MPLAB 7.50

Ahoj všem,
začínám s programováním PICů. Na stránkách Microchip jsem si stahnul MPLAB verzi 7.50, ale nevím jak se v této verzi při simulaci dají nastavovat hodnoty vstupních portů. V jiném tématu tohoto fóra to bylo již jednou vysvětlováno, ale u této verze je to asi jiné (alespoń se mi to tak zdá) a já na to nemohu pořád přijít.
Prosím a předem děkuji za jakoukoliv radu.

Ahoj

Jsem rád, že se ptáš, jelikož jsi mě aspoň donutil obměnit MPLAB 7.31.

Musím ti dát za pravdu, v 7.50 je to mírně jiné… Po aktivaci simulátoru zvol nabídku “Debugger” -> “Stimulus” -> “New Workbook”. Teď přichází změna oproti starším MPLABům. Z nabídky záložek zvol tu úplně poslední s názvem “Asynch” a už by ses měl zorientovat (zobrazí se ti stejný systém nastavení, jako to bylo v předchozích verzích MPLABu). Stačí tedy pouze vybrat vstupní pin (například RA4), akci (třeba nejčastější přepínání - “Toggle”) a tlačítkem “>” (“Fire”) přepnout binární hodnotu na vstupu.

Změna oproti předchozím MPLABům je v tomto případě taková, že do Stimulus controller byly přidány funkce z jiných částí MPLABu. Připadá mi to celkem rozumné…

Doufám, že jsem pomohl, a pokud něco nebude fungovat, klidně se dále ptej :smiley:.

Moc děkuju za odpověď.
Zkoušel jsem a funguje :smiley: Protože s programováním PICů začínám, tak jsem předchozí verze nepoužíval. Proto jsem šel podle návodu v jiném dotazu a když mi to nešlo tak jsem si nebyl jistý jestli je to mnou nebo MPLABem :smiley:
Jinak perfektní web, zvlášť se mi líbí s jakou rychlostí odpovídáš.
Ještě jednou dík.

Je v něčem nový MPLAB 7.50 lepší než ty předešlé verze 7.xx??? Díky

**Pro Mistr X.: Děkuji :slight_smile:.

Každá nová verze MPLABu má něco navíc nebo má opravený nějaký bug. Pokud ti ale tvá stávající verze MPLABu vyhovuje, tak nevidím důvod proč jí inovovat (pokud tedy není příliš zastaralá).

Jinak já osobně dávám pozor na verze typu 5.00, 6.00, 7.00 …
Jakmile je takováto úplně nová verze, tak většinou ještě není plně odladěna. Naposled si pamatuji, jak jsem testoval verzi 7.00 (tehdy nejnovější verze). Tato první verze byla velmi nestabilní. Myslím, že žádného programátora nepotěší, když mu spadne rozdělaný program, který již dlouho neukládal :slight_smile:. Nakonec jsem si nechal starší verzi 6.xx a na verzi 7 jsem přešel až po několika měsících.**

zdravím,

měl bych prosbu a to že zmíněný nastavený port mi nejde nasimulovat…v simulátoru mi to píše Stimulus: please define some synchronous stimulus first když klíknu na fire “>”
poradíte prosím?

V Stimulus, první záložka Asynch klikni na volné okénko pod Pin/SFR,vyjede ti rolovací nabídka s piny procesoru, vyber si třeba RB0, klikni na vedlejší prázné okénko pod Action a vyber si z nabídky:
Set High - nastavíš na log. 1
Set Low - nastavíš na log. 0
Toggle - změna z 0 na 1 a obráceně
Pulze High - Pulz z 0 na 1 zpět 0
Pulze Low - Pulz z 1 na 0 zpět 1

A pak každým kliknutím na > provedeš operaci podle nastaveni Action

jj toto mam ale kdyz koukam na watch a na prislusny port tak se nic nemeni…

Pravým tlačítkem na myši klepni na okno a dej refresh, ale musíš na okně Special Function Register

to jsem uz skousel a nedari se :frowning:

mas ho nastavenej jako vstup ?

po nastaveni pinu a action skus klepnout na tlacitko APPLY v okne Stimulus

aaaa uz to mam… jsem myslel ze se ve watchu zmeni hodnota ale ta se zmeni az znovu pustim animate/step into :slight_smile:

Panove prosim vas tiez o radu v tom to vlakne. Jedna sa o PIC16F84 a chcem aby RA0 bolo tlacitko ( to fubguje) a pin RA4 ako vtupny pin pre externu frekvenciu pre TMRO, no a to mi akosi nefunguje. Pan Jiri Hrbacek vo svojej knihe doslova pise, ze pin RA4 sluzi na na externu frekvecniu. Ked to simulujem tak RA0 ako prepinacie tlacitko funguje, ale vstup RA4 nefunguje, alebo ako to vlastne pri simulacii ma fungovat??.. V okne stimuls ma nastavene RA4= 1= ms (teda 1kH). Prosim poradte ako to mam urobit??..Potrebujem procesor riadit externou frekvenciou 0-50kH.
Dakujem Vladimir

niejeto nahodou tak ze vygeneruje len jeden impulz dlhy 1ms ?