Odfiltrování rušení ze zdroje v PC

Neviem ci tomu dobre rozumiem, ale chces pouzit PC zdroj na napajanie zosiku.
T.j. chces vyuzivat vystupnych 12V, 5V.

Z logiky veci mi vyplyva, ze ci je zdroj PFC alebo nie, v principe to vobec nemusi suvisiet so zarusenim nizkonapatovej strany. PFC znamena, ze odtial, odkial si zdroj cuca energiu, nebude si tento svoj zivotodarny zdroj (230V) zahumusovat vyssimi harmonickymi vznikajucimi vysokymi narazovymi odberovymi prudmi. Na to je tam ta tlmivka, alebo este kadeco insie. Ale opat, to v principe nesuvisi s rusenim na vystupe 12V, 5V. I ked kvalitnejsie zdroje na vstupe, zvyknu byt kvalitnejsie i na vystupe. Preto sa nazdavam, ze PFC s Tvojim problemom nema prakticky nic spolocne. To cvrlikanie by zodpovedalo tomu, ako si cucaju prud zo zdroja jednotlive casti v samotnom PC. Rychle zmeny prudu sposobuju male (ale pre nf zariadenie identifikovatelne) poklesy Ucc a jeho zmeny sa dalej prenasaju cez nf aktivne prvky na uzitocny signal.

Ak sa Ti teda dostava rusenie zo zdroja do nf casti zosiku, budes mat:

  1. nie najvhodnejsie navrhnuty plosny spoj - s tym uz ale asi nic nenarobis

  2. nemas dobre odfiltrovane napajanie zosiku. - s tym urobis to, ze preskrabes plosak a vlozis do cesty napajania filtracne prvky.

Ako filtracny prvok pouzi do serie dostatocne prudovo dimenzovanu tlmivku, napriklad i 1mH. Z oboch stran daj dobry CE (experimentuj), a hlavne nezabudni na keramicke kondenzatory. CE ma relativne vyssi seriovy odpor, takze sice moze sluzit ako dobry kratkodoby zdroj energie, ale na filtraciu vyssich frekvencii nie je moc vhodny. Mal by sa pouzit v sucinnosti c keramickym kondenzatorom. Daj ku kazdemu CE (z oboch stran tlmivky) kludne keramiku 1uF, 100nF. Ak sa brum znizi, si na dobrej ceste, ak klesne pod prijatelnu uroven, tak si vyhral.
Velka cast rusenia do zosikov sa derie cez ich napajanie a tento postup moze byt ucinny i v inych konfiguraciach.
Filter treba umiestnit hned na zaciatok zariadenia a napajania vsetkych casti nf retazca musia byt vedene az spoza tohto bodu. Najviac je citliva ta cast, ktora spacovava najslabsi signal.

Ak Ti tento sposob nepomoze, rusenie sa Ti dostava do zosiku nie z napajania, ale prenosom do nf cesty. To hovori o zle navrhnutom plosnom spoji:

  1. induktivnymi sluckami tvorenymi zemou (motiv plosneho spoja tvori slucku/y, ktore funguju ako ramove anteny a zachytia vsetko, co sa odohrava okolo nich) - pomoze preskrabat slucky. Ale pozor ak je preskrab moc tenky, sprava sa ak omala kapacita a potom ramove antena je este naladena na nejaku frekvenciu. Ak je mimo pasma rusenia, tak je to OK, ale nemusi byt.
    Toto byva casta chyba, ak si niekto mysli, ze ak “vyleje” prazdne casti plosaku medou, ako to bude skvele. Opak byva casto pravdou. Co by pomohlo, je vyliat celu jednu stranu medou - a na mnohych miestach ju poprepajat s GND. Takato vrstva potom indukcii brani. Aj ked med nie je feromagnetikum, svojou pritomnostou vyrazne zmensuje plochu sluciek (ramovych anten) a tym aj zmensi mnozstvo indukovaneho prudu zo zdroja rusenia.

  2. netienenych castiach tam, kde by mali byt tiene

Hladal by som chyby na strane sekundara zdroja a nie ci je PFC alebo nie. I ked i to sa moze negativne prejavit, ale az v druhom slede.