forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Spínání 12V TTL logikou
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika s mikrokontroléry, procesory
 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 280

PříspěvekZaslal: 19 květen 2012, 11:39    Předmět: Citovat

Asi to už není aktuální, ale používám pro spínání např. relé (do 0,5A) obvod ULN2803A. má přímo vstup TTL. Divím se, že mě to nenapadlo dříve.
Mikop
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
radekpaos
Profesionál
Profesionál


Založen: 8.3.2011
Příspěvky: 456

PříspěvekZaslal: 19 květen 2012, 21:26    Předmět: Citovat

díky, aktuální je prakticky vše, co řeším:ú
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
radekpaos
Profesionál
Profesionál


Založen: 8.3.2011
Příspěvky: 456

PříspěvekZaslal: 19 leden 2013, 11:37    Předmět: Citovat

piityy napsal:
V textu napětí na přechodu BE zanedbávají. To lze v případech, kdy je napájení dostupné na výstupu spínajícího švába výrazně vyšší než ono napětí přechodu. 5V logika už je taková hranice a radši bych pro jednoduchost 1V odečetl než to pak nemít dostatečně otevřené, níže už to ale opravdu tanedbat nelze.
Vezmi si příklad, kdy máš napájení 3V3 a budeš chtít z CMOS svába táhnout proud. Při tomto nižším napětí už je schopen dodat menší proud a má vyšší ztrátu, tedy na na výstupu máš třeba 2.8V. Tady už je napětí Vbe významná část ovlivňující výpočet. Naopak u CMOS napájeného 15V je to bezvýznamné.

Ten rozdíl mezi martinovým a tvým výpočtem je právě v uvažovaném zesílení, které je při saturaci nižší. 30k je analogové zesílení mimo saturaci.
Saturaci uvažješ vždy, když něco spínáš (ve spojení s jednočipy je to prakticky vždy tento případ). Zesílení mimo saturaci tě zajímá v analogovém režimu, např. u zesilovače, jednoduchého proudového zdroje a podobně.
Téměř vždy však platí, že je třeba počítat s nejhorší variantou pro dané zapojení možnou. U spínání je nejhorší varianta malé zesílení.
Výpočet pro TIPa ještě dopíšu.

Edit:
Mám datasheet od MOSPEC a tam graf zesílení je. Ale ikdyby ne, použijem parametry z tabulek. Ty uvádějí minimální zesílení 1000 pro proud Ic = 0.5 i 3A (pro Vce=3V => mimo saturaci). Náš požadovaný proud Ic je mezi těmito mezemi, můžeme ono zeslení bez obav použít.
Jak jsem vysvětloval ve tvém tématu o tranzistorech, pro saturaci je vhodné považovat maximálně 1/2, ale spíš 1/4 minimálního zesílení z datasheetu(udávaného mimo saturaci), zde 1000. Do výpočtu tedy použijeme hfe=250.
Máme požadovaný prou Ic = 1A => Ib = Ic/hfe = 1/250 = 4mA.
Napětí Vbe je u darlingtonu nutné uvažovat jako 2 diody v sérii, automaticky dosazuješ 1.5V (u silných i o nějakou desetinu více, graf bývá v DS). Napájení IO je 5V, z jeho datasheetu se dozvíš, že výrobce zaručuje zhruba 4.5V.
Napětí na bázovém odporu je tedy 4.5-1.5 = 3V. Požadovaný proud Ib = 4mA. R = 3/0.004 = 750 Ohm a menší.

U BD679A , který si vybral radek je hfe = 750 => pro výpočet 190.
3/(1/190) = 570 Ohm a menší.


ahoj, po delší době se k tomu vrátím, mám teď případ s 3,3V logikou a TIP, Potřebuji spínat 5V, cca 0,5 až 1A. Vše ostatní zůstává stejné, takže prosím jen o kontrolu výpočtu Rb ideálního pro TIP R = 1,8/0.004, tj. cca 450OHm. Je to tak? Děkuji.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 280

PříspěvekZaslal: 21 leden 2013, 8:21    Předmět: Citovat

Co zkusit řadu TC4426-8 (4,5 - 18V, 1,5A, Hin=2,4V, Lin=0,8V)
http://www.gme.cz/obvody-pro-rizeni-motoru-mustkove-budice/tc4427coa-p329-035/#dokumentace
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
radekpaos
Profesionál
Profesionál


Založen: 8.3.2011
Příspěvky: 456

PříspěvekZaslal: 14 únor 2014, 12:31    Předmět: Citovat

Ahoj, pro trochu jiné zapojení - led pásek - potřebuji spínat výstupem, který má 3 voltovou logiku. Jenže TIP121 mi to vůbec neutáhne, ani když jsem dal zkusmo do báze připojení napřímo bez rezistoru. Co s tím? Ještě jeden mezičlánek s tranzistorem jako zesilovačem? Díky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
radekpaos
Profesionál
Profesionál


Založen: 8.3.2011
Příspěvky: 456

PříspěvekZaslal: 14 únor 2014, 19:03    Předmět: Citovat

Ted už jsem z toho jelen. Když to proměřím, tak tranzistor spíná a je tam 12V (tedy to, co má spínat). Ale led pásek pořád svítí minimálně. Zapojení je dobře, led pásek je mezi kolektorem a +12V, na emitor je připojená zem. Není možné, že do báze neteče dostatečný proud? Že by to výstup z pir čidla nezvládl utáhnout? Bohužel je to takový činský pazmek, takže nevím, kolik zvládne. Už nějak nevím kudy kam.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 280

PříspěvekZaslal: 15 únor 2014, 20:52    Předmět: Citovat

Co zkusit optočlen? Nebo jak jsem psal výše ULN2803A. Ještě máš možnost použít další tranzistor na posílení buzení toho původního.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
DragonSoul
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.3.2010
Příspěvky: 521
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: 02 září 2017, 12:46    Předmět: Spínání motoru TTL logikou - Atmega Citovat

Přeji hezký den.
Chtěl bych poprosit o radu.
Potřeboval bych uC spínat motorek od autíčka (pohyb dopředu/dozadu)
Vstupní napětí je 6V (4x1,5V AA baterie).
Přemýšlel jsem použít L293 můstek, ale mám obavy aby se motorek vůbec točil, protože jsem se dočetl v datasheetu že napětí poklesne až o 2 volty.
Použití běžného tranzistoru asi není možné, neboť jsem naměříl odpor na cívce cca 6ohm, což dává asi 1A přes motorek a nedokázal jsem vybrat tranzistor tak, aby byl saturovaný při max 20mA na Gate. HFE je příliš malé. Použití Darlingtonova páru asi taky nepůjde, protože dle datasheetu poklesne napětí mezi colectorem a bází o 1,4V - opět motorek se bude točit asi moc pomalu, pokud vůbec.
Je moje úvaha správná? Jaké navrhujete řešení?

_________________
Hodne se ucim (delam hodne chyb).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 754

PříspěvekZaslal: 02 září 2017, 13:18    Předmět: Re: Spínání motoru TTL logikou - Atmega Citovat

DragonSoul napsal:
... aby byl saturovaný při max 20mA na Gate.


Předpokládám, že jsi myslel 20mA do báze, ale k věci :

Co zkusit třeba MCP1404 nebo něco podobnýho ? Napájecí napětí od 4,5V (to může být trochu problém při slabších baterkách), maximální proud až 4,5A. Výstup to spíná MOSFETama.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
DragonSoul
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.3.2010
Příspěvky: 521
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: 02 září 2017, 13:51    Předmět: Citovat

Omlouvám se, samozřejmě do báze.
Takže bych se měl v tomto případě zaměřit spíš na Mosfety? Hledám něco dostupného, co lze běžně koupit. Alespoň vím, kam se zaměřit.

_________________
Hodne se ucim (delam hodne chyb).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
DragonSoul
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.3.2010
Příspěvky: 521
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: 02 září 2017, 14:45    Předmět: Citovat

Prosim tedy o overeni.
Vybral jsem si pro H-mustek 4 IRFD110.
Proud do gate z procesoru musim omezit na max. 20mA. Napr. pro 5mA 1kOhm? I presto se tranzistor sepne/rozepne i kdyz se napeti do source bude pohybovat mezi 4-6 volty? Tranzistory muzu sepnout/rozepnout primo z pinu Megy?
Mezi Gate a minus mam davat odpory 20k jak je obvykle u bipolarnich tranzistoru?

_________________
Hodne se ucim (delam hodne chyb).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 754

PříspěvekZaslal: 02 září 2017, 16:22    Předmět: Citovat

DragonSoul napsal:
... Vybral jsem si pro H-mustek 4 IRFD110. ...


IRFD110 je N-MOSFET - s tím H-můstek neuděláš. Potřebuješ 2x N-MOSFET (na GND místo NPN) a 2x P-MOSFET (na VCC místo PNP).

DragonSoul napsal:
... Proud do gate z procesoru musim omezit na max. 20mA. Napr. pro 5mA 1kOhm? ...


U FETů není nutné dávat odpor do GATE - chová se jako kondenzátor. FET tranzistor se neotevírá proudem, ale napětím. Na druhý straně už jsem se setkal s tím, že když jsem odpor do GATE nedal, dělalo to hlouposti. Odpor tam klidně dej, ale stačí tak 10-100 Ohmů.

DragonSoul napsal:
... I presto se tranzistor sepne/rozepne i kdyz se napeti do source bude pohybovat mezi 4-6 volty? Tranzistory muzu sepnout/rozepnout primo z pinu Megy? ...


Jak jsem psal, tranzistor otevírá pomocí napětí Vgs. Tranzistory můžeš otevírat přímo pinem ATmegy. Při jakém napětí se tranzistor začne otevírat udává hodnota Vth. Pokud budeš procesorem řídit všechny 4 tranzistory, dej si pozor, abys neotevřel oba tranzistory (N i P) na jedné straně současně. To by nemusely ustát.

DragonSoul napsal:
... Mezi Gate a minus mam davat odpory 20k jak je obvykle u bipolarnich tranzistoru? ...


Mezi G a GND (u N-FET) nebo G a VCC (u P-FET) uzavírací odpor dávat sice nemusíš, ale rozhodně tím nic nezkazíš. Osobně dávám 10k nebo víc, abych zajistil definovaný stav před inicializací pinů procesoru. Ostatně pokud se podíváš do datasheetu od té MCP1404-ky, tak ty dva tranzistory na výstupu je vlastně jedna strana toho, co máš v plánu postavit. Když na výstupy tý MCP1404 připojíš ten motůrek přímo, mělo by to šlapat. Při šikovném výběru tranzistorů ale můžeš dosahnout podstatě menšího odporu v sepnutém stavu (MCP1404 má cca 3 Ohmy, IRFD110 má 0,54 Ohmu). S FET tranzistorama a bipolárníma se pracuje ve spínacím režimu hodně podobně.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
DragonSoul
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.3.2010
Příspěvky: 521
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: 02 září 2017, 17:32    Předmět: Citovat

Moc dekuji za odpoved, zase jsem trochu chytrejsi.
Zadal jsem totiz do strejdy googla h bridge with unipolar tranzistor a podle nekterych obrazku to vypada ze pouzivaji pouze N-Mosfety.
H-Mustek s bipolarnimi tranzistory je mi jasny. Tam musi byt take 2xNPN a 2xPNP. H-Mustek s unipolarnimi tranzistory se asi tedy musi udelat stejne. Nevim proc mi to nedoslo.

_________________
Hodne se ucim (delam hodne chyb).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 280

PříspěvekZaslal: 04 září 2017, 15:36    Předmět: Citovat

Ahoj. To, že některé H-můstky mají identické N-mosfet tranzistory má malý zádhel. Napěťové úrovně vůči GND (source). Ty horní jsou napěťově výše než ty dolní. Ale pokud bys je (gate) držel odporem na GND (source) a optočlenem spínal (gate) vůči +6V nebo drainu, tak je to v pohodě. Jen musíš dodržet, jak píšou kluci výše, ošetření situace souběžného otevření jedné větve. A jak má nějaký slovenský kolega napsáno v záhlaví: součástky fungují na základě dýmu. Ak dým unikne, už nefungují .... Smile
Dají se samozřejmě použít také budiče mosfetů, ale zase aby to nebylo moc složitý. U H-můstků s tranzistory s P a N kanály, stačí méně vývodů na řízení. Dělají se i P a N mosfety v jednom pouzdru, ale nevím, jak jsou na tom s minimálním napětím, při kterém ještě korektně fungují. Zkus hledat dual mosfet. V rychlosti třebas tento IR4426SPBF, ale spodní napětí je na hraně.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
DragonSoul
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.3.2010
Příspěvky: 521
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: 05 září 2017, 20:39    Předmět: Citovat

Omlouvám se ale potřebuji názorný příklad z datasheetu.
Mějme nahodny tranzistor MMFTN170.
Maximalni napeti mezi Drain a Source muze byt 60V. Je to tak?
Minimalni napeti mezi Drain a Sourc muze byt 60V. ???
Tranzistor rozepnu napetim mezi 0.8-3V do Gate Muzu tam klidne dat 5-60 Voltu, sepnu napetim mensim nez 0V. . Je to tak?
Fungoval by pro moje ucely napr. budic TC4427COA? Dle meho ma parametry v pořádku, Když tam pošlu více než 2,4V budu mít na výstupu 6-0,025V a když shodím vstup na 0 přes output na GND může být obrácený směr?

_________________
Hodne se ucim (delam hodne chyb).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika s mikrokontroléry, procesory Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
 
Strana 4 z 5
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2018 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)