Moduly RFM01/RFM02 - sháním komunikační rutinu

Dobrý den, nemáte někdo zkušenosti s vf moduly RFM01/RFM02 (označení je dle katalogu EZK)?. Moc by mi pomohla nějaká komunikační rutinka na PIC, abych to nemusel celé vymýšlet :slight_smile:. Díky! Vl.

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "Moduly RFM01/RFM02"
:arrow_right: administrator: přesunuto z "Elektronika s mikrokontroléry, procesory"

A co tak sa najprv poriadne pozriet na stranky vyrobcu?

napr:
hoperf.com/pdf/RF01_code.pdf

tam mas vsetko co potrebujes pre PIC i AVR.

Akorát že v inicializaci je tam chyba. Myslím že v Power Management Command. Tak důkladně zkontrolovat!

Dik za upozornenie :wink:

Na tyto stránky jsem se samozřejmě díval. Omlouvám se, zapomněl jsem říct, že jazyk C neznám, potřeboval bych to v assembleru. Ale abych to upřesnil: Přečetl jsem si (poctivě :slight_smile: datasheet k k RF01 a docela jsem se vyděsil, kolik všeho se tam nastavuje. Pokud jste s tím někdo dělal, pro první pokusy by mi stačilo, kdybych věděl, že stačí default nastavení vysílače a přijímače (POR), oba se nastaví na stejné kmitočty a kanály a bude to fungovat. Jinak bych asi nevěděl, jak postupovat, kdybych to nesprávně naprogramoval, protože tady je nutné, aby fungoval vysílač i přijímač a když nemám možnost přímo změřit vf signál a jeho modulaci, tak by se asi obtížně zjišťovalo, kde je chyba. Nebo mi poradíte nějaký vhodný postup? Díky, Vlasťa.

POR je defaultní nastavení po interním resetu - např. po připojení napájení. V příkladu je toto změněno. Tedy k POR se nemůžu vyjádřit, ale vzorový kód funguje, s výhradou Power Management Command:
(0x8239) - v demo je tato hodnota uvedena pro vysílač i pro přijímač, avšak bajt 3H (et=1 a es=1) spouští pouze vysílač!!! Přijímač je ovládán bitem er, zde může tedy řídící slovo vypadat např. (0x8289). Hodně štěstí!
(používám céčko a AVR, více tedy nepomohu.

P.S. - pochopitelně je nutno nastavit také pásmo (band) podle koupené verze. Ale u nás jsem v distribuci viděl pouze verzi pro 860 MHz, demo počítá se 430 MHz verzí…

Díky, jen ještě jednu drobnost: Všiml jsem si, že existují verze pro různé nosné kmitočty, ale přitom v manuálu je “Frequency Setting Command”. Myslel jsem si, že slouží právě k nastavení této frekvence, protože v tabulce jsou pro jednotlivá nastavení bitů b1 a b0 hodnoty 315, 433, 868 a 915 MHz! Tento příkaz je popsán jako “nastavení frekvence lokálního oscilátoru”! Proč tedy existují verze obvodu pro jednotlivézákladní kmitočty, když se to dá nastavit softarově? Na stejné stránce je pak další tabulka s 12-bitovým slovem, která nastavuje opět frekvenci, ale v jemných krocích. Co to je? Jemnější dělení kanalů?

Jinak verzi pro 433 MHz nabízejí v EZK Rožnov p. Radh. (www.ezk.cz)

Díky, Vlasťa

Pokud se na Frequency Setting Command podíváte pozorně, pak zjistíte, že žádný bit Vám neumožní zvolit pásmo. Jde skutečně jen o jemné nastavení kmitočku uvnitř pásma. EZK - je to tak. Díky.

Ten kód od výrobce je napsán se softwarovým SPI, pokud použiješ hardwarový, bude kód daleko kratší a i komunikace modulů daleko rychlejší.

Zdravím, prosím vás, jakou verzi (433/868 MHz) použít na zdejší podmínky? Jsou nějaké provozní nevýhody (dosah, prostupnost zdí,…)? Děkuji.

Obe pasma su povolene. Len treba dat pozor na povolene vykony. Tieto informacie ziskate na strankach radiokomunikacneho uradu.
433 sa lepsie ohyba okolo prekazok. 868 sa zase - ako zistili nejake studie - udajne lepsie siri v budovach.

A někde jsem četl, že pásmo 868MHz je snad o něco méně obsazené, ale ruku do ohně bych za to nedal.

Vl.

Je, lebo je novsie. Tak sa tam este “vsetci” nestihli nasackovat. Hlavne plati, cim vyssia nosna, tym vyssia moze byt i datova rychlost. To uz ale zavisi od konkretneho modemu.