Projekt odpočet času se zobrazením na 7-segmentovém displeji

Omlouvám se za pozdní odepsání, ale nedostal jsem se k tomuto projektu. Zato ted na tom musím hoodně zapracovat.
K Hardwaru:
Procesor mi byl doporučen a tak budu používat AT89C52. K nemu zapojím 4místný tento displej(semic-shop.cz/semic-shop-cz/ … B10-435HOR )
Zapojení je pomocí 4 spínacích PNP tranzistoru. A číslo do displeje posílám přes dekodér ( bohužel momentálně nemohu najít přesně typ, ale to ihned dodám, popř. pokud o nejakem nevite… ?) Takze 4 vyvody z dekodéru a 4 bazové povedu na port procesoru. A na druhém portu budou 2 tlačítka ( 1 na nastavení času a druhé na spuštění času- popř pauzy). Popř. bych ještě zapojil na další port nejaký malý reproduktorek at zapípá při dokončeném odpočtu.
Dotaz k hardware. Chci procesor napájet baterii. A chtel bych se zeptat jestli neznáte nějaká doporučená zapojení, popř jaké baterie.
S frekvenci krystalu… Tento dotaz mě trochu zarazil. Myslel jsem, že procesor má krystal již v sobě… Nebo snad musím koupit externí??

K softwaru:
Zobrazovat číslo umím, pracovat s timerem a přerušením taky. ALe není mi pořádně jasne jak realizova funkci nastavení a následné odečítání po sekundách… Ale nejprve mi dělají problém ty hardwarové věci.Jakmile zapojení budu mít v eaglu, pošlu jej.
Doufám, že Vám nebudou vadit tyto dotazy, pokud vám budou připadat triviální.
Děkuji za každou radu.