nastaveni MPLAB

ahoj, chtěl bych se zeptat jestli existuje nějaké doporučené nastavení tohoto programu co se týče cest ke knihovnám… začínám stím to programem a tak jsem si to nainstalovat a zkusil i tam nějakej malinkej prográmek a hned mi to házelo chybu, že to nezná základní knihovničku <stdio.h>. tak jestli se něco pohybuje na netu. díky

Ahoj Meloune,
Pokud MPLAB nainstaluješ a otevřeš / vytvoříš v něm projekt, ve kterém nejsou chyby, tak by MPLAB měl okamžitě fungovat bez jakéhokoliv nastavení. Vzpomínám si, že mi MPLAB dělal problémy s cestami, pokud se nainstaloval do jiného adresáře než “C:\Program Files”. Tento problém jsem měl již dávno (ani si nepamatuji, která to byla verze MPLABu), ale od té doby jej vždy instaluji do “C:\Program Files”.

Odlišnosti jsou, pokud neprogramuješ v assembleru. Zkus si pročíst datasheety k MPLABu (dají se stáhnout na stejné stránce jako MPLAB). Sám jsem se před nějakým časem divil, co je v nich zajímavostí :slight_smile:.

cau,nedavno sem si stahnul verzi 8.10,zatim s ni porad bojuju,je to jinaci nez starsi 4.12, problem :1) jak ulozit celej projekt aby pri dalsim spusteni se mi otevrel i s dalsima oknama (stopky,spec.reg,atd) co sem mel otevreny pred ukoncenim MPLABU?
2) jak updatovat? je novej 8.15,to mam jako stahnou ten 90Mb soubor??a preinstalovat? ( s mim 1Mb pripojenim trochu moc)

Pokud si vytvoříš project, vše se uloží včetně otevřených oken a pozic oken. Ano, musíš stáhnout 90Mb soubor a přeinstalovat.

tak me to takle presne nefunguje! otevru MPLAB,otevrou se 2 okna Output a Untikled W…, dam novy projekt,meno Zkouska,vyberu kam se ulozi(adresar Zkouska),OK, mam novej projekt,otevru si ASMko (but otevru stary nebo vytvorim novy,je to jedno),otevru napr. okno Watch, A CO TET??? kdyz tet MPLAB zavru a otevru tak sem zase na zacatku,neni otevrenej zadnej projekt,skousel sem i SAVE PROJEKT i SP AS…, NIC!,kdzy dam otevrit projekt Zkouska tak se otevre projekt ale bez ASM a oken, u staryho se me to aspon zeptalo jestli to chci ulozit kdyz sem ho zaviral tady nic, TO JE JEDINA VEC KTERA ME FAKT VYTACI!! OTEVIRAT OKAN A FURT NASTAVOVAT

Ono to je asi princip projectu, že nemusíš nic nastavovat a vše máš tak, jak jsi to “minule” nechal. Jinej princip projectu nevidím. Něco děláš špatně. Všechny soubory by měli být v jedné složce, a to v té, kterou jsi zadal jako cestu při vytváření projectu. Neberu univerzální knihovny. Pokud vytvoříš project, třeba POKUS, tak v okně POKUS.MCW si dej ten asm soubor. Pokud ho tam nedáš, tak se nediv, že to nejde. Jako přílohu máš screen save projectu POKUS a když takhle x zavřu MPLAB, tak se mě zeptá, jestli chci uložit změny od posledního překladu.Dám ano a je to. Při novém spuštění projectu POKUS přímo z průzkumníka poklepáním na soubor s ikonou mplabu, v adresáři jsou vždy 2, tak se mi spustí přímo project.

Nastavení oken v programu není otázka projektu, ale workspace. Někde děláš chybu, protože to normálně funguje. Pokud při vytváření projektu použiješ wizard, tak ten automaticky generuje odpovídající workspace. Nastavení workspace pak můžeš ukládat ručně nebo automaticky. Několik pracovních prostředí jde přepínat konfigurací Windovs/Windows SET

Nastavení MPLAB IDE v8.10
Pamatuje si poslední rozložení oken.
Lze otevřít několik ASM.
Nastavení písma, barev…
nastavení_MPLAB_IDE_v810.zip (939 KB)

OK vyreseno,je to vazany na workspace, a musi se zaskrtnout “Reload last workspace at startup” viz.obr (dekuju ondra.cer )
po zaskrtnuti Rlwas se to uz zepta na ulozeni pri zavreni
jeste 1 malickost,kde se nastavuje velikost tabulatoru? myslim tim pocet mezer ktry se udelaj pri zmacknuti tabulatoru,
EDIT: malickost taky vyresena, opet dekuji ondra.cer
1_Workspace.JPG

v Edit/Properties/ASM File Types/Tab size (1-16)