Parametry pro asynchronní 3f motor řízený PWM U/f

Zdarec,
nemáte náhodou někdo zkušenosti s řízením asynchro 3f motorů pomocí pwm způsobem U/f bez zpětné vazby?
Zajímalo by mne hlavně přibližně frekvenční umístění kolena (viz. obrázek), kde se amplitudévá křivka odklání od lineární a minimální napětí, ke kterému se blíží.
Je mi jasné, že to bude závislé na použitém motoru (do 0.5kW), ale jeho parametry zatím neznám, tak by mne zajímaly nějaké orientační hodnoty abych ho hned neupek, ale taky aby ještě při 5Hz pracoval.

V současnosti můj motor tvoří 3LED :smiley: Program jede zatím správně, jen ještě neobsahuje onu změnu amplitudy v závislosti na frekvenci. I tak má Tiny2313 na 8Mhz plné ruce práce. Přeci jen 32bit dělení pár taktů potřebuje :slight_smile: Časem ovšem zvednu frekvenci, dodělám určité optimalizace a měla by bez problému stíhat.
Frekvenci PWM mám nyní 7.8kHz
Rozlišení v amplitudě (hloubku PWM) 7bit, po zvýšení frekvence mcu bude zvednuta na 8bit aby se nezrychlila F PWM, která se mi zdá i tak dost vysoká.
Perioda generovaného průběhu je rozdělena na 128 kroků, to mi ovšem přijde zbytečně mnoho, řekl bych, že bude stačit i 1/4. Tím by se i snížila výpočetní náročnost, která je nyní při maximální generované frekvenci (60Hz) a fCPU na hranici schopností procesoru.

Generovanou frekvenci určuje “integrační A/D převodník” vytvořený pomocí komparátoru v Tiny, kondiku a zdroje proudu.
rizenirychlosti.jpg

Pro zájemce řízení motoru bez MCU jsem nalezl zajímavého švába, jen ho dostat do ČR… :frowning:
MC3PHAC
freescale.com/files/communit … C3PHAC.pdf

:arrow_right: administrator: přiloženy externí soubory
MC3PHAC.pdf (777 KB)

Si nech poslat vzorky.

Ja si to chsi vytvořit vlastnoručně :wink:
Jinak tu napěťovou křivku asi udělám lineární od Umax do 10% Umax a uvidime…

Tak nepiš, že jsi našel dobrého švába

to bylo “pro zájemce…” stačí číst očima :wink:

Blbě vidím :smiley: :smiley: :smiley: :smiley:

Odklon od přímky by mohl být dán odporem vinutí. Místo ohybu může odpovídat meznímu kmitočtu LR článku, kde L a R jsou indukčnost a odpor vinutí. Kdyby byl motor navinut supravodičm, pravděpodobně by to byla přímka a uplatňovala by se jen reaktance indukčnosti vinutí. Vychází se zřejmě z konstantního proudu vinutím.

U = 2pifLi což je přímka pro R = 0

a pro R > 0

U = sqrt(4pi^2f^2*L^2 + R^2)*i

Tak nějak to bude ikdyž je zjednodušené náhradní schéma motoru složitější. Co jsem se během včerejška a dneska dočetl, jde o udržení magnetického toku. Ten odpovídá právě proudu.
Po několika pokusech s kreslením v excelu jsem došel k tomu, že kdybych postupoval lineárně od Vmax do Vboost (napětí při 0Hz). tak by byl motor velké části frekvenčního rozsahu přebuzen. Není to o moc, ale přeci. Takže to spíš poladím tak, že půjdu lineárně k Vboost asi do 3~5 Hz, dál už to bude konstatní. Ono stejně vzhledem ke skluzu nejspíš nebude nižsí frekvence potřeba.
Když budou mít ve škole hodně dobrou náladu, možná mě s tím, pustěj na brzdu, ale nevim, jesli budou mít budiče a H-můstky…
Řešením by nejspíš bylo proudové řízení, to bych ovšem musel přesedlat na silnější mcu (s několika A/D) a minimálně měřit právě onen proud.

Ahoj.
Jen technická. Měl jsem doma profi měnič pro 3fázový motor do 750VA. V menu byla možnost nastavit základní frekvenci (sinusovku 50Hz) a napětí motoru. Ale tato sinusovka se vzorkovala PWM kmitočtem 8, 12 nebo 16 kHz. Samozřejmě plynulý rozběh a doběh a další. Mrkni na webu, v manuálu by mohlo být něco užitečného. Mimochodem, jako koncové tranzistory byly použity IGBT - blok a pasivní chladič. Myslím, že to bylo od Siemensu. Možná bych dohledal papírový manuál. Kdyby jsi nepochodil jinde, zkusím to nafotit. Mikop

Zdar,
jeden maunál jsem uz také četl, byla tam ale jen obsluha a v rámci ní nastavení této frekvence, ovšem nic víc :frowning: Jakou používají hloubku PWM nebo kolik mají kroků na periodu tam člověk nezjistí.
Co se týká výstupu, IGBT bych musel koupit, povaluje se mi tu ovšem poměrně značné množství ESM4045DV. Jsou to 450V/42A N-Darlingtony. Tudíž jim ještě přidám další tranzistor a využiji jejich služeb.

Tak jsem trochu zaGooglil a na HW serveru jsem si vzpoměl, že procesor v profi měniči byl Motorola a typ přímo pro 3fázové řízení PWM. Tady je pár odkazů. Předpokládám, že je to nošení dříví do lesa, ale co kdyby. Přeju pevné nervy a pochlub se co a jak. Mikop

automatizace.hw.cz/jak-se-ridi-m … -freescale
elektromobily.org/w/images/a … opecky.pdf
modulace.ic.cz/teorie.html
fei1.vsb.cz/wofex/2003/paper/p26 … k_petr.pdf
feec.vutbr.cz/EEICT/2008/…/01-xpoval01.pdf
homen.vsb.cz/~vac174/vyuka/PWM_3f_stridac.pdf
dce.felk.cvut.cz/es/skripta/e8.pdf

:arrow_right: administrator: příspěvek byl upraven

pitty: Nemusíš hned šahat na IGBT modul, stačí 500V MOSFETY.
Pro malý motor stačí IRFPE 50, to jsou myslím 8A trandy. Na 6 kW motory v práci používáme 40A IXISy, ale typ ti přesnej neřeknu, z hlavy nevím.