forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Program pro medomet (prog. odstředivka pro vytočení medu)
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Microchip
 
cirus
Nováček
Nováček


Založen: 7.10.2010
Příspěvky: 9

PříspěvekZaslal: 10 říjen 2010, 11:55    Předmět: Program pro medomet (prog. odstředivka pro vytočení medu) Citovat

Prosím o pomoc:
Mám strejdu (55let, je to chuďas a věnuje se včelám). Pořád mne otravuje, že když si prej furt hraju s PC, tak bych mu měl udělat flash do nějakýho microchipu, aby mohl vyměnit mechanický programátor (něco jako z pračky Tatramat) za elektronický. Obvody na tišťáku a periferie si prej umí udělat jak potřebuje. To on fakt opravdu umí! Protože mu nějaký mašiny chodí s mechanickými programy ala Tatramat (on říká anologový programy).
Jenže já to sice tady studuju jek umím a nikam to nevede, jen utrácím prachy za součástky, čas a úsilí na něco co je jistě už vykoumáno!

O co (strejdovi) jde:

Pro vytočení (získání medu od včel) používá tzv. medomet - tj stroj , něco jako programovaná odstředivka. Ta se musí točit sem tam rychle nebo pomalu podle momentálního stavu plástů tak jak si určí sám včelař. A to je :
1) po spuštění jednopólovým vypínačem, rozběhnutí (libvolného= třeba SS sériového, nebo jiného ) motoru směrem A(např. vpravo);
2) možnost plynule nastavit rychlost otáček (potenciometrem v rozsahu třeba 5-100%, nebo 0-100%)
3) možnost nastavit dobu tohoto otáčení vpravo při té nastavené rychlosti (plynule potenciometrem v rozsahu 0-60 minut)
4) vypnout; počkat cca 5 sec a zapnout motor v opačném směru B
5) zase možnost plynule nastavit rychlost otáček (potenciometrem - tím samým jako předtím, nebo dalším)
6) zase možnost nastavit dobu tohoto otáčení v opačném směru při té nastavené rychlosti (plynule potenciometrem - tím samým jako předtím, nebo dalším)
7) vypnout; počkat cca 5 sec a zapnout motor v opačném směru A; zase možnost plynule nastavit rychlost otáček (potenciometrem - tím samým jako předtím, nebo dalším); zase možnost nastavit dobu tohoto otáčení v opačném směru při té nastavené rychlosti (plynule potenciometrem - tím samým jako předtím, nebo dalším)
8 ) vypnout; počkat cca 5 sec a zapnout motor v opačném směru B; zase možnost plynule nastavit rychlost otáček (potenciometrem - tím samým jako předtím, nebo dalším); zase možnost nastavit dobu tohoto otáčení v opačném směru při té nastavené rychlosti (plynule potenciometrem - tím samým jako předtím, nebo dalším)
9) vypnout; počkat cca 5 sec a zapnout motor v opačném směru A; zase možnost plynule nastavit rychlost otáček (potenciometrem - tím samým jako předtím, nebo dalším); zase možnost nastavit dobu tohoto otáčení v opačném směru při té nastavené rychlosti (plynule potenciometrem - tím samým jako předtím, nebo dalším)
To znamená 5 cyklů se změnou otáček, ale každý cyklus s jinou rychlostí a časem
10) vypnout
-----------------------------------------
Program by měl být napsaný v asm abychom ho mohli pomocí VM 111(k8084) nasypat do nějakého procesoru (prosím doporučte jaký).
Je to vůbec takto možné?
Díky moc

Arrow administrator: přejmenováno z "Program pro medomet?"
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Petr
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.2.2008
Příspěvky: 645
Bydliště: Praha západ Hostivice

PříspěvekZaslal: 10 říjen 2010, 14:40    Předmět: Citovat

Celkem jednoduchý program, akorát místo potenciometru bych použil pro regulaci otáček dvě tlačítka UP – DOWN. V takovém případě si můžeš v každém z deseti cyklů nastavit jiné otáčky, případně je přímo za běhu programu tlačítky měnit.
Bohužel v asm nepíšu, tak snad se toho někdo jiný ujme.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
INKOGNITTO
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.12.2009
Příspěvky: 171

PříspěvekZaslal: 10 říjen 2010, 15:17    Předmět: Citovat

Vsetko sa da, pisem ASM pre Microchip. 16F rada ti na to bude bohate stacit. Tam mozme ocakavat nejaky display ktory ti bude zobrazovat smer, cas atd. no a da sa to riesit cez potenciometre, ale asi naozaj budu lepsie tie tlacitka UP, DOWN, NEXT,...
Hladas nejakeho samaritana co nevie co s volnym casom ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
P.O
Anonymní





PříspěvekZaslal: 10 říjen 2010, 15:33    Předmět: Citovat

Zajímavé a neobvyklé použití, mě se ta myšlenka líbí Smile Jinak tlačítka bych asi nedával, nebyl by lepší nějaký rotační enkodér (třeba optický ze staré myši s kuličkou), který v podstatě spojí výhody obojího (plus jen jedno potvrzovací tlačítko)? Nějaká enkodérová inspirace zde...
Návrat nahoru
 

 
cirus
Nováček
Nováček


Založen: 7.10.2010
Příspěvky: 9

PříspěvekZaslal: 11 říjen 2010, 7:00    Předmět: Citovat

On mi sice říkal jak to pracuje (má pracovat), já si to zapsal a dal sem. Pak mi napsal jak mu pracuje ten analog a jak by to mělo makat tady:
----------------------------------------------------------
Požadavky průběhu programu:
1.START - tlačítkem
2. kontrola průběhu programu LED diode blikání
3. možnost přerušení průběhu programu a jeho pokračování. provedení jedním tlačítkem.
4.STOP ukončení programu tlačítkem
***************************************************************
Představa průběhu programu: " ( znázorněné výstupy př. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.)
Po startu " sepne " 1. " chod motoru v pravo
" sepne " 3. " periferní časový spínač který po uplynutí,nastaveného času dá povel na vtup
" sepne " 4. " periferní relé potenciometru nastavení otáček motoru pohonu prvního)
povel od časového spínače jako od tlačítka
***************************************************************
Vytvořeni mezičasu : asi30sec. (doběh setrvačností)
*************************************************************** Poznámka
Pokračuje: 2. " chod motoru v levo všechny výstupy do úrovně H , inpulz z čas ***. spínače ve všech cyklech****************** ****************************************************
3. " čas
4. " nas otáčky pot prvního)
***************************************************************
mezičas 30sec
***************************************************************
Pokračuje 1. v pravo
3. čas
5. relé potenciometru druhého)
***************************************************************
mezičas 30sec
***************************************************************
Pokračuje 2. v levo
3. čas
5. pot druhého)
***************************************************************
mezičas 30 sec
***************************************************************
Pokračuje 1. v pravo
3. čas
6. pot třetího)
***************************************************************
mezičas 30 sec
***************************************************************
Pokračuje 2. v levo
3. čas
6. pot třetího)
***************************************************************
mezičas 30 sec
***************************************************************
Pokračuje 1. v pravo
3. čas
7. pot čtvrtého)
***************************************************************
mezičas
***************************************************************
Pokračuje 2. v levo
3. čas
7. pot čtvrtého)
***************************************************************
KONEC Konec programu
***************************************************************
čtvrtého)
***************************************************************


Naposledy upravil cirus dne 11 říjen 2010, 12:01, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Divous
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.4.2009
Příspěvky: 226
Bydliště: Valašsko

PříspěvekZaslal: 11 říjen 2010, 9:38    Předmět: Citovat

Jestli jsem to pochopil, tak motor je na 220V nebo jaký?
Program by měl být schopen provést celý cyklus bez zásahu operátora? (tedy kromě nastavení otáček)


P.S. Koukám, že se mermomocí snažíš získat pomoc.
Stejné téma jsi založil i tady. http://www.elektroworld.info/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=39706
Jsem zvědav, kde ti poradí dřív a líp.

_________________
AVR Studio 4.18 + WinAVR, AVR Studio 6.2
Elnec T51prog, ASIX PRESTO, AVR MKII
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
jaromir
Profesionál
Profesionál


Založen: 11.12.2009
Příspěvky: 193
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: 12 říjen 2010, 15:52    Předmět: Citovat

Ako spominali kolegovia predo mnou, tak napisat taky program nie je nic zlozite. Zas na druhu stranu, zadarmo to nikto robit nebude - ak keby to samotne pisanie trvalo jednu hodinu, co je realny cas, tak to treba zospajkovat, ozivit, poslat a semtam zodpovedat nejaku otazku...
Takze zasadna vec bola zodpovedana - da sa to urobit a je to jednoduche. Teraz musi cirus este tak nejak specifikovat, kolko do toho chce investovat penazi - ak to samozrejme nechce urobit sam.

_________________
Moje osobne stranky: http://jaromir.xf.cz/ - aktualizacia 11.8, pridana stranka okolo BSD Unixu na PIC32
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
cirus
Nováček
Nováček


Založen: 7.10.2010
Příspěvky: 9

PříspěvekZaslal: 13 říjen 2010, 8:03    Předmět: Citovat

To jaromir:
Není to složité - OK
Kolik € bys za to zpracování chtěl?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
XiXao
Přispěvatel
Přispěvatel


Založen: 14.1.2008
Příspěvky: 25
Bydliště: Svatobořice - Mistřín

PříspěvekZaslal: 13 říjen 2010, 12:08    Předmět: Citovat

Tak si to čtu a přesně tuto věc jsem řešil. Motor musí být min. 250W, když bude na 230 tak je potřeba použít fr. měnič (ten je pro strejdu poměrně drahý), ale pokud má medomet ze stejnosměrným motorem, tak by to šlo řídit PWMkem (starší medomety byli na SS motor, protože si včelaři točili i u úlu).
Takže jsem ochoten pomoct, napiš zprávu a nějak se domluvíme.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2139

PříspěvekZaslal: 13 říjen 2010, 19:08    Předmět: Citovat

Ani pro střídavý motor(1f, záleží částečně i na typu) není potřeba frekvenční měnič. Všechno se dá řešit programově.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
cirus
Nováček
Nováček


Založen: 7.10.2010
Příspěvky: 9

PříspěvekZaslal: 15 říjen 2010, 8:33    Předmět: Citovat

Předal jsem přihlašovací údaje pro nick cirus strejdovi, bude s vámi komunikovat on sám, já se v tom vůbec nevyznám.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
eurobastler
Účastník
Účastník


Založen: 28.9.2010
Příspěvky: 19

PříspěvekZaslal: 17 říjen 2010, 19:15    Předmět: Citovat

Mal som na strednej majstra vcelara, on sa tiez chystal urobit vlastny medomet a spominal dynamo zo Skody 1000. Mozno by to stalo za pokus.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
pepeee
Anonymní





PříspěvekZaslal: 25 únor 2015, 22:41    Předmět: Citovat

Mám frekvenční měnič a 3f motor najde se tu někdo kdo by mi pomohl s nastavením měniče? Ideálně Brno - Znojmo, na ceně se určitě dohodneme.
Návrat nahoru
 

 
Sender
Profesionál
Profesionál


Založen: 16.8.2014
Příspěvky: 56

PříspěvekZaslal: 25 únor 2015, 23:41    Předmět: Citovat

Jaký je to měnič ? Máš manuál ? Jde to řešit i na dálku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
elc
Přispěvatel
Přispěvatel


Založen: 11.10.2008
Příspěvky: 22
Bydliště: Poprad-Slovensko

PříspěvekZaslal: 26 únor 2015, 14:37    Předmět: Citovat

To Pepeee!
Napíšte aspoň výrobcu, typ meniča, Vaše požiadavky, čo a ako to má robiť a hádam by sa dalo pomôcť na diaľku, ako napísal p. Sender.
Prajem príjemný deň.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Microchip Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Strana 1 z 2
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2018 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)