Teplotni cidlo LM335

Cau,potrebuju merit na 4 mistech teplotu, pri vyberu cidla rozhorovala hlavne cena , takze LM335 (15 kc), pri studovani co je to zac sem narazil na par otazniku , v DS sem nenasel hodnotu napajeciho napeti, jake je :question: , a tady na foru sem se docet ze se musi kalibrovat a ze se nemusi kalibrovat, musi memusi :question: . muze mi nekdo objasnit tyto 2 (zatim) otazky , Dekuji

:arrow_right: administrator: přesunuto z "Ostatní"

datasheetcatalog.org/datashe … s/2158.pdf

Podle datasheetu funguje čidlo jako Zenerova Dioda - určuje napětí, napájeno je PROUDEM (bude stačit odpor od napájení, ale takový, aby se v daném rozsahu udržel proud v požadovaných mezích) 450uA až 5mA. Čidlo má počáteční přesnost 1°C. Čidlo lze “dokalibrovat” vstupem Adj.
Napěťová závislost je 10mV/°C. V datasheetu je i doporučený zapojení.
Typické napětí čidla je 2.98V při proudu 1mA a teplotě 25°C

Vhodnějsí vlákno by bylo Elektronika s/bez mikrokontrolérů :wink:

hA,tet uz je mi to napajeni jasny, sem myslel ze z ADJ leze napeti v zavislosti na teplote , ale ta kalibrace my neni porad jasna , je to nutny ?
potrebuju jenom hlidat teplotu chladice ,motoru 40/50 max 60°C zapnout vypnout vetrak , ohlasit prekroceni teploty,

vahal sem kam s tim, “ostatni” vyhralo

Kalibrace pro tento účel nutná nebude.
Výstupní napětí přímo odpovídá teplotě v Kelvinech. Pro 25°C (273.15+25 K) by mělo být napětí 2.98V. Ten vstup Adj slouží k doladění napětí v případě, že by bylo trochu někam ujetý.
Pro 60°C by mělo být napětí: (273+60)*10mV = 3.3V

Je to myšleno tak, že když se příspěvek nehodí do žádného jiného tématu, ale jedná se o elektroniku, elektrotechniku nebo programování, tak je možné jej zařadit do Ostatní. Nic se neděje, příspěvek jsem přesunul :wink:.

tet uz je mi to jasny , chapu, Dekuju