forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Nastavení časovače ATMega8 pro 38,6 kHz blikání IR LED
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> AVR
 
fridlik
Profesionál
Profesionál


Založen: 13.10.2009
Příspěvky: 65

PříspěvekZaslal: 16 únor 2010, 16:55    Předmět: Nastavení časovače ATMega8 pro 38,6 kHz blikání IR LED Citovat

ahoj, potreboval bych nastavit casovac na ATMega8. Potreboval bych rozblikat IrLedku na 38 kHz. Napsal jsem nasledujici kod:
kód:
#define F_CPU 16000000UL
// FCPU = 16MHz
#include <avr/io.h>
#include <util/delay.h>

#define LED_1_ON PORTD |= (1<<PD2)      //LED 1 zapnout
#define LED_1_OFF   PORTD &= ~(1<<PD2)   //LED 1 vypnout

int main(void)
{

// Timer/Counter 1 initialization
// Clock value: 2000,000 kHz
// Mode: CTC top=OCR1A
// OC1A output: Toggle

   TCCR1A = (1 << COM1A0);
   TCCR1B = (1 << WGM12) |(1 << CS11);
   OCR1A=0x19;
   
   DDRB = (1 << PB1);         // vystup casovac1
   DDRD = (1 << PD2);         // vystup dioda
   PORTD = (1 << PD4);      // zapnout pull-up
   
   while(1)
   {
      
   //signal == 0
   if((PIND & (1 << PD4)) == 0)
    LED_1_ON;
  else
      LED_1_OFF;
   }
   
}

po rozblikani sleduji v hlavni funkci stav cidla SFH5110 - 38. Chtel bych vedet, jestli jsem to rozblikal spravne, protoze program me nefunguje. Po nahrani programu do MCU se jen rozsviti kontrolni ledka a IrLed taky sviti (nebo blika, to nevim jak poznat). Jsem zacatecnik a s casovacem pracuji poprve. Frekvence blikani mi vychazi myslim 38,6kHz, coz si nejsem jisty jestli to to moje cidlo zachyti. Zkousel jsem do nej i blikat ovladacem od televize, ale stale nereaguje. Prosim pomozte dik moc

Arrow administrator: přejmenováno z "nastaveni casovace ATMega8"
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2118
Bydliště: Vysočina

PříspěvekZaslal: 16 únor 2010, 17:26    Předmět: Citovat

V programu to nemáš popsané, ale dle podmínky předpokládám výstup IR přijímače na PD4. Pokud je na výstupu přijímače "0", znamená to, že má nosnou a tedy ti IR dioda bliká. Kdyby ti jen svítila nebo nesvítila, na výstupu přijímače by byla "1". Zkusit to můžeš vložením překážky do cesty IR paprsku.
DO vysílají kód přerušovaně, pokud tedy stiskneš tlačítko na DO a přijímač to zachytí, měla by ti LEDka na výstupu přijímače blikat viditelnou rychlostí. Otázkou ovšem je, zda má DO stejnou nosnou jako tvůj přijímač. V hlavě mi totiž nějak visí číslo 36kHz...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
fridlik
Profesionál
Profesionál


Založen: 13.10.2009
Příspěvky: 65

PříspěvekZaslal: 16 únor 2010, 17:52    Předmět: Citovat

Kdyz se na DO podivam pres kameru v mobilu, tak se zda ze blika, jenze prave IrLedka na vystupu PB1 neblika ale sviti. Taky si myslim ze dalkovy ovladac blika na 36 kHz, ale chtel jsem tim jen zkusit jestli to treba nahodou nebude i tak fungovat. Muj prijimac prijima na 38 kHz ale IrLed me blika 38,6 kHz. Nevim jestli to vadi takova odchylka. Pokud zakryju prijimac, tak má stále na výstupu 0, coz je podle me taky divny.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
DragonSoul
Anonymní





PříspěvekZaslal: 16 únor 2010, 21:24    Předmět: Trochu otazek Citovat

Ahoj.
Preji hodne uspechu s AVR
Jednu otazku
Pouzivas externi krystal? Protoze mam pocit, ze ATmega8 jde nastavit maximalne na 8MHz.
Mas nastavene fusez na ten krystal?
Je spravne zapojeny?

Cidlo vypada jako ze prijima na 38kHz, tech 6 desetin nic neznamena.
Je spravne zapojene? Ja jsem to taky zkousel, a zjistil jsem skolackou chyby ze mam prepolovany prijimac, nastesti prezil...

A ja osobne bych to delal pomoci pulzne sirkove modulace, ktera sice vypada slozite, ale po case pouzivani je to hracka.
Návrat nahoru
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2118
Bydliště: Vysočina

PříspěvekZaslal: 16 únor 2010, 22:21    Předmět: Citovat

Máš čidlo správně zapojené? Když bude čočkou k tobě, je to zleva Out-Vcc-Gnd. Díky použité filtraci (3-6kHz na 50%) by mělo i DO na 36kHz projít. Výstup lze zatížit 3mA. Zkusil bych tedy LEDku přímo na výstup (mezi Vcc a výstup). Při přijímané nosné by měla dioda svítit, jinak ne.

Pokud má jakoukoli megu8 bez "L", tak umí 16MHz.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
fridlik
Profesionál
Profesionál


Založen: 13.10.2009
Příspěvky: 65

PříspěvekZaslal: 16 únor 2010, 22:57    Předmět: Re: Trochu otazek Citovat

DragonSoul napsal:
Jednu otazku
Pouzivas externi krystal? Protoze mam pocit, ze ATmega8 jde nastavit maximalne na 8MHz.
Mas nastavene fusez na ten krystal?
Je spravne zapojeny?

krystal mam spravne zapojeny, zprovoznil jsem UART a ten jede bez problemu, fuse mam nastaveny spravne pro externi krystal.

citace:
A ja osobne bych to delal pomoci pulzne sirkove modulace, ktera sice vypada slozite, ale po case pouzivani je to hracka.

mohl by jsi mi tedy pls trochu pomoct s tim pwm? Treba jen nejaky priklad, ja jsem studoval datasheet a ty grafy v nem ale bohuzel nejsem si vzdy jistej vyberem spravnyho pwm rezimu. Rad bych i casem rozjel motory pomoci pwm, tam budu potrebovat signaly do 20 kHz, zatim mam postavenej H-bridge s L293D a jedu akorat na prepinani smeru, coz neni idealni a chtel bych regulovat i rychlost

piityy napsal:
Máš čidlo správně zapojené? Když bude čočkou k tobě, je to zleva Out-Vcc-Gnd. Díky použité filtraci (3-6kHz na 50%) by mělo i DO na 36kHz projít.

zapojeni mam podle datasheetu. Jsi si jisty ze to pises spravne? protoze v datasheetu mam je psany ze to mam zapojit OUT - GND - VCC, to co pises ty je tam napsano pro sfh5111.
citace:
Výstup lze zatížit 3mA. Zkusil bych tedy LEDku přímo na výstup (mezi Vcc a výstup). Při přijímané nosné by měla dioda svítit, jinak ne.
takze muzu primo na vystup dat 2mA LEDku?

Zatim dik moc za pomoc
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2118
Bydliště: Vysočina

PříspěvekZaslal: 16 únor 2010, 23:03    Předmět: Citovat

Ledku dát můžeš (samozřejmě přes odpor).
Se zapojením máš pravdu, blbě jsem si přečetl typ tvého senzoru.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
fridlik
Profesionál
Profesionál


Založen: 13.10.2009
Příspěvky: 65

PříspěvekZaslal: 17 únor 2010, 16:06    Předmět: Citovat

ahoj tak jsem to ted vyzkousel jen s tou ledkou. Cidlo stale hazi 0 takze nevim kde je chyba. Pravdepodobne v cidle? Asi koupit novy co?
Jeste jeden dotaz. Jak poznam co je to za cidlo, kdyz nikde neni popsany co to je zac. Zezadu na pouzdre je vlovo nahore pod sebou napsano 38 a pak dole je napsano vlevo 52 a vpravo 07. Vpravo nahore je 0? Da se podle toho neco identifikovat? Jeste jsem zkusil zapojit cidlo tak jak pise piityy a Ledka stale sviti.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Atlan
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.2.2009
Příspěvky: 843

PříspěvekZaslal: 17 únor 2010, 20:11    Předmět: Citovat

Hod foto cidla ...ale aby to nebolo rozmazane a aj niec osme tam videli.

Cidlo by malo spinat - pol tak ze ledku smerom na + cez odpor. v nutri prijimaca by mal byt puulup odpor caa23K a viac. Este sa pouziva externy odpor okolo 10K Dufam ze si pozrel datasheet ako to ma byt spravne zapojene SFH5110
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2118
Bydliště: Vysočina

PříspěvekZaslal: 17 únor 2010, 20:50    Předmět: Citovat

Pokud mu LEDka stále svítí a má ji proti napájení, tak ji má dobře. Teda pokud nemá nějakou vysokosvítivou a neutáhne ji i ten pull-up uvnitř. Spíš to vypadá na usmaženej tranzistor na výstupu ve snímači.
Jakou máš ledku(barvu) a odpor? Pro červenou (2V) by měl bejt odpor >= 1k.


Naposledy upravil piityy dne 17 únor 2010, 23:46, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
fridlik
Profesionál
Profesionál


Založen: 13.10.2009
Příspěvky: 65

PříspěvekZaslal: 17 únor 2010, 22:39    Předmět: Citovat

LEDku mam zlutou 2mA vic nevim. Rezistor myslim 2,4k
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2118
Bydliště: Vysočina

PříspěvekZaslal: 17 únor 2010, 23:57    Předmět: Citovat

Dej nám sem pro jistotu ještě to schéma (jesli se tomu tak dá vůbec říkat Very Happy), ale pravděpodobně umřel přijímač.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
fridlik
Profesionál
Profesionál


Založen: 13.10.2009
Příspěvky: 65

PříspěvekZaslal: 18 únor 2010, 18:31    Předmět: Citovat

zde zasilam "schema" Very Happy je to delany jen narychlo v malovani ve windows tak snad uspokoji Very Happy


sfh5110.gif
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  sfh5110.gif
 Velikost:  6.93 kB
 Staženo:  456 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Atlan
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.2.2009
Příspěvky: 843

PříspěvekZaslal: 18 únor 2010, 19:12    Předmět: Citovat

Ked to mas podla tejto schemy tak to svietit urcite nebude. ledku mas zle zapojenu, zakreselnu ?

A ked budes kupovat nove pozrissa PO TSOP17xx ma lepsiu citlivost ako to co mas teraz. Aspon si myslim
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2118
Bydliště: Vysočina

PříspěvekZaslal: 18 únor 2010, 19:44    Předmět: Citovat

Takhle ta dioda skutečně svítit nemůže ani kdyby sebevíc chtěla Smile Mimochodem - dioda se kreslí s čárou skrz Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> AVR Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Strana 1 z 2
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2014 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)