Jak začít s programováním mikropočítače ???

Ve škole jsem maličko nakouknul k asembleru (a myslím k 8051), nyní bych se chtěl k této problematice vrátit. Jak to nejlépe vzít za ten správný konec od začátku ??

:arrow_right: administrator: přesunuto ze sekce "Ostatní"

Ahoj,
první musíš si ujasnit / udělat několik věcí:

  1. Máš znalosti elektroniky? Ze začátku bys měl chápat, jak připojit na port LED, tranzistor. Proč se dává k mikrokontroléru krystal, apod.

  2. S čím chceš pracovat? Pokračovat se značně zastaralým 8051 není moc dobré - chce to spíše něco modernějšího.

  3. Máš vybavení? Do začátku potřebuješ nějaký programátor, mikrokontrolér, malou “šuplíkovou” zásobu součástek a kontaktní pole (to není nutné, ale vřele ti jej doporučuji).

  4. A nakonec potřebuješ nějakou literaturu - buď si najít něco na netu nebo si něco koupit.

No tak tím by měl spíše začínat než končit! Na začátek je dobré stáhnout z netu nějaké to AVRStudio a na něm si vyzkoušet simulaci MCU nějakého jednoduchoučkého příkladu. V simulátoru je výborně vidět činnost MCU. Sledovat to zvenčí je mnohem obtížnější. Pak může přejít k realizaci. A vůbec není špatné pořídít si vývojový kit. Je to mnohem rychlejší cesta k cíli.

Špatně jsem to napsal, jistě, literatura je nutná hned ze začátku :slight_smile:.

Simulátor je nepřekonatelný, pokud bude chtít Tomos pochopit, jak fungují instrukce, jak se mění obsah registrů, jak se nastavují různé bity, apod. Určitě by ale měl přejít co nejdříve k realizaci (už proto, že je to zajímavější, než se jen dívat na monitor).

Ahoj, Pokud si to zde ještě přečteš, tak bych ti s tím rád pomohl. Nyní již jsem dá se říct pokročilý a programovat 8051čky umím obstojně. Rád tě to taky naučím. Zkušeností ze začátků mám ažaž :slight_smile: “Nalití” a spuštění prvního programu mi trvalo skoro 2 měsíce než jsem na to přišel.
Jestli máš zájem, písni mi, kontakt na mě máš tady na foru :wink:

Moje začátky: AVR Studio. Atmega16. Nevědel jsem naprosto nic! Nic se nenaučíš, pokud si alespoň nepořídíš knížku… BEN prodává knížku o ATMEGA16… krásně to pochopíš… je to sice jenom přeloženej “datasheet” ale má to něco do sebe. Na nějakej vývojovej kit se vykašli. Pořid si kontaktní pole, pokud máš to avrko v DILu. Spájej si STK200. Pokaždý když ten program zkompliuješ, pustíš ponyprog a kopneš to tam. A vše začni v assembleru, jinak se nechytáš! A pak to půjde samo… pročti si datasheet (letmo) toho prislusnyho avrka.

Mě by zajímalo u zájemce, co se prokousává asemblerem a chtěl by si ulehčit práci programováním v C, co všechno má z C umět. Je mi jasné, že ne všechno ne?

Právě že nejlépe vše ano, protože to dost pomáhá při programování. Třeba se obejdeš bez znalosti preprocesoru, třeba truktur, pointerů, sestavování projektu z více souborů a dalších věcí, ale program pak bude zbytečně nepřehledný nebo složitější.
Samotné C nijak zvlášť složité není(je to jen takovej lepší assembler), umět v něm efektivně pracovat je ale jiná věc.

+, -, *, /

:slight_smile: