forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Úprava Atmel programátoru pro ISP, výhody a nevýhody ISP
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Programátory
 
MichoCZ
Přispěvatel
Přispěvatel


Založen: 25.2.2011
Příspěvky: 21
Bydliště: Hodonín

PříspěvekZaslal: 27 únor 2011, 23:12    Předmět: Úprava Atmel programátoru pro ISP, výhody a nevýhody ISP Citovat

Chci se zeptat, jestli je lepší programovat přímo na desce, nebo si MCU naprogramovat mimo na nějaké DIP desce a potom vsadit do socketu. Ve škole jsme programovali Freescale procesory přímo připájený v kitu takže spíš začínám. Ale chci se dát spíš cestou atmelu a mám objednaný programátor pouze s 10pinovou kšandou. Na netu jsem našel http://www.ecrater.com/p/2513437/atmel-extension-dip-board-for-avr#, ale příjde mi to docela drahé, na to co tam je k dispozici. Nekreslil už někdo něco takového? Případně má smysl si to nakreslit a vytvořit?

Arrow administrator: přejmenováno z "DIP deska k programátoru IPS"
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1447

PříspěvekZaslal: 28 únor 2011, 0:24    Předmět: Citovat

Programujem vyhradne ISP (In System Programing). Nepouzivam JTAG a podobne barlicky, ale programujem iba cez SPI rozhranie, respektive cez bootloader.

Davam si samozrejme pozor, aby som blbo nenaprogramoval FUSES, ale to patri k beznemu folkloru programatora ATmega Smile

Puzdra TQFP a QNF sa celkom dost blbo programuju mimo aplikacie. Co sa kvality programovania tyka, nie je v tom absolutne ziaden rozdiel, ci programujes v aplikacii, alebo v programatore. Skor by som povedal, ze vytahovat cip a davat ho do programatora je dnes tazky archaizmus.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
MichoCZ
Přispěvatel
Přispěvatel


Založen: 25.2.2011
Příspěvky: 21
Bydliště: Hodonín

PříspěvekZaslal: 28 únor 2011, 0:41    Předmět: Citovat

Zajímavá informace. Takže schéma, co jsem našel na internetu si upravím a a přidělám tam ještě i ten konektor k programování. I když ono se tu objeví asi ještě víc názorů.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2138

PříspěvekZaslal: 28 únor 2011, 1:34    Předmět: Citovat

Moc jiných názorů nečekej, dnes už se zkrátka lámání nožiček švábům a jejich ničení elektrostatikou (ikdyž to se mi ještě nestalo) tolik nenosí Smile.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
alongo
Profesionál
Profesionál


Založen: 16.8.2012
Příspěvky: 115

PříspěvekZaslal: 16 leden 2014, 11:24    Předmět: Citovat

Ahojte neviete nahodou ci programator avr isp mk2 nejakym sposobom dokaze napajat aj aplikaciu. Alebo treba vzdy pouzit externe napajanie. Dakujem
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
DragonSoul
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.3.2010
Příspěvky: 503
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: 16 leden 2014, 13:30    Předmět: Citovat

Obecne vzato bezne dostupne programatory jako AVR ISP nejlevnejsi v GME, BIPROG, Dragon apod umoznuji napajet uC pres USB port, takze jej neni potreba napajet externe.
Nicmene pro testovaci ucely to nedoporucuji, protoze staci zkrat v nevhodnou chvili, a cely USB port jde do kyticek. Taky mam pocit ze je proud limitovan max 0.1/0.5 A (max proud USB je 500mA u beznych PC/notebooku).
Programator AVR ISP MK2 z GME ma jumper 1, ktery kdyz se spoji tak se mezi VCC a GND objevi cca 4.8V (pravdepodobne chraneni pred zminenym zkratem)

_________________
Hodne se ucim (delam hodne chyb).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
alongo
Profesionál
Profesionál


Založen: 16.8.2012
Příspěvky: 115

PříspěvekZaslal: 16 leden 2014, 14:21    Předmět: Citovat

Nahodou nevies ktory jumper treba prepojit? Takto to vyzera vnutri:


IMG_8753.JPG
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  IMG_8753.JPG
 Velikost:  223.4 kB
 Staženo:  324 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
DragonSoul
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.3.2010
Příspěvky: 503
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: 16 leden 2014, 15:19    Předmět: Citovat

Myslel jsem, ze mas toto http://www.gme.cz/programator-avrprog-usb-v3-p752-447
Tady zadny jumper nevidim, tak bud to pracuje standartne, tak, ze na 2-pin musis privest 5V aby programator pracoval s AvrStudiem, nebo je na 2 pinu 5V, ktere teoreticky muzes pouzit.

Edit: Tak pokud je to tento programator http://www.gme.cz/prog-at-avr-isp-p752-663 tak jsem se nedocetl ze lze pouzit k napajeni uC, tak bych z toho usoudil, ze nelze.
Dale se pise, ze ma tento programator 200mA spotrebu coz starsi pocitace/notebooky nedokazou dodat.

_________________
Hodne se ucim (delam hodne chyb).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
alongo
Profesionál
Profesionál


Založen: 16.8.2012
Příspěvky: 115

PříspěvekZaslal: 16 leden 2014, 15:32    Předmět: Citovat

Mam ten druhy. Kupil som si ho nedavno funguje ako ma len s tym ze musim aplikaciu napajat externe co je dost od veci..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Radius
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2013
Příspěvky: 450

PříspěvekZaslal: 16 leden 2014, 15:54    Předmět: Citovat

ISP/JTAG/IAP nic jinýho nepoužívám. Představa že jdu do rozvaděče, vyndavám jednotku, z ní vyndavám procesor...brrr
_________________
x51 , ARM , XILINX
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
alongo
Profesionál
Profesionál


Založen: 16.8.2012
Příspěvky: 115

PříspěvekZaslal: 16 leden 2014, 15:58    Předmět: Citovat

Nechapem co si chcel tym povedat
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
DragonSoul
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.3.2010
Příspěvky: 503
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: 16 leden 2014, 17:00    Předmět: Citovat

Ja taky ne, ale taky te nechapu, proc se branis externimu napajeni. Prece jenom kupovat novy board do pocitace v pripade, ze se ti podari zkratnout 5V a nemas to osetreno je vetsi voser nez 2 dratky ze zdroje.
_________________
Hodne se ucim (delam hodne chyb).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
alongo
Profesionál
Profesionál


Založen: 16.8.2012
Příspěvky: 115

PříspěvekZaslal: 16 leden 2014, 17:14    Předmět: Citovat

Doteraz som pouzival programator usb asp bol spraveny zo stranky fischl.de ten podporuje napajanie aplikacii za ten cas sa mi nikdy nepodarilo skratnut ho. V podstate je to aj nemozne. Lebo spravim si hotovu aplikaciu ktoru na prvy krat pripojim k zdroju ked je vsetko ok tak uz je len napajany s programatora a programujem, vylepsujem, skusam, testujem atd.
Programujem ho s notebooku vela krat sa stava ze idem niekde do terenu. A potom je problem to napajat externe...

Su nejake ine programatory ktore podporuju napajanie aplikacii? Pravdepodobne ten mkII posuniem niekomu dalej sakra.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
DragonSoul
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.3.2010
Příspěvky: 503
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: 16 leden 2014, 18:39    Předmět: Citovat

Tak v tom pripade bych dal pouzil ten filch programator. Nebo je take mozne vyvest 2 dratky z konektoru USB a dat tam radovou svorku, kterou potom zapojis do sveho boardu, ktery na to bude pripraveny
_________________
Hodne se ucim (delam hodne chyb).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
xpertvis
Profesionál
Profesionál


Založen: 3.12.2010
Příspěvky: 221

PříspěvekZaslal: 16 leden 2014, 19:27    Předmět: Citovat

moderne notebooky (ten moj ma asi rok) maju uz aj protiskratovu ochranu USB. Zistil som to neopatrnym manipulovanim s protodoskou. Tiez pouzivam ten fischl ISP programator. Windows mi len vypisal, ze doslo k pretazeniu na porte a ci chcem resetnut port. Nikde v specifikacii k notasu sa o tom samozrejme nepise, neodporucam to ani skusat, to by bola blbost. Ja len ze uz aj taketo fičurky sa vyuzivaju v notasoch.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Programátory Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Strana 1 z 2
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)