Jak do zastaralé dvouvodičové sítě TN-C přidat zásuvku?

Ahoj.
Poradil by mi tady prosím někdo s instalací zásuvky? Normálně bych s tím neměl problém, ale tohle je trochu specifický případ…

Přítelkyně chce na chatě přidělat jednu zásuvku. Je to dřevěná chata, kde je vše taženo normálně po povrchu. Chci cvaknout jedno vedení k zásuvce, dát tam krabici a z ní vyvést jeden kabel navíc a k němu dát zásuvku. Normálně by to bylo jednoduché, ale v chatě je síť TN-C, tzn. dvouvodičové vedení. Staré zásuvky jsou tam přímo udělané na TN-C (myslím, že mají měděný plíšek mezi N (nulou) a PE (ochranným kolíkem)) a já mám jen dnešní “moderní” zásuvky…

Přemýšlím, že to udělám tak, že krabici s novou zásuvkou normálně propojím třívodičovým kabelem (dvouvodičový se už snad dnes ani nedá sehnat) a v nové zásuvce kouskem drátku zkratuji N a PE. Teoreticky bych tento zkrat mohl udělat v krabici anebo ho můžu pro zichr udělat jak v krabici, tak v zásuvce… Co vy na to, co je správný způsob?

Jinak je mi jasné, že TN-C je zastaralá a může být nebezpečná, ale předělávat to na TN-S nebo TN-C-S zatím nechci…

Děkuji za každou radu!!!

Radek

P. S. Doufám, že jsem dobře zvolil kategorii fóra :slight_smile:

jj . asi nak tak ale tu zasuvku zapoj normalne 3x2,5 C , az v krabici spoj zelenozlutej a modrej, jestli je to starz vedeni tzhany v hliniku tak do krabice musis dat venecek protoze med a hlinik se namaj radi,jo a pod krabici a zasuvku by se melo dat takova nehorlava podlozka , jestli se to oboji dava na drevo, tet nemem cas se rozepisovat :slight_smile: mazu do prace kdyztak pak az odpo

Děkuji ti Milo. Vybaven jsem dobře, 2,5 kabel pro propojení, termo-izolační podložky (říkám jim azbest, i když to azbest už samozřejmě není) a krabici a zásuvku s takovými těmi gumáky (do vlhka). Děkuji za tip na věneček, vůbec mi nedošlo, že měď a hliník vlastně chemicky reagují.

Takže teda zkrat mezi N a PE jenom v krabici. To je fajn, tam to bude určitě jednodušší.

Jestli mohu ještě jednou otravovat tebe nebo někoho jiného, PE (ochranný / zelenožlutý) se dává to do té spodní (měděné) svorky, jak je na přiloženém obrázku, že ano?

to je presne ten venecek co sem mel na mysli :slight_smile: ,skratovat to nemusis staci to zapojit na jednu svorku, puvodni 0 + modra + zelenozluta akorat to vide na 3 srouby , jo muzes to zapojit na tu asi jakoby pozlacenou svorku , dalsi svorka-puvodni faze + hneda ci cerna , jinak doufam ze si pri nakupu nemel problemy protoze oznaceni kabelu 3x2,5 C uz nako dobu neni to nak nesmyslne prekopali na 3x2,5 J , no proste je to kabel na zasuvky :laughing: :laughing:

neni ta zasuvka nahodou urcena nekam do koupelny nebo ven :question: :exclamation: ZE NE :question: :question:

jo apodotahuj si sroubky v zasuvkach ,hlinik je peknej previd!

Přesně tak, máme tu dobré elektro se šikovnými prodavačkami, kterým jsem řekl, že chci kabel na zásuvky a podle průměru vodičů v kabelu co mi dali, soudím, že průřez je 2,5 mm2.

Bezva! Chtěl jsem jít do elektra a shánět věneček, takže už nemusím. Tak mě napadá, že by ho možná měla i jedna z prodavaček :smiley:.

Gumáky jsem myslel to samé co je na té krabici s “věnečky”. Prostě ty gumové špunty, co se musí ucviknout štípačkami, aby se jimi dal protáhnout kabel. Zásuvka je to normální “na povrch”.

Mnohokrát ti děkuji Milo! Moc jsi mi pomohl! A na hliník si dám pozor :slight_smile: