Přepólované ATtiny2313 a MAX232, je MAX232 zničený?

Zdravím,
mám nasledujúci problém:

Zapojil som mcu s maxom a skúšal som teda kumunikáciu cez rs232 - všetko šlapalo. No na druhý deň som omylom pin (s konektoru 232-ky v pc) 5 (čiže GND) zapojil do +5V, vtedy som o tom nevedel a bádal som, kde je chyba a postupne mi odchádzali mcu-čka. Keď som chybu našiel, opravil som, použil nový atmel (tn2313), no hyperterminal nezaznamenáva nič. Je možné že samotný max je zly? a pokial ano prečo?

Ďakujem

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "atiny2313 & max232n"

Jestli jsem to dobře pochopil tak jsi otočil polaritu napájení. No to se potom není čemu divit. MAX je KO. Drtivá většina IO nemá ochranu proti přepolování, takže je jasno. MAX232 tě opustil do křemíkového nebe. Jen ksem tu neviděl parte. :smiley:

VZDY, aj v tych najtrivialnejsich a najuniverzalnedoskovych bastloch pouzivajte na napajanie unidir transil 5V8 cez odpor 2R2. Ak sa nieco prepoluje s najvacsou pravdepodobnostou odite ten odpor, respektive aspon zacne davat dymove signaly, ze nieco nie je v poriadku, kedze cez neho tecie velky prud kvoli ochrannemu transilu. Transil zaroven zariaenie ochrani proti nahodnym spickam, nech uz vzniknu kdekolvek. A urcite LED, ze je napajanie v poradku. Alebo aspon do serie shotkyho diodu napr. 1N5819. Proti prepolovaniu - tam kde ide o maly ubytok na ochrannom prvku - je dobre zapojenie PNP tranzistora. E je vstup, odpor a dioda z bazy na GND a kolektor “posuva” elektrony do zariadenia. Pri prepolovani je tranzistor zatvoreny. Aj vyssie napatie BE znesie ta dioda v serii s odporom v baze tranzistora. Ale to uz navrhujem tri “zbytocne” suciastky.

P.S. Suciastky funguju na dym. Ked dym zo suciastky unikne, suciastka prestane fungovat :slight_smile: