Oscilátor

Přesnost, kterou uvádíš se pravděpodobně týká národního normálu umístěněho ve Frankfurtu, na který je napojen vysílač DCF. To co popisuješ, by mohlo fungovat pár kilometrů od vysílače, ale asi těžko u nás. My už jsme příliš daleko od vysílače a do rychlosti šíření vln vstupují nejrůznější atmosferické vlivy. Ty způsobují fluktuaci hran, resp. značek. To asi každý, kdo poslouchá rádio na AM ví, že ve dne může naladit pár stanic, zatímco v noci je tam jedna vedle druhé. Totéž platí i pro DCF i když jde o dlouhé vlny. Dalším faktorem nepřesnosti jsou selektivní obvody, které vybírají pásmo 77,5kHz. Většinou jde o piezofiltry a jejich stabilita není dostačující.
Lepších a přesnějších výsledků lze dosáhnou z GPS, ale ne každý přijímač je kostruován pro časomíru. Ty, které jsou určeny pro navigaci, neposkytují přesný čas a je v protokolu NMEA pouze informativní. Liší se od UTC i o vteřiny. Cena GPS, která poskytuje přesný čas a může sloužit i pro kalibrace měřáků je přinejmenším 5místné číslo.
Nejjednodušší cesta k solidnímu výsledku je koupit příjímač DCF od CONRADa a přibastlit k němu MCU s RTC s TCXO od Dallase DS… číslo si nevzpomenu. Těch RTC s teplotní kompenzací je na trhu více a používají se i v mobilech, takže to nebude nákladná záležitost. Běží na 32,768kHz, ale nelze z tohoto kmitočtu získat nějaký přesný normál. To se ale bavíme o přesnosti kmitočtu řádově 1ppm, tedy 1E-6.