Dragon elix CB-407 - ANTENA

Zdravim. Dostalo se mi do rukou tohle CBčko, bohužel jsem ještě nikdy neměl tu čest takovéhle zařízení obsluhovat, proto bych potřeboval pár rad pro začátek. Na předním panelu, jsou nějaké ty ovládací prvky, některé jsem pochopil, k čemu slouží, jiné bohužel nemám tušení, na co jsou. Třeba spínač označený jako “CH9”, nebo potenciometr označený jako “SQL”. Dlší věc, kterou k tomu nemám, je anténa. Jakou byste doporučili? (nebude se nic kupovat) - stačí mi nějaká jednoduchá na vyrobení, abych to mohl vyzkoušet, zdali to funguje. Výkon toho CBčka by měl být kolem 4W.
Jelikož nemám žádné 12V baterie na napájení, nebude vadit, když k napájení použiji uzemněný zdroj? (třeba ATX z kompu)
Předem dík moc, v těhle věcech se nevyznám.
Don, 23.11.2008 13:12:52
CH9=rychlá volba kanálu č.9.SQL=šumová brána,zkrátka aby si nemusel poslouchat šum,když si na příjmu.Otevře se podle nastavení pouze když se na kanále něco vysílá.K tomu zdroji v 90.letech když se tu CB masově rozjelo tak spouta lidí šetřila na zdroji a tak použili zdroj z PC AT a někteří si to svoje CB oddělalo.Ten zdroj asi není dělaný na přepínání výkonu.Spíš bude vadit přechod z vysílání na příjem.Kdysi byl článek v AR
právě od Elixu.

Dotaz jsem položil již všude možně, pár odpovědí znám, ale ne úplně přesvědčivých. CH9 se používá(l) pro tísňová volání (prý) - je to pravda?
SQL je šumová brána.

Jediná věc, co mi ještě schází, je anténa pro to CBčko. Jakou jednoduchou anténu, pro provizorní (zatím) příležitostný provoz vyrobit? Nechce se mi vyrábět žádné obří ground-plane-y, jelikož na to ani nemám materiál.
SNažil jsem se najít návod na klasickou prutovou anténu pro 27MHz, bohužel bez úspěchu.
5/8 anténu návod mám, ale 11 metrů dlouhý klacek neuznávám jako vhodnou anténu.

Opravdu moc dík, v oblasti vf elektroniky jsou mé znalosti okolo bodu mrazu :slight_smile:

doporučuji
cbdx.cz/seznam0count20cislo14.html

Divím se že mi někdo vůbec odpověděl (nechci urazit)… po tom skoro roce, jsem si anténu už udělal sám (dipol, na půdě).
Ale dík moc. Na tyhle stránky jsem kdysi narazil jen omylem, takže dík za “znovunalezení” odkazu :slight_smile:

No a na zaklade tvojej odpvede sa zda, ze sem odvety aspon cas od casu chodis.
Tak vitaj v klube :slight_smile:

No moc sem již nechodím, po té, co bylo dočasně (?) zrušeno moje moderátorství. nyní zde kontroluju jen výjmečně občas, co tu nového.