Srovnání bitrate internetového rádia s FM vysíláním

Ahoj
Už delší dobu přemýšlím a hledám informace k pásmu FM. Zajímala by mě jeho kvalita. Pokud mám hodně dobrý příjem nějakého rádia v pásmu FM a dále mám k dispozici to samé rádio v internetové podobě s datovým tokem (bit rate) 32 kbps, 64 kbps a 128 kbps WMA, je možné říci, jestli je internetové rádio s dat. tokem 128 kb/s kvalitnější než rádio v pásmu FM?

Děkuji za toto bezva fórum a předem díky za každou odpověď…

Tak to by mě také zajímalo… Je kvalitnější online rádio nebo rádio v pásmu FM?

Určitě ne. Kvalitní FM rádio dosahuje srovnatelné jakosti poslechu jako CD. CD však vyžaduje mnohem vyšší tok dat. 128kbps musí být vysoce komprimovaný signál a tudíž nelze očekávat kvalitu. Je to stejné jako s fotografiemi v jpg formátu. Čím vyšší komprese, tím horší snímek.

Provnával jsem kvalitu zvuku z FM a set-top-boxu. Je to téměř k nerozeznání, ale při rušení se ten set-top-box nedá poslouchat. Trpí krátkými výpadky zvuku. U FM se sice objeví slyšitelné rušení, ale neznemožní to úplně poslech.

Mnohokrát děkuji Techniku, každý den jsem si říkal, jestli někdo odpoví. Jsem moc rád, že jsi to dnes byl ty.

Řeším totiž dilema, zda si pořídit k počítači kartu na příjem FM nebo zda poslouchat internetová rádia. Jelikož mám v PC velice dobrou zvukovku a za ní kvalitní zesilovač a dobré stereo, tak bude výsledek určitě poznat.

Sám jsem si říkal, že 128 kb/s je málo, protože vím, že je velký rozdíl mezi MP3 128kb/s a 384kb/s. Nenapadlo by mě ale, že super starý FM přenos bude na úrovni CD. To je výborná zpráva, protože s dobrou kartou k PC a s dobře umístěnou anténou mohu mít jednoduše velice dobrý příjem.

Celkem škoda, že drtivá většina internetových rádií je jen do 128 kb/s. Datový tok videí je přitom běžně mnohem vyšší, takže by určitě nebyl technický problém vysílat v mnohem vyšší kvalitě.

Ještě jednou díky Techniku!

J. Mikuláš