Kabel pro propojení DVD přehrávače se starou TV bez SCART

Ahoj, snažím se propojit můj DVD přehrávač Evolve DX261 se starou televizí, která nemá scart konektor. Televize má pouze anténní vstup, do kterého se dává anténí konektor (nevím, jestli se mu tak říká, vypadá jako konektor, který je na koaxiálních kabelech na rozvodech kabelové televize, ale nekroutí se - nešroubuje se, jen se zasune). Televize je na chalupě u tety a její výměna za novou by byla zbytečná. K televizi bylo připojené staré video, které mělo normálně zmíněný anténní konektor (stejně jako TV), kterým se propojil s TV, pustila se VHS kazeta a na televizi se normálně naladila stanice, která přehrávala VHSku.

S videem to bylo jednoduché. DVD, které mám doma normálně připojená SCARTem, mám ale na chatě problém zapojit. DVD přehrávač má fůru konektorů, ale ten anténní/koaxiální nemá. Vzadu má SCART a spoustu cinchů. Jeden z cinch konektorů se jmenuje KOAXIAL a jeden VIDEO nebo S-VIDEO. Říkal jsem si, že by možná jeden z nich mohl fungovat, a proto jsem ze zmíněného starého koaxiálního kabelu na propojení TV a videa ucvikl jeden anténní konektor místo něj jsem připájel cinch (je mi jasné, že to není nejlepší cesta pájet koaxiál na cinch). Kabel je spájen určitě dobře, proměřoval jsem ho. Kabel jsem tedy zapojil do VIDEO konektoru, pustil DVD a ladil jsem. Naladil jsem ale jen velmi poničený obraz (spíše taková stínohra). Zkoušel jsem i ostatní cinch konektory, jako např. zmíněný KOAX, případně konektory pro jednotlivé barvy, apod., ale to už jsem nenaladil vůbec nic.

Kabel k tomuto propojení jsem se snažil zakoupit několika obchodech, ale ve všech mi řekli, že mám smůlu. Musím jej tedy vyrobit.
Můžete mi prosím poradit, v čem dělám při výrobě chybu? Nemá prosím někdo nápad, jak podobný kabel sestrojit a propojit DVD se starou TV?

Děkuji a přeji hodně úspěchů tomuto diskusnímu fóru.

Pavel T. (Putan)

Chybu děláš v tom, že se snažíš propojit něco, co propojit nejde. Pokud tvoje televize opravdu nemá jiný než anténní vstup, pak DVD prostě kabelem připojit nelze. Potřeboval bys zařízení, kterému se běžně říká modulátor a ten stojí cca 500Kč a výše. Jeho výroba je v amatérských podmínkách obtížná. Obyčejný kabel nestačí. Na druhé straně se mi nechce věřit, že by ta televize neměla composite video vstup. To měl i Oravan, který se prodával před cca 25 lety. řekl bych, že se špatně díváš.

Psal jsi, že jsi tam měl video. Tak ho tam dej zase zpátky a DVD propoj přes video. Jediná nevýhoda, že když se budeš chtít dívat na DVD, video zbytečně bude v provozu. Samozřejmě, pokud má video scart nebo chinch výstup :blush: A pokud nemá TV scart, tak ten obraz bude stát určitě za to. :blush:
To je asi jediná možnost. Pokus o vyrobení něčeho, co stejně nevyrobíš, zbytečnej pokus a ztráta času. :smiley:

jankop : uz sem videl par tv at cernobilych nebo barevnych co mely jenom anteni vstup nebo nanejvis vystup na sluchatka 5kolik

Putan : a to stare video nema skartku ? ci AV vstupy ? pres to by to slo

nebo pak jedine sehnat ten modulator jak rikal jankop

JEN TAK PRO INSPIRACI :

ja sem to pred par lety vyresil ze sem pouzil modulator ze starych TVher made in china, na propojeni PS1 (ps1 ma jenom AV vystup) + cernobila tv jenom s antenim vstupem, TVhry mely AV a anteni vystup, PS1 AV vystup → AV vystup TVher->anteni vytup TVher
→ anteni vstup TV , akorat sem musely odpojit naky dratky ( 2 az 3) od zakladni desky TVher do modulatoru aby to fungovalo 8)

Chlapy, díky moc za zájem!!!

MiloPS3, Jankop: přesně tak, televize má vzadu pouze anténní vstup a v předu má něco neobvyklého na sluchátka (pravděpodobně zmíněný 5-ti kolík, jack to určitě není).

S tím videem mě to vůbec nenapadlo. Video SCART má. Chápu to tedy správně, že video a DVD propojím SCARTem, video a TV propojím anténím, všechno zapnu a naladím budu tak moci používat DVD?

Přeně tak, akorat na videu zapneš AV

Aha, AV bude asi kanál 0. Teď mě ale tak napadá, video se po nějaké době samo vypne, znamená to, že mi co pět minut vypadne obraz?

Už to tak bude. Zajímavé video, ještě jsem se s tím nesetkal.

Si myslím, že to je normální pětikolík DIN Audio/Video. Ten se dá snadno zredukovat kabelem z Audio/video composite cinche.
Nenapadlo tě, že bys nám sdělil třeba typ televize? Co je u toho konektoru vpředu napsáno, jaké jsou tam značky?

To mě napadlo, ale k televizi teď nemám přístup. Možná se k ní dostanu o víkendu a provedu zevrubnou prohlídku :slight_smile:. Televize se jmenuje Libuše (to není vtip), značku neznám.

Řekl bych, že je to normální funkce. Pokud video nepřehrává kazetu a nic teda nedělá, tak se po nějaké době vypne (přepne do standy-by a zobrazuje hodiny).

Věřím, že ano, ale co pět minut?
To aby jsi tam měl kazetu a zároveň film nahrával nebo tu funkci vypnul.

Těch pět minut jsem typnul, ale dělá to :slight_smile:. Když tak se tu funkci pokusím vypnout nebo deaktivovat třeba nahráváním. Možná to ani dělat nebude, když tam bude ten kanál AV. Musím to vyzkoušet. Díky :wink: