forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Problém s PIC12F1572
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Microchip
 
Billy Bob Bean
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.9.2009
Příspěvky: 335
Bydliště: OLOMOUC - BRNO

PříspěvekZaslal: 28 duben 2020, 8:32    Předmět: Citovat

Luba : v #DEFINE máš
#DEFINE LED1 PORTA,0
tam máš mít LED1 LATA,0

Mrkni do datasheetu na stranu 109, tam je port nakreslený jak je poskládaný. Většina PICů už to má takhle a u spousty novejších řad už zápisem do PORTx ne ti změna nepromítne na výstupní piny.

_________________
Stavím UPSky
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Luba
Účastník
Účastník


Založen: 13.4.2020
Příspěvky: 12

PříspěvekZaslal: 28 duben 2020, 13:10    Předmět: Citovat

Billy Bob Bean napsal:
Luba : v #DEFINE máš
#DEFINE LED1 PORTA,0
tam máš mít LED1 LATA,0

Mrkni do datasheetu na stranu 109, tam je port nakreslený jak je poskládaný. Většina PICů už to má takhle a u spousty novejších řad už zápisem do PORTx ne ti změna nepromítne na výstupní piny.
Ahoj
aha, už to chápu. No, používal jsem to tak u 675 a tak jsem to jen okopčil.
Opravím to. Děkuji Smile

No a pro všechny, komu by pomohlo mé nastavení 1572 v úvodu vlákna, tak si doplňte toto:

BANKSEL OPTION_REG
movlw 00H
movwf OPTION_REG

Na jednoduchém blikání LED to nebylo poznat, ale jak jsem dal složitější program, dělal mi psí kusy.
Je potřeba vynulovat OPTION_REG
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Billy Bob Bean
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.9.2009
Příspěvky: 335
Bydliště: OLOMOUC - BRNO

PříspěvekZaslal: 29 duben 2020, 15:14    Předmět: Citovat

Můžeš použít přímo CLRF OPTION_REG
Nicméně, nevidím jedinný důvod k tomu ho nulovat a na to co tam máš v assembleru nemá vliv.

_________________
Stavím UPSky
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Luba
Účastník
Účastník


Založen: 13.4.2020
Příspěvky: 12

PříspěvekZaslal: 29 duben 2020, 21:12    Předmět: Citovat

Ahoj, Jj, taky varianta.
No, jestli jsem dobře četl v datasheetu, tak bez nulování OPTION_REG nelze povolit jednotlivé pull-upy - strana 115, jestli to správně chápu. V každém případě po tomto zápisu vše chodí jak má.
Děkuji za příspěvěk.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Luba
Účastník
Účastník


Založen: 13.4.2020
Příspěvky: 12

PříspěvekZaslal: 29 duben 2020, 21:16    Předmět: Citovat

Ještě dodám.. jak píšu v minulém příspěvku, tak s jednoduchým blikáním LED jak mám na začátku vlákna to chodilu dobře. To byl ale jen prográmek na rozběhnutí PIC. Teď tam píšu jiný, s infrasnímačem a Schmitt KO a tam mi to zlobilo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Mahoney
Profesionál
Profesionál


Založen: 26.12.2013
Příspěvky: 160

PříspěvekZaslal: 30 duben 2020, 23:00    Předmět: Citovat

Luba napsal:
No, jestli jsem dobře četl v datasheetu, tak bez nulování OPTION_REG nelze povolit jednotlivé pull-upy - strana 115, jestli to správně chápu.


Tak to jsi pochopil špatně. Z DS doslova:
citace:
Note1: Global WPUEN bit of the OPTION_REG register must be cleared for individual pull-ups to be enabled.


Takže co se týče pull-upů, jde "jen" o bit /WPUEN toho registru, což je globální povolení všech pull-upů, které si pak můžeš pro jednotlivé piny ještě individuálně povolovat v registru WPUA.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Luba
Účastník
Účastník


Založen: 13.4.2020
Příspěvky: 12

PříspěvekZaslal: 01 květen 2020, 7:17    Předmět: Citovat

Ahoj, děkuji za opravu. Máš pravdu. Napsal jsem to špatně. Pro pull-upy pravdu stačí nulovat jen bit WPUEN. Já ve svém programu ostatní funkce v tomto registru nepotřebuji, tak jsem jej vynuloval celý. Ale správně je to skutečně jak píše Mahoney.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Mahoney
Profesionál
Profesionál


Založen: 26.12.2013
Příspěvky: 160

PříspěvekZaslal: 01 květen 2020, 14:23    Předmět: Citovat

Nepíšu to proto, že bych tě chtěl nějak buzerovat nebo si na tobě honit triko a podobně, ale pokud to chceš dělat, je třeba naučit se myslet přesně. Na každém bitu záleží, a na těch v SFR registrech obzvlášť. Ale:

Ještě jednu radu na závěr Ti dám, tedy pokud můžu: Měj na paměti, že na světě jsou i jiné a daleko důležitější věci, než elektronika, počítače a mobily. Je snadné elektronice propadnout a obětovat tomu moře času, ale žádoucí je přesně pravý opak, jinak život může brát, když člověk zapomene, proč tu na světě vlastně je (klasické "Člověk míní, život mění", což byl i můj případ). Tedy všeho s mírou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Luba
Účastník
Účastník


Založen: 13.4.2020
Příspěvky: 12

PříspěvekZaslal: 01 květen 2020, 16:59    Předmět: Citovat

Ahoj, jasně, v pohodě, pochopil jsem že to nebylo myšleno zle. Jsem vděčný za každou radu, protože jak jsem už psal, s mikrokontrolery si hraju teprve asi rok.

Elektronika je koníček, ke kterému jsem se vrátil po více 32 letech-od školy a prvního bastlení. Jinak jsem silnoproudař, elektroniku jsme měli ve škole jen velmi okrajově a navíc počítač byl v té době nevídaný výkřik techniky Smile
O angličtině ani nemluvím.. Proto se s tím tak peru, ale snažím se zas naučit něco nového... za dlouhých zminích dní. Teď přes léto na to zas mít čas nebudu Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Microchip Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Strana 2 z 2
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2020 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)