Nahrada AT89S52

Jestli jsi s programováním (obecně) totální začátečník, tak bude pro tebe opravdu nejvodnější staré dobré jádro 8051. A začít na něm v ASseMbleru. Má to pár instrukcí, dá se to naučit za pár týdnů. Tyhle 8051 se v asm programují opravdu jednoduše, Cčko je pro ně akorát na obtíž.
89S52 se myslím ještě vyrábí, a není problém ho sehnat. Ani na Slovensku. Vhodná náhrada: dá se používat místo něj 89S51, má ale o něco míň funkcí (hlavně menší FLASH paměť). Lepší IO tohoto jádra je 89S53, bohužel tenkrát, když jsem si ho chtěl pořídit (když jsem ještě dělal s x51) tak nebyl k mání. Dnes je snad myslím i dokonce 89S55.
Až se naučíš pořádně s těmito IO, doporučuju AVR, taktéž od ATMElu. Mají velmi dobrý poměr cena/výkon/spotřeba, na rozdíl od PIC od mikročipu. Ty sou neskutečně předražený (můj názor).
Pokud chceš s kontroléry dělat jen hračičky jako blikátka, pípátka a další kravinky, můžeš zkusit PIC.
Pokud chceš ale programovat solidní věci, jako přehrávače mp3/wav/mod, dataloggery, čtečky karet (HDD, CDROM), atp, bude lepší začít s x51 a potom přejít na AVR.
Vím, proč to říkám, sám jsem takto začínal.
Pro x51 doporučuji ASM, nic jiného, nemá to význam. Pro x51 je ještě vhodný PAscal, nemám ale zkušenost.
Pro AVR doporučuji začít v ASM, naučit se v ASM slušně programovat, a až POTOM přejít k C. Obráceně to moc nejde, nemá to smysl. Znaslost ASM se vyplácí, jelikož člověk pak ví, co daný procesor bude dělat, co se skrývá za příkazy Cčka, a proto bude i snažší optimalizování.

Pokud tedy ses již rozhodl pro 89S5x, volba to není špatná. 8051 se používají hojně i dnes, řídí nám třeba v Praze výhybky pro tramvaje, semafory,…
Mohu doporučit velmi dobrou webovou stránku o 8051. Podle této stránky jsem se kdysi učil - naprostá spokojenost.
Udělám tu takovou menší reklamu: dhservis.cz

Ze začátku jsou halvně největší problémy, jak dostat program do jednočipu. Velice úspěšně jsem používal (a stále používám):
jan16.czela.net/index.php?id=19&n=jak-naprogramovat-mikrokontroler-rady-89s-isp

Přeji mnoho úspěchů, nenech se odradit začátkem!


ARM7 není zrovna moc dobré, pro začátečníka, který vživotě neprogramoval. C čko je pro absolutní začátečníky taky oříšek, co jsem si všiml.