" čidlo. Z toho by se dalo krásně vyjít. Z pohledu programu to je pak jen přečtení hodnoty z převodníku (tedy ušetřené 4kB flash Smile). Přibyla by ovšem trocha smetí kolem mcu. Pokud bys šel na analogový čidla, bylo by změn docela dost.

Ohledně mcu: je s megou16 nějaký zvláštní problém? Kdyžtak m168 má stejný pinout(je stejně malá) jako m8. Takže pokud se budeš snažit za každou cenu ušetřit 30,- tak to v případě potřeby je naštěstí čím nahradit. Ovšem na prototypu bych neškudlil, to až v případě sériový výroby Smile.

Potenciometr je už ok.

L1, C11 by zůstalo, ale zapojené úplně jinak Smile.

Ohledně "koncáků", tedy snímání proudu, podívej se do pdfka L298. Je tam zapojení odporu Rs - na něm se měří proud. Až ho tam naladíš správně, přivedl bych ho pak na jeden ze vstupů komparátoru, na druhý pak trimr s odporem zapojený stejně jako u lcd.
Opravdu se na koci motor zastaví a převodovka vydrží?
"Figure 7 : For higher currents, outputs can be paralleled. Take care to parallel channel 1 with channel 4
and channel 2 with channel 3." - je tam ta paralelizace. Ovšem do 1A není nutná. Nevyužitým vstupům pak dej všem nulu.
Pin "enable" může být natvrdo na +5V, ušetříš tak pin procesoru.

Diody D7:10 jsou tam zbytečné. Když si důkladně prohlídneš schéma, zjistíš, že jsou paralelně s D1, D2, D4 a D5 (dát chudinku D3 jinam - to se s ostatníma nesnesla? Very Happy).

V čem to kreslíš? Abych to opravoval v malování, na to nemám Smile. Kdyby ses zítra hodně nudil a rád cestoval, jsem celej den v KH.

Hmm... než já se vymáčknu, tak už je pozdě Very Happy.

Kuto: LM35 lze připojit 2 vodičově a OZ potřeba nebude, jen nějaký ten odpor a kondik.


Naposledy upravil piityy dne 30 červen 2011, 20:39, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Atlan
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.2.2009
Příspěvky: 892

PříspěvekZaslal: 30 červen 2011, 20:38    Předmět: Citovat

podobný regulator mam rozrobený povodna elektronika sa pokazila a nova vyjde cenovo na 3naobok modulu... Co sa tyka nasatvovania nemam tam 15 min ale max 1-2 min. samozrejme to zaleži od systemu cerpadiel a zapojenia. cidla su len dva jedno snima vonkajsiu teplotu a druhe teplotu vody za smiešavacim ventilom.
Inak dost som sa pohral kym som to vyladil aby servo klapka zbytocen nebehala a nekmitala okolo nejakej hodnoty zbytočne vela. Momentalne projekt stoji ale do zimy to musi byt hotove prakticky treba dopisat menu a previest to z pic16f628 na ATmega168. Keby to nebolo pre kamoša tak sa na to.... P.S. je tam obycajny motor s zavitom na kratko tusim 2W a poloha ma nezaujima ma dorazover koncove spinace.. reguluje sa podla teploty vody a krivky zistenej podla vonkajšej teploty.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> AVR Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další
 
Strana 1 z 4
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)