Životnost a kvalita úsporných žárovek a vše okolo úsporek

Techniku, tou první větou jsem se nechtěla dotknout tebe, ani nikoho jiného (napsala jsem to tvrdě, přiznávám). Ohledně vytápění je to velmi dobrý postřeh, na který jsem nepomyslela. Kdybychom žili ve Finsku, které je součástí EU, tak by se standardní žárovky dost možná vyplatili, ale u nás? Přece netopíme po celý rok. Stanovená topná sezóna za rok je 6 měsíců.

Úsporky nejsou ani tak o ekologii, zvláště když je lidé vyhazují do obyčejného kontejneru, ale rozhodně jsou o úspoře. Nejsem schopná vypočítat jak to je, když se žárovky podílí na vytápění, ale když si vezmu, kolikrát mají nižší spotřebu, tak věřím, že se i tak vyplatí.

Co se týče bílého světla a čtení, tak bych řekla, že je to spíše o síle zvyku. U postele na čtení mám úspornou žárovku a nemám se čtením při jejím světle nejmenší problém. Naopak mi díky zvyku teď působí při čtení problém standardní žluté světlo klasické žárovky.

Co se týče LED žárovek, tak přece jejich použitelnost netkví jenom ve výkonu samostatné LED. Výkon samostatné LED bude určitě důležitý v promítačce, ale v LED žárovce určené k náhradě klasické žárovky je těch ledek spousta. LED žárovku nemám, takže nevím, jak to vypadá (za pětikilo jí testovat nemíním), ale pokud je zasazena v mléčné kopuli svítidla, tak si dovoluji předpokládat, že svit bude vypadat stejně, jako se „zářivkovou úsporkou“.