forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Výběr vývojového kitu pro Microchip, znáte QL200?
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Programátory
 
biker.fm
Profesionál
Profesionál


Založen: 27.1.2010
Příspěvky: 129

PříspěvekZaslal: 27 leden 2010, 21:01    Předmět: Výběr vývojového kitu pro Microchip, znáte QL200? Citovat

Zravim vsechny zde ve foru. Po dlopuhe dobe se chci vratit k hratkam s jednocipy a tak se ohlizim po nejake vyvojove desce. Mate nekdo zkusenosti s http://cgi.ebay.com/QL200-PIC-MCU-Development-Board-kit-USB-Programmer_W0QQitemZ300301302352QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item45eb5a3a50 ? Jedna se o QL200 PIC MCU Development Board kit & USB Programmer a to s treba i s porpojenim na MPLAB ? Nebo mate nekdo nejaky jiny tip na jinou odzkousenou desku ? Chci se naucit 16F628 a protoze potrebuji v budoucnu i AD prevodnik, tak taky pak prejit na 16F877.
Dekuji za pripadne reakce.

Arrow administrator: přesunuto z "Microchip"

Arrow administrator: přejmenováno z "QL200 vyvojova deska"
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Billy Bob Bean
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.9.2009
Příspěvky: 207
Bydliště: OLOMOUC - BRNO

PříspěvekZaslal: 27 leden 2010, 21:27    Předmět: Citovat

Celý jsem si to pročetl a nevypadá to vůbec špatně. Možná bych o tom aji popřemýšlel.

Já mám PVK40 v osazený v plné palbě a nestěžuju si.

PIC16F877 jsem vyměnit za PIC16F1937, je to mnohem lepší kus křemíku za ještě přijatelnější peníz.

_________________
Stavím UPSky
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
pokus.omyl
Profesionál
Profesionál


Založen: 2.1.2010
Příspěvky: 89

PříspěvekZaslal: 30 leden 2010, 14:13    Předmět: Citovat

To QL200 mi silně připomíná EasyPIC5 od Mikroelektroniky (jsou to Srbové). Kdysi jsem jim psal, poštovné je asi 27$ (+ cena zboží, samozřejmě), takže to vychází plusminus stejně jako od těch číňanů.

Edit: OT - Dík za tip na křemík, to je vážně pěkná volba, zrovna se mi to hodí (LCD driver a 56,- se mi moc líbí Smile )
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
jaromir
Profesionál
Profesionál


Založen: 11.12.2009
Příspěvky: 193
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: 30 leden 2010, 17:53    Předmět: Citovat

Takze pani,

mozno to vidim prilis jednoducho, ale za tie roky, co robim s jednocipmi, som este nijaku vyvojovu dosku nepouzival.
Nebolo by lepsie tych 149 USD (!!!) investovat do nejakeho poriadneho programatora a debuggera - ako napriklad PicKit3 - plus zopar univerzalnych plosnych spojov a hrst jednocipov?
Dostanete tym funkcionalitu lepsiu ako u tychto "vyvojovych dosiek", co su podla mna len hracky. Dostanete velku dosku s jednym MCU a mizernym programatorom nejake lacne displeje a dokumentaciu, predpokladam, v cinstine.
Zostava progamator a debugger+MCU na univerzalnom plosaku je silnejsi nastroj ako zly programator s MCU na velkom plosaku, okrem toho, ze to druhe menovane je velmi neuniverzalne.

Ak to s jednocipmi myslite vazne, skor ci neskor si pickit-x alebo icd-x kupite a budete si tuto vyvojovu dosku vycitat ako zbytocnu a hlupu investiciu - tak ako vsetci ostatni, ktorym sa na vyvojove dosky prasi v sufliku.

Okrem toho, praca iba s programatorom, bez debuggeru je podla mna skor zalezitostou konca minuleho storocia, tak ako vyvoj s EPROM pamatami alebo tesilove nohavice. Dnes ma prakticky kazdy aspon trosku lepsi MCU nejaky system debuggovania v aplikacii, je to vlastnost, ktora umoznuje usetrit vela casu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
jankop
moderátor
moderátor


Založen: 24.10.2007
Příspěvky: 336
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: 30 leden 2010, 18:50    Předmět: Citovat

Jo, jo Jaromíre, přesně to jsem si říkal také, jen se mi to nechtělo psát. Vystihl jsi podstatu věci.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
pokus.omyl
Profesionál
Profesionál


Založen: 2.1.2010
Příspěvky: 89

PříspěvekZaslal: 01 únor 2010, 20:23    Předmět: Citovat

Původně jsem nechtěl nijak reagovat, ale nakonec mi to nedalo (ne že bych chtěl nějaké hádky, o to nestojím): Totiž osobně žádnou takovou desku nevlastním a vlastnit neplánuju, zato mám dvě nepájivá kontaktní pole a rozestavěnej PICkit2. Biker.fm se ptal "Nebo mate nekdo nejaky jiny tip na jinou odzkousenou desku ?" no a já měl, a pouze na toto jsem mu odpovídal (žádný svůj názor na věc jsem k tomu nehodlal připojovat, tedy dokud by se nezeptal). EasyPIC5 měl kolega v práci, asi týden jsem si s tím hrál páč mi ji půjčil, a pak jsem usoudil, stejně jako vy, že radši ušetřím peníze. Ale pokud má někdo potřebu si takovou věc pořídit, protože "Po dlopuhe dobe se chci vratit k hratkam s jednocipy...", tak přesto má moje zastání, neboť je to lepší než aby nedělal nic. Kdo je spíš "softvérář" a dobře programuje, ale (zatím) blbě pájí, tak je pro něj takováhle věc asi to pravé (ta deska ho stejně jednoho dne začne svými vlastnostmi a vybavením omezovat a pak zřejmě tu mikropájku do ruky vezme - toto je pouze jen můj skromný názor, no flame please...). Ale je pravda, že peněz to stojí teda dost, na to co to "umí".
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
jankop
moderátor
moderátor


Založen: 24.10.2007
Příspěvky: 336
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: 01 únor 2010, 22:12    Předmět: Citovat

S mě pobavil !
"no flame please..." něco vášnivého bych si zrovna dal, ale když von se holt každej bojí dát do diskuze trochu srdce. Very Happy
No nic, v ledničce mám ještě nějaký habanero.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
pokus.omyl
Profesionál
Profesionál


Založen: 2.1.2010
Příspěvky: 89

PříspěvekZaslal: 02 únor 2010, 0:05    Předmět: Citovat

Jsou fóra, kde se banuje byť jen za trošičku vášně, ještě nevím, jak to chodí tady Wink Very Happy ale flamewars opravdu v lásce nemám, škoda času atd. Jinak samozřejmě osobně to (cokoliv) neberu jako dogma a rád se nechám poučit či se něco nového dozvím, ostatně proto sem (počítám že nejen já) chodím. Ale uznej sám, že toho víme dost málo o autorovi dotazu a jeho podmínkách na to, abychom mohli poradit "přesně na míru", přičemž nějak zobecňovat asi moc cenu nemá...nebo jo?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
biker.fm
Profesionál
Profesionál


Založen: 27.1.2010
Příspěvky: 129

PříspěvekZaslal: 02 únor 2010, 22:49    Předmět: Citovat

Abych to asi uved trosicku "na pravou miru" a nevznikaly hadky a flame. Kdysi (za mlada kdyz mi bylo 18 a vice) jsem si rad hral s elektornikou a bastlil pac v obchodech nic nebylo. Pak jsem zacal programovat na PC (nejaky ten informacni system pro fabriku kde jsem pracoval - po revoluci) a tam s kolegou (on byl HW a ja SW) jsme resili nejake technologicke zalezitosti. Zde jsem poprve objevil jednocipy. Pak nasledovala zmena zamestnavatele, zdroj informaci o jednocipech byl fuc. Ted se chci k tomu vratit, protoze me bavi porad neco kutit a chci to spojit i s programovanim. Uz jsem si rozsvitil led-ky jak chci, ruzne mi to blika a to pomoci 16F84, uzasny pocit kdyz to funguje Smile Z vyvojove desky asi nakonec nic nebude, pac jsem jsi po precteni ruznych rad a zkusenostriosti jinych radeji objednal PICKIT3 na ebay http://cgi.ebay.com/ICSP-Adapter-ZIF-Kit-w-PICkit-3-USB-Programmer_W0QQitemZ230414791916QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item35a5cab4ec a k tomu mam nepajive kontaktni pole. Procesor davam do patice s nulovou silou a kdyz programuji procesor, mam ho v jine patici.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
biker.fm
Profesionál
Profesionál


Založen: 27.1.2010
Příspěvky: 129

PříspěvekZaslal: 02 únor 2010, 23:00    Předmět: Citovat

No a spis se snazim o asembler nez o C i kdyz nevim jestli je mozne nejaky "vetsi projekt" v asm udrzet pri zivote a naslednem vyvoji. Mam totiz zamer si pomoci jednocipu (16F877) merit U a I z autobaterie, okolni teplotu, a 3xU na regulovatelneych U vystupech (kde nebude na display zobrazene U, ale % hodnota od 0 do 100%).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1131
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 03 únor 2010, 7:47    Předmět: Citovat

Nechcu ti do toho nějak kecat, ale k čemu jsou ty patice, když se to připojuje pomocí ICSP, 5 kablíků a šlape to. Procesor píchneš do nepájivého pole, PICKITx připojíš přímo do pole do dírek hned vedle procesoru a programuješ, debuguješ atd. Při chodu procesoru se PICKITx ani neodpojuje.

Nevím teda jak přesně funguje EBAY, ale jak budeš řešit záruku, cca 1400,- není zrovna málo. Není lepší to koupit u nás, třeba u TME?

A k původní tvojí otázce, taky jsem pokukoval po vyvojových kytech, ale nepajívé pole jsem měl, pak jsem se přemluvil a ubastlil ICD2 klon a kromě jedné nehody, fungoval dobře. Dnes mám asi měsíc PICKIT2, má sice víc možností, ale zase tak velký rozdíl mezi ICD2 clon a PICKIT2 není.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
biker.fm
Profesionál
Profesionál


Založen: 27.1.2010
Příspěvky: 129

PříspěvekZaslal: 03 únor 2010, 9:27    Předmět: Citovat

1) ICSP: tady mi prave neni jasna jedna vec a to, jak muzu naprogramovat procesor kdyz na nem zrovna bezi nejaky program ? Nebo to nevadi ?

2) A jakepak jsou zkusenosti s TME a pripadnou reklamaci ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
administrator
hlavní administrátor
hlavní administrátor


Založen: 2.1.2006
Příspěvky: 757
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: 03 únor 2010, 10:18    Předmět: Citovat

honza3 napsal:
Nevím teda jak přesně funguje EBAY, ale jak budeš řešit záruku, cca 1400,- není zrovna málo. Není lepší to koupit u nás, třeba u TME?

Běžně nakupuji z eBay a dosud jsem neměl žádný problém. Pokud se v ČR distribuuje PICkit, tak by zde měl být autorizovaný servis (chce si to zjistit). Při poruše PICkitu stačí poslat přístroj do tohoto servisu spolu se záručním listem (doklad se neřeší). Už jsem reklamoval i v Anglii, je to ale složitější…

Na eBay doporučuji používat tzv. Český mezinárodní obchodní portál - http://cz.ebay.com/. Pokud přistoupíte na eBay přes tento odkaz, tak se Vám budou zobrazovat přepočty cen na CZK a nabídky, které mají možnost zasílání do ČR (jejichž prodávající je ochoten je zaslat do ČR). Pokud je prodávající fyzická osoba (není to internetový obchod), tak si nemusíte dělat hlavu s clem, ani když objednáváte z USA, protože Vám prodávající zašle obyčejný balík, kde není nic uvedeno (nejčastěji uvede v popisu, že se jedná o „gift“ Wink.

Taktéž je možné používat britskou eBay http://www.ebay.co.uk/ a pokusit se prodávajícího přemluvit, ať pošle zboží do ČR. Mám s tím zkušenost a není to problém. Prodávající většinou nezvolí ČR (ostatní státy Evropy) jen proto, že by musel vícekrát kliknout myší Wink.

_________________
Rudolf Veselý
Administrátor webu http://www.mcontrollers.com/ a fóra http://forum.mcontrollers.com/.
Pravidla fóra mcontrollers.com.

You can do everything in assembler, but no one wants to program in assembler anymore.
... Yukihiro Matsumoto

Rudolf Vesely on LinkedIn
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
Petr
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.2.2008
Příspěvky: 638
Bydliště: Praha západ Hostivice

PříspěvekZaslal: 03 únor 2010, 15:26    Předmět: Citovat

biker.fm napsal:
1) ICSP: tady mi prave neni jasna jedna vec a to, jak muzu naprogramovat procesor kdyz na nem zrovna bezi nejaky program ? Nebo to nevadi ?


Protože je programátor připojen i na pin MCLR provede nejdříve reset MCU, naprogramuje ho a potom spustí nový program od začátku. Tak nějak v jednoduchosti řečeno.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1131
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 03 únor 2010, 15:30    Předmět: Citovat

administrator napsal:
Běžně nakupuji z eBay a dosud jsem neměl žádný problém

Děkuji Adminovi za vysvětlení, jak to funguje na EBAY. Cool

biker.fm napsal:
1)... jakepak jsou zkusenosti s TME a pripadnou reklamaci ?

Bral jsem od nich asi jen 4x, jak řeší reklamace nevím, ještě jsem, naštestí, neměl možnost to vyzkoušet.

biker.fm napsal:
1) ICSP: tady mi prave neni jasna jedna vec a to, jak muzu naprogramovat procesor kdyz na nem zrovna bezi nejaky program ? Nebo to nevadi ?


Uvedu jeden příklad. Teď momentálně mám v poli PIC18F4620 + pár IO a k tomu 10x 8x8 LED panel. PICKIT mám připojenej k PIC na +5V (natvrdo), GND, MCLR, PGD, PGC. PICKIT je nápajen přes USB, konstrukce na poli ze zdroje. V MPLABu vypnuté napájení přes PICKIT. V MPLABU je "tlačítko", kterým ovladám MCLR. Buď procesor pustím, nebo je v "resetu". Když PIC běží, pustím programování, PICKIT přepne MCLR a procesor zastaví a naprogramuje. Doufám, že to z toho výkladu pochopíš, jak to funguje.
Zas mě PETR předběhl Very Happy Very Happy Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Programátory Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Strana 1 z 2
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2014 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)