Rušení od GSM modulu SIM300D od SIMCOM

Má někdo zkušenost s GSM modulem SIM300D od SIMCOM?
Používám aplikaci s dalšími dvěma MCU - ATMEGA16 a ATMEGA8 + dvouřádkový LCD (vz též "Přerušení INT2-program se nevrátí zpět z obsluhy přerurušení ").

Po počátečních problémech s komunikací, které se ale vyřešily vznikl další a mnohem závažnější.
Při aktivním GSM modulu - příjem, nebo odeslání SMS se oba MCU zakousnou nebo dokola resetují a LCD se “zblázní”. Všechny součástky včetně modulu jsou na jedné DPS . Napájení je z jednoho zdroje ale modul má svůj vlastní stabilizátor kvůli napájení 4V.
Kde by mohl být problém?

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "Rušení od GSM modulu"

Na 99% slaby zdroj. Za urcitych okolnosti moze dojst ku kratkodobemu (desiatky us/ms) poklesu Ucc. GSM si urcite pri vysielani “cucne”.
Pouzi na napajanie mcu zvlast vetnu zdroja, napriklad aspon cez diodu a dostatocny C (>470uF) pre oddelene napajania. Ak potom napatie klesne - co ale moze kludne sposobit zblbnutie vysielania GSM - procesory si napajanie zachovaju.

zdroj mě taky napadl, protože když jsem prováděl první experimenty s modulem, tak jsem ho ani nedokázal aktivovat, protože jsem ho napájel z adaptéru, který dával max 0,5A pak jsem si v datasheetu našel, že modul háže špičky až 5A, proto ho zatím napájím z lab. zdroje který je schopný dát 15A. Otázka je jestli je dostatečně tvrdý, aby tyto špičky ustál.
Určitě ale zkusím to oddělení diodou a posílení dalším elektrolytem.

On třeba může být sice dost tvrdý ale taky pomalý zároveň (to je věc regulace).

Čistě teoreticky, ale po praktických zkušeností s jinými profi zařízeními, bych zkusil odstínit oba MCU i displej od GSM modulu. Nebo dej anténu dále od MCU i s protiváhou. Mám dojem, že jak to popisuješ, tak když zavysílá (i při příjmu odpověď), dojde k zarušení sběrnic MCU a asi i LCD a je to v pytli. Mikop

Musím uvést na pravou míru informace o zdroji. Je sice 15 Ampérový, ale neuvědomil jse m si , že jsem vlastně na regulovaném výstupu s proudovým omezením do max 5A - což by samo o sobě mělo stačit, ale nejspíš nestíhá ta elektronická pojistka.
Problém jsem vyřešil oddělením napájení pro MCU diodou, jak psal Martin.
Modul tedy při špičkách “neužírá” z 5V větve pro ostatní součástky. A jelikož se oravdu jedná o velmi krátké proudové nárazy tak za pomoci většího elektrolytu jsem schopen provozovat zařízení i na onen 12V/0,5A adaptér. V budoucnu by to celé ale mělo být zálohované akumulátorem 7,2Ah a ten už si jistě se špičkami poradí.

A jelikož jsem se s modulem dost natrápil, než jsem ho vůbec rozchodil, přihodím sem své poznatky pro ty kdo by o něm třeba uvažovali:

Modul se po připojení napájení aktivuje přivedením 0V na pin PWR-KEY po dobu cca 1sec tím samým způsobem se i vypíná, ale pozor při použití tranzistoru nebo náledně i CMOSu se vstup choval jako by byl přizemněn i při zavřených tranzistorech. Takže se dá použít tlačítko, nebo kontakt relé.

Pro komunikaci s MCU je třeba nejdříve příkazem AT a nastavené rychlosti 19200Bd aktivovat “autobauding” zde je ale nutné s oním příkazem počkat minimálně 1 min po aktivaci modulu ( v datasheetu píšou o jednotkách sekund). S modulem se sice domluvíte i po kratším čase, ale ne se SIM kartou, kterou má načtenou asi až po té 1 min.

Taky si neumí poradit s plnou SIM kartou takže kartu ze svého telefonu s obsáhlým seznamem a plnou zpráv tam ani nezkoušejte - modul vám bude na příkazy týkajíci se SIM vždy vracet chybu " SM BL not ready"

Dále je chyba v datasheetu při označení Rx a Tx pinů - jsou ve skutečnosti prohozené.

Napájení modulu je max. 4,5V a na datových pinech může být max 3,3V- Rx je tedy potřeba ošetřit zenerkou.

V souvislosti s tímto modulem prosím o radu nějakého zběhlejšího Céčkaře.
Jako parametr některých AT příkazů je řetězec v uvozovkách.
Jak dostanu do **printf **mezi uvozovky další uvozovky, které ale musejí být odeslány?

Před uvozovku v textu dej zpětný lomítko
“aha” je printf("“aha”");