Prepojenie PIC s LCD

Zdravim;
Ucim sa programovat s PIC 16F628 a chcel by som ho prepojit so znakovim LCD displayom 2*16 znakov. Nepozna niekto nejaky dobry navod, pripadne co najjednoduchsi zdrojak co nakresli npr.1 pismeno na display? Za odpovede dakujem.

Ahoj
S nejjednodušším zdrojákem by to bylo u mě problematické (nejsložitější bych jistě našel :slight_smile:)…
Pamatuji si, že ve školce programování pro PIC16F84A, která nějakou dobu běžela v dnes již zrušeném časopise KTE, se probírala komunikace s maticovým displejem (standardní řadič HDD44780 od Hitachi). Časopis byste možná mohl sehnat někde na CD. Program pro 16F84A by až na pár maličkostí nebylo třeba upravovat pro 16F628.

Vzpomínám si, že práci s displejem učila mikroprocesorová jednotka P84 (opět s 16F84A). Nemusíte jí samozřejmě stavět – stačí se podívat na správný program. P84 najdete zde. Píše se o ní zde.

Zohnal som si display zo starej (nokie 5110) PLH7366-1, takze asi zacnem s nim. A teraz horsa hladat ako ma zapojene vyvody :laughing:

Spíš bych doporučil koupit zmiňovaný s řadičem HDD44780 od Hitachi (většina co lze koupit). Než zjistíš jak funguje, tak bys měl s HDD44780 několik aplikací. A jestli se ti povede ten Nokiácký rozjet, tak co potom, až budeš potřebovat další? Koupit starou Nokii? Určitě bude jednodušší koupit mnou zmiňovaný. Jeho cena je při 16x2 znacích něco přes 100 Kč. A to si myslím, že není až tak hrozné.

Tiez som chcel najprv zacat s 2*16 ale u nas stoji 300Sk a bratranec ma uz pokazenu nokiu, tak som z nej vybral display. Este uvidim

Pokud se ti povede ten displej z Nokie rozchodit, tak bude fajn, pokud zde uveřejníš návod. Myslím si ale, že by bylo podstatně jednodušší udělat program pro sériovou komunikaci s tímto mobilem, než zjistit, jak displej funguje :slight_smile:. Tím nemyslím, že je to příliš obtížné naprogramovat, ale spíše, že bude obtížné sehnat princip činnosti daného displeje…

Pokud máš digitální fotoaparát, mohl bys být tak hodný a přiložit zde na fóru fotku displeje - určitě nejsem sám, koho by to zajímalo :slight_smile:.

Najprv sa chcem aspon 70 percentne naucit ovladat procesor a az potom sa pustim aj do displaya. Prepojit s telefonom sa neda, lebo ten telebon sa vykupal vo vode a od vtedy uz nejde. Pripajam 2 fotky, ta prva je z predu a 2 zo zadu. Duisplay ma len nejaku 1 prepojku (este neviem ako na nu zapojim kable, kto vie nech poradi) v ktorej je 9 vyvodou. Prepacte mi za tu kvalitu, ale digitalny fotak nemam, len telefon. Mozno ak sa mi podaria lepsie, tak ich aktualizujem.
Obrázok 003.jpg
Obrázok 001.jpg