Programovaní v Linuxu - jaky mikrokontrolér vybrat ?

Zdravim, rad bych presel od mikrokontroleru PIC na jine, ovsem nevim na jake. U PICu se mi nelibi C prekladac (pouzivam MCC18 pro radu 18F). Pozadavky - prekladac, vyvojove prostredi i programator aby bezeli pod linuxem a pokud mozno byly v nejake rozumne podobe volne ke stazeni. Dekuji za rady

:arrow_right: administrator: přesunuto z "Programátory"

ine je siroky pojem ale napr AVR ma celkom dobru podporu pre linux.

Nebo si pořiď VMware Workstation for Linux (aktuálně ve verzi 7.0.1), virtuálně nainstaluj Windows XP a rázem nejsi omezený ve výběru. Díky Unity mode ani nebudeš vědět, že aplikace běží ve Windows.

VirtualBox je zdarma a Widle na nem taky rozchodi.
Chci kompletne prejit na Linux a zbavit se Windows, jen jsem nenasel zadny funkcni prekladac z ASM do HEX a SW abych mohl “palit” do PICu pres PK2 nebo PK3. Nema s tim nekdo zkusenosti, pripadne info a radu co kdo pouziva a jjake mel pripadne problemy s rozchozenim pod Linuxem ? Skoda ze Wine nepodporuje stale USB, az to bude (tedy jestli nekdy bude), tak MPLAB pod Winem by se mi moooc libilo.

Piklab + Gputils, Pickit2 to podporuje určitě, PK3 teď nevím, spíš asi ne… Každá “lepší” distribuce (takže v podstatě každá) to má v repozitářích, takže pak ani není potřeba to stahovat a instalovat ručně (maximálně aktualizovat zdroje). Možná by se hodilo napsat, jaké distro a prostředí je používáno (osobně mám Mandrivu a KDE)

Nainstalkoval jsem Piklab i Gputils, vytvoril projekt, zkopiroval ASM soubory, sestavil projekt a tim se vytvoril HEX. Cist z 16F877 pres PK2 jde bez problemu, kdyz chcu ale zapsat HEX do PICu, tak v Logu mam:
Entrer normal mode
Připojuji PICkit2 Firmware 2.x na USB Port s mikrokontrolérem 16F877A…
A tim to skonci, na PK2 mi akorat blika Busy a to je vse :frowning:
Nastaveni Piklabu mam snad dobre, vybrany procesor taky. Pouzivam Ubuntu a Gnome. Setkal se nekdo se stejnym problemem ?

Tedy abych to uvedl trochu na spravnou miru, ja s tim Piklabem uz zapasim asi 4 dny a porad se mi nedari zprovoznit programovani PUCu.

Jeste k tomu Piklabu, ptal jsem se strejdy google-ho a on ze nic nevi.

No musím se přiznat, že zatím to jsou všechno spíš informace z druhé ruky než vlastní zkušenost, zbrojím totiž předem, tenhle problém teprv řešit budu (můj klon PK2 je rozestavěnej, chybí mi ještě pás MOS tranzistorů a hlavně řeším problém slepice vs. vejce - potřebuju naprogramovat PIC18F2550 do programátoru; tohle všechno rozseknu při nejbližší cestě do velkoměsta, bohužel ho ale nemám na dohození šutrem a jet tam sólo pro pár součástek se nevyplatí, stejně jako pár součástek zvlášť objednávat). Nicméně mám pozitivní informaci, že s ICD2 to chodí, s PK2 to dotyční “potýkající se” vždycky nějak rozjeli, nakonec něco se řešilo i tady. Přinejhorším zkus Pikdev, pokud by to fungovalo a stačilo to tak je to taky alternativa. Hned jak se pořádně rozjaří, tak pojedu s rodinkou na výlet, tudíž pořídím po cestě co je potřeba a počítám zhruba do 14ti dnů se přidám do klubu bádajících a klejících a připíšu sem, co jsem zjistil.

Linux není moje parketa, ale nemohl bys využít třeba PK2CMD pro Linux od Microchipu? Pro linuxáře musí být potěšením pracovat s programátorem v řádkovém módu :smiley:

To nepochybně :smiley: (Osobně se za linuxáře nepovažuju, spíš bych si dal nálepku “klikač”, pravověrný HC linuxář by neměl XP v dualbootu :slight_smile: Diskuzím typu Win vs. Lin, nebo např. PIC vs. AVR se musím smát :laughing: ). To ale (zase) trochu odbočujem, jsem jen chtěl přidat ještě jeden odkaz co se možná hodí, a poprosit, kdyby někdo nakonec našel funkční řešení, aby se o něj určitě podělil…

Edit: dneska jsem našel ještě dva programátory, co by měly makat i v linuxu (jsou to ovšem jen programátory, ne celé IDE, ale třeba půjdou nějak zaintegrovat např. do toho Piklabu):

usbpicprog.org/
members.aon.at/electronics/pic/picpgm/

Edit 2: Až teď jsem si všimnul, že jsme z tohoto vlákna udělali něco trochu jiného, než se ptal zakladatel. Takže za mě omluva a pro něj - na MCU se teď hodně věnují ARMům, proč to nezkusit? Např. GCC je určitě podporuje. Ovšem i na PIC existuje spousta jiných C překladačů než jen MCC18, pokud je tohle jediný důvod…