Presné vysvetlenie slova mikropočítač a čo to je

Zkus, prosím, příště respektovat pravidla a ne jen plácnout příspěvek do špatného fóra a s naprosto nevyhovujícím nadpisem. Také je slušnost se podepsat.

Mikropočítač je označován mnoha názvy. V češtině to může být mikrokontrolér (nejpoužívanější označení), jednočipový počítač (jednočip), mikrořadič a zkomoleniny, kde místo slova mikro nalezneš anglický překlad micro nebo matematické označení mikro, tzn. řecké písmeno μ “mí”, které je pro zjednodušení často nahrazované písmenem “u”.

Anglicky se mikropočítač většinou nazývá microcontroller (podobně jako název webu). Je možné jej ještě nalézt i pod označením microcomputer nebo pomocí zkratek MCU, µC, µ-C, uC a u-C.

Dodatek - české zkomoleniny: microcontroler, microcontrolér, microkontroler, microkontrolér, micropočítač, microřadič, u-controler, u-controlér, u-kontroler, u-kontrolér, u-počítač, u-řadič, ucontroler, ucontrolér, ukontroler, ukontrolér, upočítač, uřadič, µ-controler, µ-controlér, µ-kontroler, µ-kontrolér, µ-počítač, µ-řadič, µcontroler, µcontrolér, µkontroler, µkontrolér, µpočítač a µřadič