forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
40 tlačítek a jeden Port. Zapojení, jde to vůbec?

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika s mikrokontroléry, procesory
 
lukasanov
Účastník
Účastník


Založen: 19.1.2011
Příspěvky: 11

PříspěvekZaslal: 01 únor 2011, 23:31    Předmět: 40 tlačítek a jeden Port. Zapojení, jde to vůbec? Citovat

Mám takovej dotaz, jde nějak jednodušše zapojit 40 tlačítek na jeden jedinej port.
Napadla mě možnost na 2 porty jako klávesnici tudíž bych potřeboval jeden celý port a u druhého portu 5 pinů, tudíž bych mohl použít 40 tlačítek, jenže už by mi nezbývalo dostatek portů(pinů) na ostatní věci, které taky potřebuju.

Tak už jsem zjistil, že to jde udělat expandérem, bohužel nikde nemůžu najít nějakej levnej nebo dnešní náhradu.
P.S: Myslel jsem tento 82c43 nebo 82c55A
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2139

PříspěvekZaslal: 02 únor 2011, 1:02    Předmět: Citovat

Záleží, jak to potřebuješ rychlý. Pomocí PISO registrů (74HCT165) bys to měl zvládnout na 3 pinech (load, clk, data). Registrů bude potřeba 5ks.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
lukasanov
Účastník
Účastník


Založen: 19.1.2011
Příspěvky: 11

PříspěvekZaslal: 02 únor 2011, 13:07    Předmět: Citovat

Na rychlosti mi nezáleží, neboť vím abych to mohl nandat do jednoho portu, musím obětovat rychlost.
A nedalo by třeba lepší použí tento? 74HCT251. Ke zjednoduššení Programu?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2139

PříspěvekZaslal: 02 únor 2011, 14:49    Předmět: Citovat

Žádne zjednodušení v použití MX nevidím. Naopak, bez dalšího dekodéru se nevejdeš na 1 port.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
lukasanov
Účastník
Účastník


Založen: 19.1.2011
Příspěvky: 11

PříspěvekZaslal: 02 únor 2011, 15:54    Předmět: Citovat

Oukej. Smile Tak díki moc Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Atlan
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.2.2009
Příspěvky: 957

PříspěvekZaslal: 03 únor 2011, 9:38    Předmět: Citovat

pripojenie odporovej siete na AD prevodnik...teoreticky...lebo pri 40 odporoch by to bolo zajimave Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
lukasanov
Účastník
Účastník


Založen: 19.1.2011
Příspěvky: 11

PříspěvekZaslal: 03 únor 2011, 11:36    Předmět: Citovat

Tak to nebudu potřebovat. To nejsou špínače, ale tlačítka. A použiju 2x 74HCT165, kde u jednoho využiju všech 8 bitů a u druhého 5 bitů a propojím to jako klávesnici ne snad? Nebo ne? Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2139

PříspěvekZaslal: 03 únor 2011, 12:57    Předmět: Citovat

Jaký je problém s rozdílem mezi spínačem a tlačítkem. 5 nebo 8 tlačítek na 1 AD vstupu bys vpohodě rozlišil.

Jako klávesnici to zapojíš těžko... Jak tam totiž chceš v řádcích nebo sloupcích točit logickou úroveň, když máš na registrech k dispozici pouze vstupy??? Musel bys mít 1 SIPO (kterým bys určoval např. vybraný sloupec) a druhý PISO(kterým bys četl např. řádky).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Atlan
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.2.2009
Příspěvky: 957

PříspěvekZaslal: 03 únor 2011, 15:40    Předmět: Citovat

taak moze pouzit pcf8574 jeden ako vystupny a jedn ako vstupny este ti neico zvysi.... dokonca by si mal...aj jeden pin co by mohol vyvolavat prerusenie... cize na ovladanie 3 piny, ak ozelies prerusenie tak 2. Chodi to po i2c zbernici. existuju aj ine obvody podobne tomu cenovo +- to iste 45czk
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Anonymní






PříspěvekZaslal: 06 únor 2011, 17:43    Předmět: Citovat

A nebo třeba taky 74LS(HC/T) 154, 145, 138... 148... těch možností je vážně poměrně dost, a žádná není vyloženě špatná. A nebo třeba MH1KK1 Very Happy
Návrat nahoru
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika s mikrokontroléry, procesory Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
 
Strana 1 z 1
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2018 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)