forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Proudovy zdroj 4, 12, 20 mA se zatezi.

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů
 
DragonSoul
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.3.2010
Příspěvky: 471
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: 08 květen 2011, 20:51    Předmět: Proudovy zdroj 4, 12, 20 mA se zatezi. Citovat

Piityy
citace:
Zkus něco podobnýho tomuto. Zátěž není na výstupu stabilizátoru, ale na vstupu. Pracovní podmínky tranzistorů se tady nemění.

Ovšem tohle není o tranzistorech, patří to spíš do původního tématu, které jsi odkazoval.



zdr_proud_183.gif
 Komentář:
 Velikost:  7.4 kB
 Zobrazeno:  2650 krát

zdr_proud_183.gif



_________________
Hodne se ucim (delam hodne chyb).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
DragonSoul
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.3.2010
Příspěvky: 471
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: 08 květen 2011, 20:54    Předmět: Citovat

Tak jsem to zkusil postavit jenom bez tech tranzistoru, bohuzel to nefunguje, protoze je to znacne zavisle na zatezi. Pokud je zatez 50 ohm a ja nastavim ten trimr, tak potom to nefunguje pro 300 ohm.
Jeste jsem moc nepostrehl, doufam, ze na svorkach JP1 svorka 1 minus a svorka 2 +9V.
Myslel jsem, ze prave tim, zapojim pin 1 ADJ az za tranzistor a trimr, tak zajistim, ze nezavisle na zatezi tam potece porad 20 mA a 1.25V. Jak je naznaceno ve schematu mem.



schema.png
 Komentář:
 Velikost:  13.61 kB
 Zobrazeno:  2644 krát

schema.png



_________________
Hodne se ucim (delam hodne chyb).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
DragonSoul
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.3.2010
Příspěvky: 471
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: 08 květen 2011, 21:19    Předmět: Citovat

Tak jsem zkusil udelat ten samy pokus s puvodnim zapojenim bez tranzistoru a ejhle, funguje to uplne stejne, kdyz dam za LM317 a adj pin zatez 50 ohm a nastavim protekajici proud na 20mA pro 300ohm zatez je ten proud uz jenom 8mA. Takze to vubec nefunguje tak, jak jsem si myslel, ze to ma funguvat...
_________________
Hodne se ucim (delam hodne chyb).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2118
Bydliště: Vysočina

PříspěvekZaslal: 08 květen 2011, 21:49    Předmět: Citovat

Tvoje texty by mohly sloužit pro výuku jasnovidců Smile.
Zase toho moc nevim. Nefunguje tohle poslední zapojení (schema.png) nebo moje?

Jesli tohle poslední, tak to jsem popisoval minule. Se změnou zátěže se mění absolutní hodnota napětí na výstupu stabilizátoru (proti "-" baterky) a tím se mění napětí bázového odporu R8. Jeho maximální velikost tedy závisí na minimálním napětí na zátěži, což je pro proudový zdroj nepříjemná závislost.
S odporem R8 do 1k (do 50mA) by to snad mělo chodit, ale při zátěži s velkým odporem tam zase poteče bází zbytečně velkej proud.

Když přesuneš zátěž před stabilizátor, všechny tyto problémy by měly odpadnout.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2118
Bydliště: Vysočina

PříspěvekZaslal: 08 květen 2011, 21:54    Předmět: Citovat

Pro proud 20 mA byměl být trimr nastaven na 62.5R.
Konstantní proud by to mělo držet přibližně do zátěže 300 ohm (maximum při 9V napájení).

Jaký máš přesně nefungující zapojení?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
DragonSoul
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.3.2010
Příspěvky: 471
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: 09 květen 2011, 7:14    Předmět: Citovat

Jasne, jasne uz to chapu. K vysvetleni staci 2 slova "ohmuv zakon". Abych neplytval baterku, tak jsem pouzival svuj zdroj, ale potom mi doslo ze 11.8V - 5.3V opravdu neni 9V a proto to s 300 ohmovym odporem nefunguje... Kdyz se zvoli mensi zatez, tak to samozrejme funguje... Nehlede na to, ze jsem promeroval ten samson ventil a ten ma samozrejme odpor temer nulovy, takze jsem to zbytecne hnal do extremu.
Mockrat diky a doufam, ze jsem moc neobtezoval. Obcas se cloveku zatmi za ocima a furt vymejsli neco, co mu nefunguje, aby pak zjistil, ze se mu uvedlal studeny spoj.
Jeste jednou se omlouvam, priste to proverim detailneji, nez to hodim na forum.
Az to bude hotove tak to hodim sem na forum, at z toho ma taky nekdo uzitek...

_________________
Hodne se ucim (delam hodne chyb).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
 
Strana 1 z 1
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2014 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)