Měnič napětí z +5V na -13V

Jestli by to šlo.

Tak OK, do večera to tu je.

Sice jsem to nezkousel (zjistil sem, ze nemam diody :blush: ), ale mohlo by to byt nejak takto (nicmene nejspis to neda vic nez -9V):

Proč sou tam ty 555ky 2 za sebou? proč? Ten násobič de snad rovnou zapojit tak, aby vyráběl -U nebo ne? já až to budu skenovat tak to omrknu, jak to upravit…

Ta prvni vyrabi priblizne +10V, ta druha to obraci na -10.
Jak to udelat oboji najednou me nenapada. U nasobicu se vyuziva stridaveho napeti, na vystupu 555(te prvni) je pouze +5 nebo 0.

EDIT: zkusil jsem to bez ty druhy 555. ale ze by to bylo jednodussi, to zrovna ne :frowning: navic jsou tam jeste treba pridat protisaturacni diody, jinak by to ty tranzistory nemusely vydrzet…

Nejsem blb, vim že se u násobičů používá střídavé napětí. Nešlo by to náhodou zapojit jen s 1 555kou a rovnou to obracet? zkusim se nad tim zamyslet… jestli na něco příjdu…

Pardon :blush: :smiley: s 1x555 jsem to pridal o prizpevek vys.

Tak jsem to udělal podle tohohle a jede to -12V / 100mA, při větším zatížení, cca 200mA to klesá na 6V, více jsem nezkoušel. Díky všem.

Akorát teda to LCD ovládat je hnus :smiley:

Už jsem přišel na to, jak s jednou 555kou udělat záporné napětí… Bohužel, ale jen o něco menší velikosti, než je napětí vstupní, takže z 5V udělám třebas 4.9V

Ved na tych cca -10V je tam ta prva 555 aby robila +10V. :slight_smile:

veď jo, já to ale napsal blbě, dovedu vyrobit dvojnásobek mínus pár desetinek, a s jednou 555kou. Zatím jsem to nezkoušel, ale úvaha teoretická je nejspíš správně. Udělat klasickej spínanej zdroj s indukčností, a 555kou ládovat do té cívky střídu tak kolem 90%…

Urcite by to nemal byt problem, lebo ta MAX232 vie vyrobit skoro dvojnasobne zaporne napatie a stoji 5Sk. A kezde v zariadenie tak ci tak mam RS232, tak to inak ani neriesim. :slight_smile:

Jan16: Ty zapojeni, co jsem sem daval jsi zkusil? daval jsem sem dvojitou nabojovou pumpu i menic s civkou.

To už mají na slovensku tak silnou měnu?
Já nikdy max232 v ruce neměl, protože ty prachy za tu blbost, kterou nahrazuju do teď dvouma tranzistorama a 4ma odporama, opravdu nedám.

gme.cz/cz/index.php?page=search&q=MAX232&w=1111

Ne nezkoušel, ani si ty zapojení nepamatuju, že tu byli nějaké s indukčnostma… :slight_smile:

EDIT: ha, všim sem si, že toho maxe v GME zlevnili na “pouhých” 19 korun. Naposled, když jsem měl o něj zájem, ho měli za plusmínus 30 korun.

Aby som nebudil falosny dojem o cenach, tak uvadzam:

TME

bez registracie- t.j. hoci kto

ST232 7.96CZ
MAX232D 7.29CZ
ICL232 7.29CZ

s regstraciou a akym takym odberom

ST232 6.11Sk
MAX232D 5.60Sk
ICL232 4.47Sk

ceny su bez dane, ale myslim, ze tych 19% uz nebude hrat rolu.

Ako som pisal, ja MAX232 potrebujem kvoli RS232. Hodi sa mi, ak ju zaroven mozem pouzit i na ten kontrast displaya. Davat tam dalsie obvody sa mi vydi nanajvis zbytocne.

Takato RS232 na rozdiel so zapojenim s tranzistormi ma to stoji menej - napr osadzovacie prace - automat berie svab ako jednu suciastku, generuje jeden pohyb na osadzovacej stolici -, povazujem za bezpecnejsie spolahnut sa na odolnost deklarovanu vyrobcom na EMC, zariadenie bezi korektne podla normy, t.j. od zaporneho napatia a na vzdialenost do 25m mam generovane vyssie napatie ak olen 5/0V, tak sa ten signal bezpecne prenesie - vsetko podla normy.
Nemusim sa pretlacat s dodavatelmi inych technologii, kvoli komuze to nefacha komunikacia na 100% a tak podobne.
V neposlednom rade je vyrobcom garantovana vysoka rychlost prenosu, co pri zapojeni s tranzistormi by muselo byt podporene budiacim clenom v komplementarnom (alebo podobnom zapojeni). Neviem ake zapojenie presne pouzivate, ale to co som na tomto servri videl uverejnene, by som nepouzil i ked to moze bezat na vacsine PC a vo vzdialenosti “na stole”.

OK, ale:

  1. mě zajmají ceny pouze a jen s DPH, bez DPH jsou mi k ničemu.
  2. Nemám možnost nechat si to posílat poštou
  3. poštou, je to tak drahý, že si to radši zajdu koupit do kamennýho obchodu za dvojnásobnou cenu.
  4. Dávám přednost kamenným obchodům (nic jiného mi nezbývá)

To vzdy potrebujete prave tu jednu suciastku, ktoru si chodievate kupit do kamenneho obchodu?
Kolko ze to u vas stoji posta?
Ten vas cas ist do obchodu (nepredpokladam, ze je u vas v baraku :slight_smile: ) je lacnejsi ako poslat si za 60-80Sk nieco postou?
To by som vas mohol zamestnat a este si prilepsite :slight_smile:

Myslim, ze keby ste si pripravili zoznam suciastok, ktore potrebujete a tie si naraz objednali, tak vas to pride na dost malo penazi. Inak mysim, ze od urcitej celkom rozumnej ceny je preprava v cene suciastok.

Co sa cien tyka, myslim, ze s nasobenim DPH by nemal byt problem. No pre istotu ponukam par vysledkov

4.47 * 1.19 = 5.3193Sk

alebo

7.29 * 1.19 = 8.68CZ (ale neviem ci aj v Cechach je DPH 19%)

Co sa cien a postovneho tyka, len tolko . Potreboval som pred casom 100ks nejakych odporov. V jednom obchode mi ich ponukali za 0.80Sk t.j. 80Sk
V TME neprelozia zo skladu tovar ak jeho celkova cena je pod 67Sk.
Takze za menej ako za 67Sk za jednu polozku ani nenakupite
Ale za tych 67Sk mi ponukli 2500ks (slovom dvetisicpatsto) tych odporov. Usetrim 13Sk a mam 25x viac suciastok ako som potreboval. No vyznajte sa v tom. :slight_smile:

Jo, než poštovný to levnější je, protože každej den kolem Gme chodí táta do práce, a já každý čtvrtek.
Nikdy toho nepotřebuju koupit najednou tolik, aby se poštovné dalo zanedbat.
A neřeště mě, protože to nevyřešíte :wink:

OK, snazil som sa poradit - pozriet sa na vec mozno z inej strany. :slight_smile:

Tiez som volakedy v GME kupoval toho najviac, kym ma znamy neupozornil na existenciu TME. Tak som sa snazil tu informaciu poslat dalej.
Kedze ste uvadzali ceny MAX232 v GME - a zdali sa vam vysoke, skusil som poinformovat o cenach i v inych obchodoch. O nic viac neslo. Mozno ta info niekomu v ramci diskusie pomohla. :slight_smile:

Nevadí, nezlobim se :slight_smile: Tme znám (už delší dobu), bohužel jak řikám, nemám možnost nechávat si to posílat poštou, a to ani v případě, kdyby to vycházelo levnějc. :frowning: