programujete někdo 8051 v Cčku?

“z historickych dovodov stale pracuju na x51, ako napr 89C4051, 89C52, 89C55”
To uz si zasel daleko. Znám člověka, kterej pracuje na x51, a hradlových polích - do mobilních telefonů, a bere za to neskutečný peníze. Bydlí kus od Prahy, a do práce jezdí do Německa. Doma je akorát nna víkendy.
Nevim co je na x51 historického, možná to, že byly “vymyšleny” před mnoha lety. Dnešní x51 jsou o mnoho vylepšené, a nedávno (no, možná to je už dýl - řešilo se to na elwebu) se mi dostal do ruky kousek, který má instrukci na takt, a do 80MHz. Měl 1MB FLASH, 256kB SRAM. Víc si nepamatuju. Jen to že byl v pouzdru TQFP :slight_smile:

“Casto sa tu vyzdvihuje znalost ASM” - picátory sem nepleť, ty totiž v ničem jinym dělat nemůžou, protože by musely platit za C kompiler, my buĎme rádi, a oslavujme ATMEL!

Netvrdím, že C je horší než ASM, s programování mám již nějakých těch pár let zkušeností, a vím dobře co to obnáší. Pro mě by nebyl problém dělat v C, ale nebude z toho takovej zážitek, jako při programování v ASM. PRogramy dokážu navrhovat tak, že ve většině případů je v hlavní smyčce akorát nekonečný cyklus, všecko se dělá v přerušení. Není to problém, jen používat hlavu.
Asi takto: Prase, které neumí moc v ASM, ta mu Cčko nepomůže, naopak, bude to daleko horší.
Občas ty zdrojáky k procíkům, co vidím (ASM i C; x51, AVR občas i pic), je mi z nich na blití. Téměř nikomu neřikají nic zpožĎoací cykly přes djnz/brne a podobně. Místo toho tam dají nesmyslně do cyklu cosi, a “odhadem” odhadnou dobu trvání smyčky :unamused:
TO saméé v C. Jako čekací smyčka je použito for od 0 do 100000 a pdobně. Kdy ve smyčce není vůbec nic. Jen to běhá dokola na místě. :unamused:
Pokud někdo neumí programovat, tak je opravdu jedno jestli C, nebo ASM.
ZAčátečníkovi bych al e doporučoval začít s ASM, pochopit základy, a pak přejít výš. Opačně, to jde dost těžko. Ono jde také o to, že programátor, musí umět dobře myslet “programátorsky”, tj dobře umět používat matematiku, logiku, a podobné velice důležité věci.

To jsou ty picy opravdu tak drahé?
ten 16F74… omg. To i 89S51, která stojí asi 40CZK, je o mnoho lepší.