Jak na převod BIN/ROM na HEX? Co označuje 00?

Vyrobila jsem si redukci na PLCC 32 na DIL a podařilo se mi kamarádovi naprogramovat na progr. firmy ELNEC Mem paměťredukce je dost drahá). Potřebovala bych ale poradit, u jednočipů mám zkušenost, že když na některých bytech je 00 bylo to vždy zničené jakoby vypálené byty. Je to tak i u pamětí ? Jedná se o pamě´t SST49LFOO8. Další dotaz je soubor má koncovku rom a programátor s ní neměl problém, chtěla jsem se ale podívat na hexa tohoto programu, abych zkontrolovla obsah naprogramované paměti. Jak na to? Díky někomu za odpově´d. Zuzka

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "programování peměti"

Koncovka ROM nebo BIN obvykle značí binární obsah souboru. Koncovka HEX značí hexadecimální obsah (místo jednoho binárního znaku jsou dvě čísla v šestnáctkové soustavě), který je správně označován jako formát Intel.

Pokud software tvého programátoru nepodporuje funkci náhledu načteného souboru a ty bys ráda viděla binární obsah jako hexa resp. Intel, tak ti poradím jednu fintu. Stáhni si software pro programátory Xeltek a nainstaluj ho (doporučuji stáhnout software pro vyšší modely jako je SuperPro 3000U nebo SuperPro 5004GP). Při prvním spuštění programu zvol “Cancel” díky čemuž spustíš program v režimu Demo, který nevyžaduje mít připojený programátor. Tlačítkem “Device” si zvol správný obvod, který chceš programovat (má to vliv na buffer neboli na zásobník, ve kterém je načtený kód) a načti požadovaný soubor s koncovkou BIN nebo ROM. Nyní můžeš kliknout na tlačítko “Buffer” a prohlédnout si obsah v HEX a ASCII (BIN) nebo můžeš obsah bufferu uložit (“File” -> “Save”) přímo do formátu Intel (HEX).

Díky moc za odpověď, vyzkouším!!!

Konverzi BIN->HEX by měl zvládnou i jednoduchý prográmek jako ht-lab.com/freeutils/bin2hex/bin2hex.html
Obsah HEX si můžeš prohlídnout i v poznámkovým bloku, jen je potřeba vědět, co který číslo na řádku znamená. Mnohem jednodušší je si stáhnou nějaký hexeditor a soubor otevřít v něm. Tam jsou pak vidět přímo data ze souboru v hex formě. Nepř. “Hex Editor Neo”.

Vše dopadlo dobře, BIOS do paměti se podařilo nahrát přes vyrobenou drátovou redukci a server šlape! Díky kluci. BIN to HEX používám, neznala jsem ROM. Jěště jednou díky!!!