forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Prevodnik 0-30 Amper na 0-5 Voltu
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů
 
DragonSoul
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.3.2010
Příspěvky: 503
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: 29 září 2010, 22:00    Předmět: Prevodnik 0-30 Amper na 0-5 Voltu Citovat

Preji prijemny vecer.
Potreboval bych pro svou aplikaci nejaky prevodnik pro Atmegu. Vim ze to bude cca 20-28 Voltu a 0-30 Amper. Budu pocitat spotrebu, nebo watty, to uz softwarove zvladnu. Bohuzel jsem nenasel zadne prevodniky 0-30A na 0-5 voltu. U voltu to bude asi jednoduche bocnikem, ale kdyz zadam neco jako digitalni ampermetr, tak mi to nachazi jenom same multimetry. Nemate tip na nejaky hotovy obvod, nebo klidne i zapojeni s nejakym dostupnym konvertorem?
Mockrat diky

_________________
Hodne se ucim (delam hodne chyb).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2139

PříspěvekZaslal: 29 září 2010, 22:53    Předmět: Citovat

U napětí se nepoužívá bočník, nýbrž dělič Smile Bočník je pro měření proudu vyššího než zvládne měřící zařízení.
Mohlo by tě zajímat třeba toto:
http://automatizace.hw.cz/integrovane-senzory-proudu-a-problematika-pouziti-1cast
http://hw.cz/firemniclanky/glyn-czech-republic/art2902-merime-proudy-male-i-velke.html

Nebo potom klasika - odpor a napětí na něm zesílit operákem. Ovšem ten proud je dost velký. R=0.01 => U=0-0.3V, Pmax=9W.
Nedávno tu něco takového bylo (zapojení vpořádku ikdyž zbytečně složité, jen odpor 0R22 nebyl 0R22...)


Naposledy upravil piityy dne 30 září 2010, 0:53, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
DragonSoul
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.3.2010
Příspěvky: 503
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: 29 září 2010, 23:11    Předmět: Citovat

Jasne ze delic a ne bocnik, jsem uz unaveny pokrocilym casem a hledanim na internetu.
_________________
Hodne se ucim (delam hodne chyb).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
lou
Profesionál
Profesionál


Založen: 9.10.2009
Příspěvky: 296

PříspěvekZaslal: 30 září 2010, 13:10    Předmět: Citovat

Pro tebe ideální ACS712-30A. převádí 0 - 30A na zhruba 0 - 5V (ve skutečnosti asi 0,5 -4,5 V). I deální pro vyhodnocení AD převodníkem atmelu.
Horší je ho ale sehnat - dívám se že ho nemá ani farnell.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Petr
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.2.2008
Příspěvky: 645
Bydliště: Praha západ Hostivice

PříspěvekZaslal: 30 září 2010, 19:22    Předmět: Citovat

Nechal jsem si je poslat jako vzorky, ještě mám čtyři, ale jen 0 - 150A, jeden už jsem daroval zde někomu na fóru.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
DragonSoul
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.3.2010
Příspěvky: 503
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: 30 září 2010, 20:46    Předmět: Citovat

Mockrat diky za ochotu, ale potreboval bych neco dostupneho.
Muzete nekdo priblizit nejaky priklad s tim "operakem" Neco jsem nasel, ale absolutne netusim, jak pityy dosel k tem hodnotam odporu.

_________________
Hodne se ucim (delam hodne chyb).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2139

PříspěvekZaslal: 30 září 2010, 20:55    Předmět: Citovat

Ti to s tim odporem namaluju. Ten odpor 0R01 jsem nahodil od oka a dopočítal zbytek. Odpor doporučuju složit z několika větších (0R1 se dají běžně koupit). Budeš schopen odvést oněch 9W tepla? Nebo je potřeba ještě ubrat? Ovšem snímaný napětí je už tak celkem malý.
Při tak malém měřícím odporu je naprosto kritický správný návrh DPS (rozvod GND, slabproud a silnoproud oddělené, spojené až u odporu). U toho dalšího obdobného tématu nakonec taky zjistil, že mu to měří jinak při různých odporech(a proudech) a to má pravděpodobně pro nesprávný návrh desky.
Nebude ti vadit měření u země?
Na tohle by už bylo opravdu leší něco jinýho než odpor Wink Na farnellu ty alegra mají, bylo by to jednodušší, než toto a v ceně velkej rozdíl nebude.



mereni_proudu.gif
 Komentář:
 Velikost:  4.96 kB
 Zobrazeno:  19912 krát

mereni_proudu.gif


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1158
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 02 říjen 2010, 21:35    Předmět: Citovat

Když už jsi si vzpoměl na to "minulé" téma, tak tam ještě nebyla DPS vyrobená. Ale dnes už je DPS hotová, už to funguje perfektně.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
DragonSoul
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.3.2010
Příspěvky: 503
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: 03 říjen 2010, 8:20    Předmět: Citovat

Jak psal Lou na farnellu jsou ty allegra ve stavu ocekavane doruceni, coz znamena, ze nikdo nevi, jestli jeste nekdy prijdou Smile
Ale asi si na ne pockam, je to spolehlivejsi reseni.

_________________
Hodne se ucim (delam hodne chyb).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Petr
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.2.2008
Příspěvky: 645
Bydliště: Praha západ Hostivice

PříspěvekZaslal: 03 říjen 2010, 12:49    Předmět: Citovat

Napiš si o vzorky, bude to rychlejší... Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
BorgMcz
Profesionál
Profesionál


Založen: 5.7.2010
Příspěvky: 101
Bydliště: Cheb

PříspěvekZaslal: 03 říjen 2010, 17:15    Předmět: Citovat

No pokud potrebujes galvanicke oddeleni od merene casti pouzij ten snimac, sam jsem to pouzival a funguje dobre, ale pokud ti nevadi , ze budes merit na stejnem potencialu, tak pouzij to zapojeni s odporem a OZ, nebo jen odporem, pokud neni potreba velkeho rozliseni. Ja pro mereni proudu do 3A v jedne aplikaci pouzivam pouze ten odpor 0.05/3W v SMD kouzdre (myslim ze 2531, ted nevim presny rozmer) s referenci 2,54V. Bez problemu funkcni.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
DragonSoul
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.3.2010
Příspěvky: 503
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: 16 říjen 2010, 9:53    Předmět: Citovat

Na TME zde http://www.tme.eu/cz/katalog/artykuly.phtml?search=acs712&idp=1#search%3Dacs712 se objevil tento ACS712ELCTR-20 Čidlo magnetického pole +-20A za predpokladu ze se spokojim se +-20A . Myslite ze je to ono, co potrebuji? Nejak se mi nezda cena a to, ze u vsech ostatnich polozek je napsano integrovany obvod a u tohoto pouze cidlo magnetickeho pole (muze znamenat, ze tam chybi ten prevodnik) ale blizsi informace nejak nemuzu najit.
Diky moc

_________________
Hodne se ucim (delam hodne chyb).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2139

PříspěvekZaslal: 16 říjen 2010, 10:35    Předmět: Citovat

Je Wink
http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/205338/ALLEGRO/ACS712ELCTR-20A-T.html
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Anonymní






PříspěvekZaslal: 19 duben 2012, 19:03    Předmět: Citovat

honza3 napsal:
Když už jsi si vzpoměl na to "minulé" téma, tak tam ještě nebyla DPS vyrobená. Ale dnes už je DPS hotová, už to funguje perfektně.
Návrat nahoru
 

 
DragonSoul
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.3.2010
Příspěvky: 503
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: 20 duben 2012, 16:08    Předmět: Citovat

Nakonec jsem tedy koupil to cidlo a opravdu to funguje, taky moje prvni pajene SMD toho casu jeste s pistolkou Smile
_________________
Hodne se ucim (delam hodne chyb).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Strana 1 z 2
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)