Projekt - cyklocomputer s měřičem tepu, čím měřit tep?

Zdravím, chtěl bych se vás zeptat mám za úkol udělat cyklocomputer s měřičem tepu a frekvence šlapání…a propojením do PC pomocí USB. Některý věci už mám celkem promyšlený jako je měření rychlost a frekvence šlapání pomocí Hallovy sondy, také převodník USB <-> RS232, mikrokontrolér bude z řady ATmega jen přemýšlím jestli použít ATmega8 jestli bude stačit nebo radši ATmega16 nebo vyšší ,protože budu potřebovat dostatečnou paměť pro sběr dat. Nebo to radši řešit externí EEPROM? Displey bych chtěl znakový LCD 8x2 znaků, problém mám ale s měřičem tepu. Nejlepší by by bylo snímání tepu přímo hrudním pásem a potom bezdrátový přenos do cyklocoputeru. Ale s tím si nevím moc rady…nevíte co by se dalo použít jako snímač tepu z hrudníku? A co použít pro bezdrátový přenos? Za všechny rady do začátku budu moc vděčný dík…

:arrow_right: administrator: přesunuto z "Elektronika s mikrokontroléry, procesory"

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "Cyklocomputer s měřičem tepu"

Pouzi atmega 16 budes mat k dispozicii viac pinov aj pamete. A potom ked to pojde mozes napisat ze bude mozne pouzit aj atmega8.

Nevieme kolko tych dat bude… ale myslim eeprom je na nieco take lepsia…aj z hladika vydrze a velkosti pamete. i2c to isti.

Zdar,
výběr procesoru nech až na konec, nejdřív musíš vědět co všechno a jakým způsobem bude připojeno. U paměti zase záleží na datech - kolik toho budeš měřit, jak často a jak dlouho. Spíš než eeprom by byla lepší sram pokud ti nebude stačit ta v mcu. Akorát je nepříjemné, že sram mívá poměrně hodně pinů k řízení (ikdyž je velice jednoduché), ovšem microchip vyrábí i nějakou tu sériovou.
S tím měřením tepu nevím, nejspíš nějaký druh tlakového čidla(možná na principu tenzometru) s patřičnou filtrací signálu.
Bezdrátovým přenosem si to rozhodně neulehčíš :wink: Nicméně by snad mělo být možné použít BT moduly nebo IQRF (práce s iqrf je ppsána na hw serveru). Měl jsem v ruce i moduly, které jsou jen jako převodník uartu na bezdrát a zpět. Ty by asi byly nejvhodnější. Myslím, že na tom bylo něco od atmelu, taková destička asi 2x2cm. Jesli to někdo zná, snad poradí :slight_smile:

EDIT: Myslím, že to bylo snad toto:
atmel.com/dyn/products/devic … ily_id=651

Pro měření frekvence tepu zkus upravit fonendoskop (stetoskop). Místo té hadičky nebo na její konec dej elektretový nebo kondenzátorový mikrofon a pak nějakým filterm vyfiltruj tep. Snímat tep lze i z paže.

Jestli to má být na kolo, nikoli na rotoped, tak to asi bude muset být napájeno z baterek a na to se nehodí znakový LCD, protože má velkou spotřebu a musí mít 5V. AVR z řady pikopower (např. ATmega164P nebo ATmega169P s LCD řadičem) lze napájet z 2 tužkových baterek a pro zobrazoování lze použít 7segm. LCD displeje.

Dík moc za cený rady, ten cyklocomputer má být na kolo, takže to bude napájený z baterek.

Osobně bych použil vysílací IČ diodu s fototranzistorem a tep bych snímal buď na prstu nebo na uchu (lalůček). Jinak tep můžeš snímat i z EKG, tedy na každou ruku dej jeden kontakt (řidítka, ty zpocený ruce asi budou mít malý přechodový odpor) a snad by to mohlo jít o bez uzemnění (třetí elektroda). Snímat tep trubičkou mi nepřipadá moc schůdné, kolo drncá, větvičky šlehaj, to by asi nebylo až tak moc spolehlivé.

Ahoj, tak už jsem s pár věcmi pokročil a nyní řeším jak co připojit k mikrokontroléru ATmega16. Budu měřit tu rychlost a a frekvenci šlapání, takže bych chtěl použít dvě hallovy sondy typu TLE4905L které mají už přímo digitální výstup, tyto signály bych přivedl na vstupy INT0 a INT1 a přeřušení vyvolal sestupnou hranou a spustil měření časovačem, druhá sestupná hrana by čítání časovače zastavila. Lepší způsob mě asi nenapadl. A pak bych počítal podle vzorce v(km/h)=2pir*(1/t)*3,6 , a frekvence šlapání f(ot./min.) = 60 / t[s], a teď asi trochu hloupá otázka, musím taky měřit tu tepovou frekvenci, nakonec to asi budu muset udělat s klasickými elektrodami EKG, protože nic lepšího asi sehant nepůjde, i nějáké to zapojení by se našlo, ale jde mi o to jak potom co signál sejmu elektrodou, zesílím a odfliltruji rušivé kmitočty…tak jak potom tento signál zpracuji mikrokontrolérem? Opět čítat pulsy? a spouštět čítání časovače přerušením?
A nakonec, ukládání dat, chtěl jsem použít pro ukládání dat externí seriovou EEPROM např 24C256, byla mi také doporučena paměť dataFLASH např 45DB011B-SU? jaká si myslíte že by byla vhodnější?