Broušení malých vrtáků

Určitě nejsem jediný, kdo má s tímto problém. Znáte to, koupíte několik mikro vrtáčků, kvůli vrtání plošných spojů a ztupíte je ještě tentýž den. Mám plnou krabku 0,8 mm vrtáků. Každý stál odhadem deset korun, má plnou délku, jen má totálně tupou hlavičku od corfixu v deskách plošných spojů.

Má někdo nějaký tip, jak tyto maličké vrtáky nabrousit?

Vím o přípravku na vrtačku (nasadí se vrtačce na hlavu, sklíčidlo), ale ten je od velikosti 2 mm. 0,8 mm s tím určitě nenabrousím.
Říkám si, jak to asi dělají firmy, co vyrábějí plošné spoje na zakázku. Nechce se mi věřit, že po 1000 děrách vytáhnou vrták z CNC a vyhodí jej…

Taky jsem to kdysi řešil, ale nevyřešil a pochybuji, že to nějak jde, protože když se spleteš, a nabrousíš ho o 0.1 “bokem”, už neplní účel 0.8 ale 0.9 vrtáku. A jako obraběč kovů vím, že vrtáky do 3mm se vyhazují.

V priemyselnom vrtani sa pouziva tento vrtak.lNo neodporucam ho pouzivat v rucnej vrtacke je vemi krehky. t-tech.com/order/category.asp?sectionid=1&catid=37&catname=Drill+Bits

Mohu potvrdit, dostal jsem jeden kus na zkoušku, nasadil do stojanové vrtačky a sotva se dotknul desky cvrnklo to a špička byla pryč. Lépe řečeno letěla přesně do mého pravého oka, naštěstí to odnesly jen ochranné brýle. Tak POZOR na to.

Proto používám klasické vrtáky a když už moc nevrtá, tak jak psal “honza3” prostě ho vyhodím.

Zajímavý… já vrtám spoje zatím furt dá se říci jednim a tim samym kouskem, a ostrý je to furt dost… :confused: tak nevim jak o někdo svede ztupit za den :open_mouth: I když já používám starý poctivý vrtáky… :slight_smile:

No asi si nepostrehol ze existuju rôzne druhy DPS. Ako je sklo laminát,sklotextit,omakart,kuprexkart a pod… Najviac sa tupia pri sklotextite /laminát/ cca 50 dier a vrták je v háji tým nemyslím že sa už snim nedá vŕtať
ale po diere zo strany medi ostávajú malé krátery a to už nevyzerá dobre.

Ahoj,
jinak DPS nevím co mám za typ, je to ještě ze zásob. Cuprexkárt to na 100%neni, ten vím jak vypadá, omakart je ten takovej co jako smrdí když se k němu čuchne (ten používám) a pak mám i ten sklolaminát. Ten je nejtvrdší. A i řek bych nejlepší… Ten používám taky, ale moc ho nemám… :slight_smile:

U broušení je několik zásadních problémů. Už jsem to zkoušel také řešit. Z deseti broušených vrtáků se trefí tak dva, které něco vydrží. Důležitý je samozřejmě úhel hrotu, přesné osové vedení, protože pružnost tohoto vrtáku je někdy až neuvěřitelná. Pak při vrtání rozhazuje, jede kam chce a dělá otvory až o dvě desítky větší. Velmi důležité je podbroužení vrtacích plošek, což je u takhle malých průměrů skoro neřešitelná věc. Proože nemám speciální brusku, obešel jsem to z druhé strany. Mám vysokootáčkovou vrtačku od Dremela (až 30000ot/min.). Do ní upínám vrták a na mikrometrickém šroubu mám kotouček sepiák. Zvažte, zda námaha a vybavení stojí za výsledek. Já osobně jsem vyzkoušel také leccos a z desek používám výhradně cuprextit ještě ze starých zásob. Kupuju si vrtáky v provedení HSS a mám s nimi dobré zkušenosti (ve speciálkách pro obrábění není problém). Obyčejné opravdu moc nevydrží, hlavně ty made in China - u těchto umím “narovnat” spirálu. Speciální vrtáky pro cnc musí být kvalitně vedeny a také chlazeny, což málo kdo může zabezpečit. Jinak to známé křap nebo cink stojí hodně peněz.

Ještě jsem zapomněl na rychlosti otáčení. Hodně důležitý parametr. Pro karbidové vrtáky a další = vyvrtávací stroje otáčky 20 až 80000 ot/min, HSS se mi osvědčilo 60 až 7000 ot/min (amat. podmínky). Desku většinou potřu mazadlem - dobrá je WD40 a pak odmastit.

Chybička se vloudila. HSS 6-7 tis. otáček. Omlouvám se za nepřesnost.

Jan16: Své příspěvky můžete také upravovat.

Ja jsem před 7 lety měl tyhle, jak psal evoss, konkrétně jsem kupoval 2x 0,798mm za 520,-. Jeden jsem ulomil doma hned, protože ruční vrtačka na to opravdu není, ale druhej jsem používal 4 roky, v prumyslové vrtačce, kterou měli udržbáři na dílně. Název si nepamatuju. ale zvládla od cca 800ot/min do 22000ot/min. Používal jsem 6000ot/min a super. Jenže doma by mě asi s takovou vrtačkou hnali, měla hroznej zvuk :blush: Ale vyvrtal jsem s ní spoustu děr, takže tak mě napadá, když už doma dělám plošnáky jak na běžícím pásu, samozřejmě přesplotr, tak už by stálo za úvahu nějakou takovou vrtačku vyrobit nebo levně koupit, protože ten vrták sice stojí, nevím jak dnes, ale třeba 300,- a pak už žádná další investice. Kromě ČEZu. :blush:

Co sa tyka tych vrtakov nasiel som ich u tejto firmy /www.tme.sk/za cca 130sk v kolonke online katalog a vybavenie dielne.Maju zastupenie aj v cz.Tam su rozne priemery.No su podozrivo lacne.Asi to treba otestovat.

Ten anonym citující PepinaCz jsem já sám. Jaksi jsem nepochopil princip psaní komentářů v tomto systému. Jsem tu poprvé. Omlouvám se, snad se mi to napodruhé podaří. Když ne, půjdu na pivo :frowning: . Zaujal mne nápad PepinaCz, ale stejně mu ne zcela rozumím. 1. nevím, co to je “kotouček sepiák”. Možná tu věc znám pod jiným názvem. 2. není mi jasné vzájemné postavení nářadí. Vrtačku s tupým a roztočeným vrtákem držíte v ruce? Pod jakým úhlem? O co ji opíráte? Ten mikrometrický šroub si mám předsavit jako svěrák? Jo, takhle obrázek kdyby byl… Nezlobte se, ale nežiju v nástrojařské dílně, nicméně něco málo o ní vím. Jen to broušení maličkých vrtáků je nad moje schopnosti. Díky. Honza168

:arrow_right: administrator: příspěvek byl upraven
Předchozí komentář byl vložen do příspěvku a posléze vymazán.