Oscilátor

Čau všichni, potřeboval bych poradit popřipadě nasměrovat. Chtěl bych postavit velmi přesný oscilátor, co jsem se dočet na netu tak nejednoduši je vzít nosný kmitočet z DCF77. Chtěl bych se tedy zeptat jestli nikdo nikde nevyděl něco co by měl anténu a na výstupu by byl obdelník 77,5KHz (zjednodušeně řečeno). Jinak mam nějaký nefunkční hodiny který se timdle signálem řídili.
Za jakoukoliv radu předem děkuji. :smiley:

To je široký pojem, měl bys to specifikovat přesněji. K čemu to má sloužit? Je to pro hodiny, vysílač nebo měřící přístroj? Podívej se na hcelectronics.cz/preoscil.php jestli z toho něco bude vyhovovat, ale předem upozorňuji, že to není v žádném případě laciná záležitost.

Ten oscilator by měl pokusně sloužit u hodin,ale kdyby se osvědčil tak by mohl sloužit pro dalši ůčely. Jinak tydle krystalový oscilátory znam a jejich problém je že mají frekvenční stabylitu “jen” 10^-7 , zatimco signál DCF77 má nosný kmitočet s přesností 10^-13 , což je o 6 řádů lepší. Taky mi jde oto že pokud budu mít krystalový oscilátor tak ho budu muset teplotně stabylizovat a to stojí energii…

Něco na vysvětlenou. U hodinového oscilátoru ani nerozhoduje okamžitá stabilita oscilátoru, fázový a frekvenční šum, ale jeho dlouhodobá přesnost, která se měří jako denní odchylka. V měřících přístrojích musí být oscilátor stabilní s nízkým fázovým a frekvenčním šumem, ale nevadí jím trvalá odchylka od jmenovité frekvence. Ta se dá zjistit a výsledek matematicky upravit.
DCF nemá ani náhodou takovou přesnost a ani o tom neuvažuj. Lze docílit klasickou metodou nejmenší odchylku času tak 1 až 2 ms/den. Vyšší přesnost vyžaduje nasazení DSP. Fluktuace nosné je příliš vysoká, aby na to stačil jednoduchý fázový závěs a i na něj potřebuješ TCXO. I tak by chyba s nasazením DSP dosahoval 30us.

Když si dáš do poměru 1ms za den je to 0,001/86400 = 1,15E-8 = 0,0115ppm. To neznamená, že by oscilátor měl tak vysokou přesnot. Jeho frekvence bude v průběhu dne, hodiny , minuty kolísat kolem jm. frekvence s podstatně větší chybou, která je nepoužitelná např. pro měření frekvence.

Teď teda nevim co si mam myslet, ja jsem měl takovou vizi: že vemu a naladim se na onen kmitočet 77,5Khz a budu ho přijmat a rovnou tendle signál vemu, zesílim ho na nějakou rozumnou úroveň a potom ho pomocí schmitova klopnýho obvodu převedu na obdelník, kterej teda bude mít onen kmitočet 77,5Khz stou dlouhodobou přesností 2*10^-13 (wikipedie). Ale možná jsem úplně mimo mísu a tak jak to myslim to nejde. Ja se v tědlech záležitostech nevyznám jelikož dělem hlavně procesorovou techniku a počítam 1 a 0 :smiley: .

Přesnost, kterou uvádíš se pravděpodobně týká národního normálu umístěněho ve Frankfurtu, na který je napojen vysílač DCF. To co popisuješ, by mohlo fungovat pár kilometrů od vysílače, ale asi těžko u nás. My už jsme příliš daleko od vysílače a do rychlosti šíření vln vstupují nejrůznější atmosferické vlivy. Ty způsobují fluktuaci hran, resp. značek. To asi každý, kdo poslouchá rádio na AM ví, že ve dne může naladit pár stanic, zatímco v noci je tam jedna vedle druhé. Totéž platí i pro DCF i když jde o dlouhé vlny. Dalším faktorem nepřesnosti jsou selektivní obvody, které vybírají pásmo 77,5kHz. Většinou jde o piezofiltry a jejich stabilita není dostačující.
Lepších a přesnějších výsledků lze dosáhnou z GPS, ale ne každý přijímač je kostruován pro časomíru. Ty, které jsou určeny pro navigaci, neposkytují přesný čas a je v protokolu NMEA pouze informativní. Liší se od UTC i o vteřiny. Cena GPS, která poskytuje přesný čas a může sloužit i pro kalibrace měřáků je přinejmenším 5místné číslo.
Nejjednodušší cesta k solidnímu výsledku je koupit příjímač DCF od CONRADa a přibastlit k němu MCU s RTC s TCXO od Dallase DS… číslo si nevzpomenu. Těch RTC s teplotní kompenzací je na trhu více a používají se i v mobilech, takže to nebude nákladná záležitost. Běží na 32,768kHz, ale nelze z tohoto kmitočtu získat nějaký přesný normál. To se ale bavíme o přesnosti kmitočtu řádově 1ppm, tedy 1E-6.