Rozdíl mezi RS232 a UART

zdravím, chtěl jsem se zeptat jaký je rozdíl mezi RS232 a UART?. Jen v tom že mají jiné napěťové úrovně. Dík za odpověď.

:arrow_right: administrator: přesunuto z "Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů"

Tak ako hovoris.

UART - logicky sposob, akym sa vysielaju/prijimaju data cez dvojvodicovu zbernicu RX, TX, samozrejme voci GND. Okrem toho moze mat UART este pomocne signaly ako CTS, RTS, ktore sa ale na 99% nepouzivaju. Cez tieto signaly sa da povedat vysielacej strane aby pockala s odvysielanim dalsieho bajtu, lebo sa este ten predchadzajuci nestihol spracovat.

UART z MCU na napatove urovne log.1(5V/3.3V) log.0 (cca 0V) Tieto nie su vhodne pre prenos na vacsie vzdialenosti. Pre tie boli dohodnute rozhrania RS232, RS485, RS422, M-Bus a podobne. Casovanie maju uplne totozne s UARTom, ale maju ine napatove urovne, pripadne podmienky prevadzky (full duplex, half duplex - RS485). Tieto budice vsak pripojis na MCU uplne rovnako.
Uplne ine logicke rozhranie vsak maju zbernice CAN, Ethernet, alebo napriklad I2C, ktore s UARTom nie su zamenitelne.

dík moc…já mám právě programátor na AVR-ka (atmega16) a ten se připojuje přes RS232. No je tam převod z toho RS232 na UART (i naopak) a to je připojeno na vstupy a výstupy rozhaní SPI toho MCU. Nějak nechápu jak tohle může fungovat. Když přeci nemůžu kombinovat SPI a UART. Nevíte někdo jak to je?

S najvacsou pravdepodobnostou ten program v PC priamo manipuluje s nozickami toho rozhrania (tam je tych moznych signalov viac ako TX, RX, RTS a CTS) a tak programovo simuluje SPI rozhranie. Programatory cez LPT robia presne to iste. To je tiez dovod, preco je programovanie cez taketo programatory velmi pomale. Ale to slovo “velmi” treba brat tak, ze ak sa maly procesor programuje napr. 5 sekund, tak to nikomu nevadi a cas je bohate vyvazeny jednoduchostou zapojenia a nizkou cenou.

jj dík za vysvětlení…ještě jsem se chtěl zeptat mohl bych připojit UART s logickou úrovní 3V3 na MCU který používá 5V? Přeci 3V3 by měl brát MCU také jako logickou 1.

Ano, ale vela svabov na 3V3 nema 5V tolerant vstupy a ani vystupy. Takze ak vystup z takehoto svabu privedies na RX mcu, tomu to vadit nebude, ale ak tam mas pull-up rezistory, tak cez ne sa nemusi tomu svabu robit 2x dobre. A to sa tyka aj vstupnych pinov. Ak do takeho vstupneho pinu non-5V tollerant zacnes prazit 5V (alebo 4,5V) z vystupu ineho cipu, urcite sa mu do siroka otvoria ochranne diody o Ucc a zacnes tak svaba nepriamo a nezelane napajat. Vlastnost 5V tollerant musis mat potvrdenu. Fungovat to moze, ale iba vdaka kde akym vnutornym odporom a ochranam jednotlivych svabov, co rozhodne nemozno doporucit.